Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
27 mai 2009 3 27 /05 /mai /2009 23:23

   Moscova, 24 mai - Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kirill, nu numai că serbează cultura slavă şi alfabetul chirilic, în ziua de 24 mai, dar această zi marchează, totodată, şi numele său.

 

   În aprilie 1969, acum 40 de ani, pe atunci preşedinte al Departamentului pentru Relatii Externe al Bisericii din cadrul Patriarhiei Moscovei, Mitropolitul Nikodim (Rotov) l-a tuns pe Vladimir Gundiaiev, student din Scoala Teologică Leningrad, sub numele de Kirill.

 

   Viitorul Patriarh a fost numit aşa, în cinstea Sfântului Chiril. Astfel, Patriarhul Chiril s-a modelat pe sine, după Sfântul

Apostol al Slavilor, câştigând arta de a predica şi învăţând să combine cuvântul dătător de viaţă cu înţelegerea profundă a acestuia.

 

   În această zi, de 24 mai, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse a oficiat Liturghia la Catedrala Adormirea Maicii Domnului, urmând o procesiune în Piaţa Roşie, unde Patriarhul Kirill a adus un omagiu memoriei Sfinţilor Chiril si Metodie, rostind o rugăciune solemnă la monumentul acestora, aflat în Piaţa Slavianskaia din Moscova, alături de alţi participanţi din cler.

 

   Imediat după întronizare, Patriarhul Kirill a spus că e decis să se opună convocării arhipăstorilor din toate colţurile Rusiei, cu ocazia numelui său, la Moscova. "Nu am de gând să îi invit; în plus, nu voi încuraja episcopii din alte oraşe, să vină la Moscova, cu ocazia acestei zile. Le-am spus să serbeze ziua alfabetului chirilic şi cultura slavă, în eparhiile lor", citează Mitropolitul Juvenalie de Krutiţi şi Kolomna, din spusele Patriarhului.

 

 

Partager cet article

Repost 0
Published by KSLCatalin - dans STIRI DE MUTAT
commenter cet article

commentaires