Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
28 juillet 2009 2 28 /07 /juillet /2009 10:38
Lacasuri Ortodoxe: din Abuja, 28 iulie 2009 / Nigeria
"Alertă totală", în urma violenţelor de natura extremista

 

   Preşedintele Nigeriei, Umaru Yar'Adua, a ordonat ieri, luni 27 iulie 2009, serviciilor de securitate, să pună în aplicare regulile corespunzatoare starii de "alerta totală" şi să întărească securitatea în jurul Statelor din nordul ţării, loc al conflictelor sângeroase cu radicalii islamişti.

 

   "Preşedintele Umaru Yar'Adua a ordonat agenţiilor naţionale de securitate să ia toate măsurile necesare pentru a diminua şi respinge atacurile ofensivei extremiste, împotriva poliţiei şi a clădirilor publice, în unele state ale federatiei", a indicat preşedintele într-un comunicat de presă.

 

   Ciocnirile între islamiştii radicali - membrii ai sectei "talibane", foşti studenţi în teologie, din Afganistan - şi forţele de securitate, au lăsat în urmă, în această duminică, 55 de morţi. Violenţele au lovit patru state din nord (Bauchi, Borno, Kano şi Yobe).

 

   Preşedintele a solicitat, în acelaşi comunicat, ca securitatea să fie întărită în toate Statele vecine, iar forţele de securitate să fie "în plină alertă, pentru a împiedica răspândirea atacurilor în alte zone".

 

   El a mai cerut ca "niciun efort să nu fie precupeţit în acţiunea de identificare şi arestare, cu judecare, a liderilor şi membrilor sectelor extremiste implicate" şi şi-a exprimat regretul privind pierderile de vieţi omeneşti din rândul civililor şi al ofiţerilor de securitate, provocate de aceste atacuri "nejustificate şi gratuite".

 

   Violenţele au erupt duminică dimineaţă, când poliţia a încercat să răspundă unui atac pregătit de "talibani", împotriva unuia dintre posturile acesteia, din statul Bauchi, înainte ca atacurile sa se răspândeasca şi în alte state.

 

Partager cet article

Repost 0
Published by KSLCatalin - dans STIRI DE MUTAT
commenter cet article

commentaires