Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
3 août 2009 1 03 /08 /août /2009 19:08

Lacasuri Ortodoxe: din Kiev, 3 august 2009

   Patriarhul rus Kirill a făcut apel la cele doua tari, Rusia şi Ucraina, pentru evitarea oricărui conflict armat, în cadrul unui discurs ţinut la Sevastopol (Crimeea, sudul Ucrainei), oraş care găzduieşte flotele celor două foste republici sovietice.

 

   "Nimic nu îi separă pe fraţi, ca sângele vărsat", a spus Patriarhul, adresându-se flotelor marine ruseşti şi ucrainene.

 

   "Ca patriarh al tuturor ruşilor îi binecuvântez pe ruşi şi ucraineni să coopereze paşnic", a încheiat el.

 

   Dupa conflictul ruso-georgian, în august 2008, factorii de decizie politică, în special din Europa şi Statele Unite, şi-au exprimat îngrijorarea ca regiunea Crimeea să nu fie următoarea ţintă a Moscovei.

 

   Peninsula Crimeea, care este anexată la Ucraina din anul 1954 de către liderul sovietic de la acea vreme, Nikita Hrusciov, este populată aproape în întregime de ruşi iar sentimentul pro-rus este puternic.

 

   Flota rusă de la Marea Neagră, cu sediul la Sevastopol - în baza unui acord încheiat de cele două ţări în 1997, pe douăzeci de ani - provoacă regulat tensiuni între Kiev şi Moscova.

 

   Kievul insistă ca navele ruseşti să părăsească zona în 2017 şi invită Rusia să negocieze încă de pe acum condiţiile de plecare, numai că aceasta consideră că este prematura o discutie pe aceasta tema.

 

   Vizita Patriarhului Kirill, efectuată în Ucraina, este percepută ca o demonstraţie de forţă a Bisericii Ortodoxe Ruse, care consideră că această ţară este teritoriul său canonic.

 

Partager cet article

Repost 0
Published by KSLCatalin - dans STIRI DE MUTAT
commenter cet article

commentaires