Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
3 août 2009 1 03 /08 /août /2009 19:41

Lacasuri Ortodoxe: din Atena, 3 august 2009

 

   Un grup de promovare a drepturilor omului a acuzat celebrul muzeu Acropole din Atena că ar fi cenzurat un video care prezenta distrugerea templului Parthenon de către creştini, pe motivul unor presupuse reclamaţii din partea Bisericii Ortodoxe Greceşti.

 

   Secţiunea greacă a Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului a anunţat că a început urmărirea penală împotriva muzeului, cerând ca pelicula video a realizatorului francez Costa-Gavras să fie restaurată în întregime.

 

   Secţiunea greacă precizează că muzeul a tăiat un pasaj de 12 secunde dintr-un film animat al lui Costa-Gavras care arătau personaje în veşmânt preoţesc care distrugeau sculpturile din Parthenon în Atena, o aluzie la transformarea fostului templu în bazilică creştină, atunci când creştinismul s-a impus păgânismului în Grecia, după cel de-al patrulea secol.

 

   Costa-Gavras, fost preşedinte al Cinematecii franceze, a numit Biserica Ortodoxă responsabilă de această cenzură.

 

   "Cred că este trist şi inacceptabil faptul că în Grecia, membra a Uniunii Europene, Statul se înclină sub presiunea Bisericii", a declarat directorul de origine greaca.

 

   "De mult timp Biserica a refuzat realităţile, pentru a-şi proteja dogmele. Mă gândeam că Grecia s-a debarasat de astfel de meschinării", a adăugat el.

 

   Templul de marmură a fost grav deteriorat în timpul asediului din 1687 (venetia) şi multe dintre sculpturi au fost duse în Londra, la începutul secolului XIX, la ordinele diplomatului britanic Lord Elgin.

 

   Muzeul Acropole a refuzat fragmentul cenzurat, subliniind că el a fost eliminat "pentru a evita neînţelegerile", atâta timp cât circumstanţele transformării Parthenonului în Biserică nu sunt pe deplin cunoscute.

 

   Acţiunea în justiţie intentată de Secţiunea greacă a Comitetului Helsinki va ajunge în faţa instanţei în decembrie.

 

Partager cet article

Repost 0
Published by KSLCatalin - dans STIRI DE MUTAT
commenter cet article

commentaires