Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
STIRI ORTODOXE - LACASURI ORTODOXE - NOUTATI - INFORMATII - JURNAL - biserici - manastiri sfinti rugaciuni traditii si obiceiuri, icoane - duhovnici

KSLCatalin: Roumanie – Orthodoxie. La joie d'être orthodoxe. La religion apostolique, de ceux qui aiment Dieu. Par le Christ, par les Apôtres (André), par l’évêques, par les prêtres… c'est le baptême traditionnel de la vraie croyance. C'est l'Orthodoxie de Roumanie.

Planul de indepartare a insemnelor religioase, din Europa, continua

   Guvernul socialist din Spania pregăteşte o nouă lege privind laicizarea populatiei.

   Guvernul Socialist Spaniol a anunţat vineri că a pregăteşte o nouă lege privind libertatea religiei, spre un mai mare respect pentru pluralismul religios şi laicitate, într-o ţară în care Biserica Catolică rămâne foarte activă şi influentă.


   Anunţul a provocat critici din partea opoziţiei. Guvernul vrea să "dizolve religia", a acuzat Federico Trillo, şeful Partidului Popular (PP, dreapta).


   Numarul doi în Guvern, Maria Teresa Fernandez de la Vega a explicat vineri că guvernul s-a angajat în prezentarea unei "reforme a legii privind libertatea religioasă" prin actualizarea textului care dateaza din 1980.


   De atunci, "societatea spaniola s-a schimbat", a spus Dna. de la Vega. Noua lege care va fi elaborată în 2009, va încerca să "asigure pluralismul religios, în spaţiile publice, cum ar fi şcolile, închisorile, spitalele", a explicat în cadrul unei conferinţe de presă (Consiliul de Miniştri).


   Acest anunt vine la câteva săptămâni după decizia controversată a unui judecător din Valladolid (nord) de a solicita unei şcoli publice din acest oraş eliminarea crucifixelor din sălile de clasă, la cererea părintelui unui elev.


   În pofida Constituţiei din 1978, care garantează caracterul nonconfesional al Statului şi instituţiilor sale, simbolurile catolice încă sunt foarte prezente în Spania, la 30 de ani de la sfârşitul dictaturii catolice a lui Franco, care ridicase catolicismul la nivel de religie de Stat.

   Astfel, orice nou şef de guvern trebuie încă să jure credinţă Constituţiei, în faţa unui crucifix.


   La scurt timp după realegerea socialistilor, în martie, guvernul lui José Luis Rodríguez Zapatero a anunţat intenţia de a analiza stadiul legăturilor Bisericii Catolice cu Statul, dar a rămas prudent şi moderat, după patru ani de relaţii furtunoase cu ierarhia catolică, în special pe tema căsătoriilor între homosexuali.


   Noua lege "nu va fi contra nimanui ci va căuta să asigure respectul şi să garanteze drepturile persoanelor fizice cu privire la libertatea religiei", a asigurat vineri, Dna. de la Vega.

Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article