Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
STIRI ORTODOXE - LACASURI ORTODOXE - NOUTATI - INFORMATII - JURNAL - biserici - manastiri sfinti rugaciuni traditii si obiceiuri, icoane - duhovnici

KSLCatalin: Roumanie – Orthodoxie. La joie d'être orthodoxe. La religion apostolique, de ceux qui aiment Dieu. Par le Christ, par les Apôtres (André), par l’évêques, par les prêtres… c'est le baptême traditionnel de la vraie croyance. C'est l'Orthodoxie de Roumanie.

P.S. Iustin Sigheteanul a tarnosit biserica din Parohia Lucaceni, Prot Carei

   Duminica 10 Mai (a Slabanogului) P.S. Iustin Sigheteanul a tarnosit biserica din Parohia Lucaceni, Prot Carei, unde pastoreste preotul Ovidiu Bontos. Biserica a fost construita inainte de anul 1977, iar in acel an a fost sfintita de vrednicul de pomenire Dr. Vasile Coman Episcopul Oradiei, de care tinea pe atunci Jud. Satu Mare, la data respectiva nefiind inca finalizate toate lucrarile. Terminarea lor si inzestrarea bisericii cu obiecte noi, precum si interventiile substantiale ce s-au facut la sfantul altar au necesitat tarnosirea ei, acum la 33 de ani de la zidire.

   Comunitatea credinciosilor ortodocsi din Lucaceni numara astazi 954 de suflete care sant urmasii maramuresenilor veniti aici in urma cu 85 de ani, din Sisestii Maramuresului, localitate in care s-a nascut preotul Vasile Lucaciu si din inprejurimile Baii Mari. Atunci au fost colonizate pe granita de vest circa 200 de familii venite din Maramures. Este o mare bucurie sa vezi, cum aceste familii isi pastreaza acolo pe granita cu Ungaria portul, credinta ortodoxa, graiul Maramuresan, traditiile si tot ce tine de sufletul romanesc. Biserica de acolo este o copie a celor din Sisesti si Unguras, care au fost ctitorite de marele luptator pentru unitatea Romanilor Pr. Vasile Lucaciu.

   A fost o sarbatoare impresionanta cu o participare si tinuta de inalta simtire romaneasca. Chiar daca primarita este de etnie maghiara, de religie reformata, impreuna cu primarul din Sanislau, l-au intampinat pe Ierarhul ortodox, cu caleasca si calareti, impodobiti in strae traditionale si au participat atat la slujba de sfintire, cat si la Sf. Liturghie, fapt pentru care, dupa ce a acordat preotului Ovidiu Bontos rangul de Iconom Stavrofor, P.S. Iustin Sigheteanul a conferit diplome de recunostinta Primariei, Consiliului Local care a sprijinit lucrarile, Consiliului Parohial, Corului si Dirijorului. In cuvantul P.S. Sale, P.S. Iustin Sigheteanul a spus ca aceasta sarbatoare are valente culturale si spirituale europene, deoarece la granita dintre natiuni, unde comunitatile interfeleaza, isi imprumuta unele de la altele obiceiuri si traditii fara a stirbii cu nimic identitatea si credinta, acest lucru ducand la imbogatire, cunoastere si respect reciproc. Foto, dand click pe banner:

 

De la cabinetul P.S. Iustin
Arhid. Teodosie Bud.


Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article