Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
27 mai 2009 3 27 /05 /mai /2009 23:33
   În secolul al IV-lea, Sfântul Ioan Gură de Aur ne-a lăsat o frumoasă predică la această sărbătoare, pe care el o numeşte „cinstită şi mare". Asemenea cuvântări ne-au mai rămas, din acea vreme, de la Sfinţii Atanasie al Alexandriei şi Grigorie de Nyssa.

 

   Pe la 380-385, pelerina Egeria aminteşte de festivităţile din ziua a patruzecea după Paşti; la Ierusalim acestea aveau loc în biserica Naşterii din Betleem, iar sărbătoarea Înălţării era prăznuită la Cincizecime, în aceeaşi zi cu pogorârea Sfântului Duh, marcând împreună finalul perioadei pascale. Delimitarea dintre cele două mari praznice s-a făcut la sfârşitul secolului al IV-lea.

 

   În secolul al VI-lea, Sfântul Roman Melodul compune Condacul şi Icosul sărbătorii, iar imnografii din secolele următoare (Sfântul Ioan Damaschin şi Sfântul Iosif Imnograful) compun canoanele din slujba Înălţării.

 
   Praznicul Înălţării Domnului, numit în popor şi Ispas, cade întotdeauna în joia săptămânii a şasea după Paşti, la 40 de zile de la Învierea Domnului, când Hristos S-a înălţat la cer (conform Faptele Apostolilor I, 2-12). Se numără printre cele mai vechi sărbători ale Biserici, prima menţiune datând din anul 332.

    În unele părţi ale ţării, în această zi, creştinii se salută cu formula „Hristos S-a înălţat".

   Cu aceasta ocazie, in Arhiepiscopia Tomisului vor fi oficiate urmatoarele slujbe:

   Astazi, Joi, 28 mai 2009, începând cu ora 9.00, Ierarhul Tomisului săvârşeste Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" din Constanţa. După Sfânta Liturghie, la Cimitirul Central au loc slujbe de comemorare a eroilor:

   - ora 13.00, la Monumentul Eroilor căzuţi în primul război mondial;

   - ora 13.45, la Monumentul Eroilor căzuţi în al doilea război mondial.

   In seara zilei de 27 mai, începând cu ora 18.00 Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a oficiat slujba Privegherii la Mănăstirea Stejaru, Protoieria Hârşova.

 

   Ziua Înălţării Domnului a fost declarată, în anul 2003, Ziua Eroilor Români.

 

 

Partager cet article

Repost 0
Published by KSLCatalin - dans STIRI DE MUTAT
commenter cet article

commentaires