Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
STIRI ORTODOXE - LACASURI ORTODOXE - NOUTATI - INFORMATII - JURNAL - biserici - manastiri sfinti rugaciuni traditii si obiceiuri, icoane - duhovnici

KSLCatalin: Roumanie – Orthodoxie. La joie d'être orthodoxe. La religion apostolique, de ceux qui aiment Dieu. Par le Christ, par les Apôtres (André), par l’évêques, par les prêtres… c'est le baptême traditionnel de la vraie croyance. C'est l'Orthodoxie de Roumanie.

Stiri Lacasuri Ortodoxe - sambata 6 septembrie 2008 - Noutati

>>> Creştinismul este dragoste, creştinismul este şi durere. Creştinismul este dragoste izvorâtă din durere. Şi ce este această poruncă stranie adusă de Hristos, dacă nu durere? Ce înseamnă, de fapt, a iubi pe aproapele tău? Să-i cumperi un hamburger ? Să-i dai zece lei? Uneori şi asta. Dar dacă necazul aproapelui tău nu poate fi alinat cu un hamburger şi nici cu zece lei, dacă el depăşeşte puterile tale? Iar mie mi se pare că orice necaz şi orice durere depăşeşte puterile noastre.Atunci singurul lucru pe care îl putem noi face este să ne îndurerăm cu durerea aproapelui nostru, cu durerea întregii lumi, dacă se poate. …Câţi din cei care se duc duminica la biserică se pot lăuda că poartă în piepturile lor această durere făcătoare de minuni? Iar eu cred, împreună cu Hristos, că acesta este singurul lucru pe care trebuie să-l râvnim, pentru care trebuie să ne luptăm. Pr. Savatie Bastovoi


Sfinţii zilei - calendar ortodox, astăzi prăznuim:

 

Minunea cea mare ce s-a facut în Colose (Frigia) de Arhistrategul Mihail.

Sfinţii Mucenici Eudoxie, Zinon, Romil şi Macarie.

Cei 1104 ostaşi şi Sfânta Calodoti.


Sfinţii Faust prezbiterul, Macarie, Andrei şi Viv monahul, Chiriac, Dionisie, Andronic, şi sfintele: Andropelaghia şi Tecla,  Teoctist corabierul, şi alt Chiriac, Dimotul.


Sfântul Sarapavon senatorul.

 

* SUNETUL de fond se corecteaza din player-ul aflat in partea cea mai de jos a paginii.

Ştire din "bătrâni" rămasă... pentru noi povaţă

Despre ispita pălăvrăgelii
    Avva Macarie s-a dus, odată, la avva Antonie şi, după ce a vorbit cu el, s-a întors la Sketis. Părinţii i-au ieşit înainte şi, vorbind ei aşa, bătrânul le-a zis: „I-am spus avvei Antonie că aici nu avem preot şi nu ne putem împărtăşi“. Părinţii însă au început să discute despre alte lucruri fără să-l mai întrebe ce-a răspuns bătrânul, şi nici Macarie nu le-a spus. Un părinte zicea: „Dacă părinţii văd că fraţii uită să întrebe despre un lucru folositor, aduc ei vorba despre lucrul cu pricina. Dar dacă nu sunt siliţi de fraţi, nu mai scot un cuvânt, ca să nu fie socotiţi palavragii, vorbind neîntrebaţi, iar vorba lor să pară deşartă“. (Pateric, ediţia Polirom, 2005
 - ru
brica de Tryanna)  

 

Târgul iconarilor şi al meşterilor cruceri 

12 - 14 septembrie, între 10:00 şi 18:00

   Ce se întîmplă la MŢR de Ziua Crucii: ca în anii trecuţi se prăznuieşte cu meşteri, iconari, cruceri şi artişti. Praznicul ţine 3 zile, din 12 pînă în 14 septembrie, de la zece dimineaţa la şase seara şi e plin de semne. Cumpărăm sau ne bucurăm ochiul şi inima cu troiţe şi cruci, icoane şi izvoade, pristolnice şi pecetare, miniaturi, îngeri ţesuţi, mozaicuri, poveşti despre cruceri şi atelierele lor. Pânzături, prescuri şi oale de praznic, vin pentru pomenire. Postim cu dulceţuri, compoturi, pâinişoare, mere şi nuci.
Târg alternativ la cele tradiţionale, cel al iconarilor şi al meşterilor cruceri este un târg mic, cu un număr de 30 – 50 de participanţi. Târgul nu-şi propune un rating comercial; este mai degrabă un tip de act cultural care încearcă să recupereze frumuseţea obiectului de cult şi a spaţiului din care provine.
Încercăm prin expoziţii, ateliere, instalaţii să reconstituim o tipologie a obiectului de gen, care redescoperă frumuseţea formei şi a tiparului vechi, dublată de inovaţiile interesante care creează cazuri atipice atât în creaţiile tradiţionale cât şi în cele contemporane.
Re-activăm spaţiul verde din jurul bisericii din curtea muzeului cu o reiterare a instalaţiei crucilor din satul Salcia de Dolj făcute de Paul Balaci, meşter crucer care va fi prezent şi anul acesta cu o nouă serie de cruci în cadrul târgului.
Bilet de intrare la târg: 4 lei sau 2 lei (elevi, studenti, pensionari).

   14 septembrie, ora 17, Concert de muzică psaltică, Grupul Nectarie Protopsaltul – mănăstrirea Stravopoleos, sala Foaier
   12 - 28 septembrie – Troiţe / Semne / Locuri, expoziţie la Sala Foaier
   Expoziţia îşi propune prezentarea unor contexte cu cazuri de interes patrimonial: cercetare a unor troiţe din zona Buzăului. Recompunem fragmentar un spaţiu traversat şi umplut de semne ale sacrului. Încercăm o inventariere şi o tipologie sumară a troiţelor din satele în care am început cercetarea în anul 2007 şi construim un traseu vizual prin printuri fotografice, dublate de texte şi de un instrumentar de teren finalizate în caietul expoziţiei. În dialog cu povestea troiţei reconstruim povestea atelierului printr-o serie de micro-instalaţii care descriu laboratorul interior al unor artişti, meşteri iconari, meşteri cruceri.
 (Dorina Zdroba - membra  a grupului KSLCatalin)

 

fotoLINK (dati click pe imagine)

Biserică dedicată tinerilor în municipiul Bacău

   Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului, va oficia duminică 7 septembrie a.c., începând cu ora 12.00, slujba de sfinţire locului unde se va construi Biserica Tineretului, din municipiul Bacău. Noua biserică va fi amplasată pe strada Aleea Ghioceilor, nr. 20, pe un teren atribuit Episcopiei Romanului de către Consiliul local Bacău şi va fi ridicată cu sprijinul Fundaţiei „Mitropolit Veniamin Costachi”, căreia i-a fost încredinţată această misiune de către Episcopia Romanului. 

 

Slujbă de pomenire şi o evocare a personalităţii marelui şahist ieşean, Prof. Constantin Ciochină.  

   Concurs de şah - Memorial Prof. Constantin Ciochină, a III-a ediţie. Duminică, 7 septembrie a.c., se va organiza la ora 14.00, în parcul Bisericii Toma Cozma din Iaşi, Concursul de şah – Memorial Prof. Constantin Ciochină.

   Aflat la a treia ediţie, concursul organizat de Clubul de şah Micii Şahişti din Iaşi, în colaborare cu Parohia Toma Cozma, va întruni peste 100 de tineri şi copii din judeţul Iaşi, alături de profesori şi personalităţi renumite din domeniu.

   Va fi oficiată de asemenea o slujbă de pomenire şi o evocare a personalităţii marelui şahist ieşean, Prof. Constantin Ciochină.

    Lansăm invitaţie tuturor iubitorilor de şah, să participe la acest deosebit eveniment. (Vasilica Onofrei - membru al grupului KSLCatalin) 

 

fotoLINK (dati click pe imagine)

   Concert de muzică bizantină Fundaţia Filantropia a Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Timişoarei, în colaborare cu Primăria municipiului organizează un concert de muzică psaltică de praznicul Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, luni, 15 septembrie, a.c., orele 18,45, după vecernia din ziua praznicului, în catedrala mitropolitană din Timişoara.
   Vor participa Grupul de muzică psaltică al Catedralei Mitropolitane din Craiova şi Grupul de muzică psaltică Sf. Cosma Melodul din Timişoara.
   La acest concert se vor strânge fonduri pentru proiectele sociale şi culturale ale Fundaţiei Filantropia.
   Intrarea este liberă. Vă aşteptăm cu drag

 

fotoLINK (dati click pe imagine)

   Vineri 29 August, Preasfintia Sa Iustin Sigheteanul, a savârsit Slujba de Târnosire a noii biserici de lemn cu hramul „Cuv. Paraschiva” din Parohia Sieu II, Prot. Viseu, înconjurat de un sobor de 25 de preoti. A liturghisit si a predicat credinciosilor care au fost în numar de peste 5 mii. Preotul paroh Iusco Ioan este hirotesit Iconom Stavrofor cu dreptul de a purta Sf. Cruce. A sfintit un clopot donatie a unor oameni cu suflet mare. Album foto, aici:.

 
      Duminica 31 August, P.S. Iustin Sigheteanul a binecuvintat lucrarile de înnoire ce s-au facut la biserica din Parohia Satu Mic, Prot. Carei, împreuna cu un sobor de 11 preoti. A liturghisit si a predicat celor peste 1000 de credinciosi. Preotul paroh Costas Mirel este hirotesit întru Iconom Stavrofor cu dreptul de a purta Sf. Cruce. Album foto, aici:.
  


La Episcopia Ortodoxa Româna a Maramuresului si Satmarului NOUL VICAR ADMINISTRATIV ESTE PR. DR. VASILE AUGUSTIN

     Dupa 40 de zile de doliu, în urma trecerii la cele vesnice a regretatului vicar adm. Pr. Suarasan Ciprian, P. S. Sa Episcop JUSTINIAN CHIRA, Întâistatatorul Eparhiei Maramuresului si Satmarului a convocat în data de 4 septembrie 2008 Consiliul Eparhial, pentru a numi noul vicar administrativ al Episcopiei.
     În baza art. 105 din noul Statut de organizare si functionare al Bisericii Ortodoxe Române, P. S. Sa a nominalizat noul vicar administrativ în persoana P. C. Pr. Dr. VASILE AUGUSTIN, care a ocupat functia de consilier bisericesc în Episcopia Maramuresului si Satmarului, pâna în momentul de fata.
     Noul vicar administrativ s-a nascut la data de 13 februarie 1957, este absolvent al Facultatii de Teologie ,,Andrei Saguna,, din Sibiu, promotia 1983, si doctor în teologie al Universitatii ,,Lucian Blaga,, din Sibiu, din 4 mai 2006, specializarea Drept canonic. A fost hirotonit preot în 15 aprilie 1984, pe seama parohiei Tautii de Sus, Prot. Baia Mare, unde slujeste si în prezent. Aici, împreuna cu credinciosii a construit o biserica noua, cu hramul ,,Duminica Tuturor Sfintilor,, si a renovat biserica veche monument istoric cu hramul ,,Sfintii Apostoli Petru si Pavel,, ce dateaza din anul 1775.
     În anul 2006 a publicat lucrarea ,,Episcopia Maramuresului Organizare administrativa,, articole, recenzii si mai multe studii de specialitate.,
     La reactivarea Episcopiei Maramuresului si Satmarului P. S. Sa JUSTINIAN l-a desemnat secretar interimar începând cu data de 1 iunie 1990, iar dupa constituirea primei Permanente Eparhiale, începând cu data de 1 octombrie 1990 P. C. Augustin Vasile a fost numit consilier bisericesc, functie pe care a detinut-o timp de 18 ani, când a fost numit în functia de vicar administrativ. 
  

 

fotoLINK (dati click pe imagine)

   Duminică, 7 septembrie 2008, IPS Părinte Mitropolit Dr. Irineu Popa, înconjurat de un sobor de preoţi si diaconi, va săvârşi slujba de resfinţire a Bisericii Harşu din Craiova după care va oficia slujba Sfintei şi Dumnezeieştii Liturghii. PS Gurie Gorjeanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Craiovei va efectua vizite pastorale la câteva parohii.
   Luni, 8 septembrie 2008, de praznicul Naşterii Maicii Domnului, IPS Părinte Mitropolit Dr. Irineu Popa, va oficia slujba Sfintei şi Dumnezeieştii Liturghii la parohia Leamna, Protoieria Craiova Nord. PS Gurie Gorjeanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Craiovei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, va săvârşi slujba de resfinţire a Bisericii din Parohia Călugăreni, protoieria Târgu-Jiu II.
   Marţi, 9 septembrie 2008, în ziua de pomenire a Sfinţilor şi Drepţilor Părinţi Ioachim şi Ana, IPS Părinte Mitropolit Dr. Irineu Popa va oficia, cu prilejul hramului, slujba Sfintei şi Dumnezeieştii Liturghii la mănăstirea Logreşti, Judeţul Gorj. 
 

 

fotoLINK (dati click pe imagine)

   În ziua de 8 septembrie, la praznicul „Naşterii Maicii Domnului”, Preasfinţitul Dr. Ambrozie, Episcopul Giurgiului, va săvârşi Sfânta Liturghie Arhierească în Parohia Letca Nouă, Protoieria Mihăileşti, cu prilejul hramului bisericii parohiale. De asemnea, cu această ocazie va avea loc sfinţirea şi inaugurarea Aşezământului Social „Grădina Maicii Domnului” şi a Casei Protejate „Nifon Mitropolitul”, din parohia Letca Nouă. 

   - ora 9.30 – Sfinţirea şi inaugurarea Aşezământului Social „Grădina Maicii Domnului” şi a Casei Protejate „Nifon Mitropolitul”
   - orele 10.00 – Sfânta Liturghie Arhierească
   - orele 12.30 – Agapa frăţească.

 

fotoLINK (dati click pe imagine)

„Mehedinţi - istorie, cultură şi spiritualitate”: 9-13 septembrie



   Episcopia Severinului şi Strehaiei organizează în perioada 9-13 septembrie o serie de manifestări cultural-religioase, istorice şi artistice sub genericul „Mehedinţi - istorie, cultură şi spiritualitate”. Evenimentele sunt prilejuite de comemorările jubiliare pe care Episcopia le sărbătoreşte în acest an: „2008 -Anul jubiliar al Sfintei Scripturi şi al Sfintei Liturghii” şi „150 de ani de la trecerea la cele veşnice a teologului, filozofului, pedagogului şi oratorului Eufrosin Potecă, personalitate marcantă a culturii mehedinţene'.

 

   Deschiderea oficială a simpozionului „Mehedinţi - istorie, cultură şi spiritualitate” va avea loc marţi, 9 septembrie 2008, în sala „Mitropolit Nestor Vornicescu”, începând cu ora 11.00. Cu această ocazie vor rosti alocuţiuni din partea înaltilor ierarhi invitaţi, precum şi din partea oficialităţilor locale.

 

   Simpozionul „Mehedinţi - istorie, cultură şi spiritualitate” se va încheia sâmbătă 13 septembrie, la mănăstirea “Gura Motrului”, unde începând cu ora 9.00 se va săvârşi Sfânta Liturghie, precum şi o slujbă de pomenire închinată arhimandritului Eufrosin Potecă.  

"Festivalului Smochinului"
   La Sviniţa, în judeţul Mehedinţi, are loc duminică, cea de-a IX–a ediţie a "Festivalului Smochinului".

Această manifestare este unică în ţară pentru că în localitatea de sârbi şi români situată între Cazanele Dunării se află singura plantaţie de smochini din România.

„Duminică, 07 septembrie 2008, are loc în comuna Şviniţa, jud. Mehedinţi cea de-a IX-a ediţie a  "Festivalului Smochinului". Este un festival unic în ţară pentru că este singura zonă unde există o cultură de smochini. Este un festival susţinut de Primăria Şviniţa şi de Centrul Cultural Mehedinţi, la care participă formaţii artistice din judeţele Timiş, Caraş-Severin şi toată Clisura Dunării şi unde, pe lângă spectacole artistice, va avea loc şi un concurs pentru ,,Cea mai bună dulceaţă de smochine”, dar şi inaugurarea unui uscător de smochine realizat de către Primăria Şviniţa. Sperăm într-o participare numeroasă, ca în fiecare an, fiind un eveniment deosebit.” a spus Emilia Mihăilescu - directorul Centrului Cultural Mehedinţi

   În data de 07 septembrie, în duminica dinaintea Înălţării Sfintei Cruci, Prea Sfinţitul Părinte Episcop Nicodim va sluji Sfânta Liturghie la Paraclisul Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin.

Luni, 08 septembrie 2008, când Biserica Ortodoxă va prăznui ,,Naşterea Maicii Domnului”, Sfânta Mănăstire Vodiţa îşi va sărbători hramul. Cu acest prilej, PS  Nicodim va fi prezent la acest aşezământ monahal, împreună cu un ales sobor de preoţi şi diaconi, pentru a săvârşi Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie.

   Marţi, 9 septembrie a.c., Prea Sfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei va slujit Sf. Liturghie la Paraclisul Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin, alături de preoţii şi diaconii hirotoniţi de Prea Sfinţia Sa.

   A devenit deja o tradiţie ca în fiecare an, Prea Sfinţitul Părinte Nicodim să se întâlnescă cu preoţii şi diaconii hirotoniţi de Prea Sfinţia Sa în cei aproape şapte ani de arhierie.

Este al patrulea an consecutiv când are loc această întâlnire. In urma cu trei ani întâlnirea a avut loc la Mănăstirea „Sf. Ana ” din Orşova, iar în ultimii doi ani la Paraclisul Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin.

   Anul acesta, întâlnirea va avea loc tot la Paraclisul Catedralei Episcopale unde Prea Sfinţia Sa şi cei peste şaizeci de preoţi vor sluji Sfânta şi Dumnezeiască Liturghie.

 

fotoLINK (dati click pe imagine)

Sfinţirea noii biserici a Mănăstirii Hadâmbu

 
  Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu, din judeţul Iaşi, a fost scoasă pe data de 5 septembrie, începând cu ora 18.00, în procesiune şi aşezată spre închinare, într-un baldachin special amenajat în incinta veche a mănăstirii. Această ceremonie are loc în fiecare an cu două - trei zile înainte de sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului.
   În data de 8 septembrie, zi în care credincioşii ortodocşi sărbătoresc Naşterea Maicii Domnului, Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, va săvârşi slujba de sfinţire a noii biserici a mănăstirii, cu hramul 'Acoperământul Maicii Domnului'.
   Noua biserică este pardosită cu marmură de Ruşchiţa, prelucrată în atelierele de la Holboca. Pictura bisericii a fost începută de maestrul Vasile Buzuloiu şi continuată de către ucenicul său, Vasile Gheorghiţă. Mănăstirea Hadâmbu, aflată în comuna Mironeasa, a fost construită la jumătatea secolului al XVII-lea. De-a lungul timpului a fost supusă unor grele încercări. În anul 2003, la mănăstire a izbucnit un incendiu care a distrus una dintre casele monahale. Atunci, toate obiectele bisericeşti adăpostite acolo au fost transformate în scrum, excepţie făcând Icoana Maicii Domnului, Făcătoare de Minuni. 
    

 

INFO - NOUTATI LACASURI @ KSLCatalin

AICI: RUGA PENTRU PARINTELE CLEOPA (I si II) - lacasul mantuirii@KSLCatalin

AICI: REGIM DE SLABIRE cu rezultate foarte bune - lacasuri ortodoxe @KSLCatalin

AICI: 9 FETE ASCUNSE (propunere pentru copii si nu numai...) - lacasul copiilor @KSLCatalin

AICI: JURNAL BARCELONEZ - foileton Ana Maria Tamas (1,2,3) - audaces art @KSLCatalin 

 

fotoLINK (dati click pe imagine)

La 8 septembrie Biserica Ortodoxă face pomenirea Naşterii Maicii Domnului

   În fiecare an la 8 septembrie Biserica Ortodoxă face pomenirea Naşterii Maicii Domnului. Aceasta este prima mare sărbătoare a anului bisericesc care a început la 1 septembrie 
   Chiar dacă Sfânta Scriptură nu aminteşte nimic despre acest moment al vieţii Sfintei Fecioare Maria,   Tradiţia ne relatează cum Dumnezeu a ascultat rugăciunile părinţilor ei, drepţii Ioachim şi Ana, care chiar dacă ajunseseră la adânci bătrâneţi nu-şi pierduseră nădejdea în ajutorul dumnezeiesc. Rod al rugăciunilor şi curăţiei părinţilor ei prunca Maria va fi închinată la Templul din Ierusalim unde va petrece în rugăciune neîncetată şi va deveni sălaş al Fiului lui Dumnezeu, care se va zămisli de la Duhul Sfânt în pântecele ei.
   Începutul prăznuirii acestei sărbători închinate Naşterii Maicii Domnului s-a făcut în veacul al V-lea, între sinodul IIII şi IV Ecumenic.
   În eparhia noastră două mănăstiri au mâine hramul : Manastirea Ţeţ, din judeţul Alba şi Manastirea Recea din judeţul Mureş.
 


IPS Andrei va sluji la hramul mănăstirii de la Recea   

   Luni, 8 septembrie 2008, când Biserica Ortodoxă face pomenirea Naşterii Maicii Domnului, Mănăstirea Recea de lângă Târgu-Mureş îşi prăznuieşte hramul. Sfânta Liturghie va fi oficiată de către IPS Andrei, care va fi însoţit de Părintele Remus Onişor, consilier bisericesc la Centrul Eparhial.
   Radio Reîntregirea va transmite în direct această slujbă cu începere de la ora 09.30.
   În această zi de sărbătoare Centrul de Misiune şi Tineret al Arhiepiscopiei organizează un pelerinaj la Mănăstirea Recea, plecarea făcându-se luni dimineaţa din Alba Iulia.

Cuvânt la Naşterea Maicii Domnului - Părintele Constantin Voicescu


Va propunem un cuvant de invatatura:
    
Rostit la Mislea, in ziua de 8 septembrie 1997, cu câteva ceasuri înaintea morţii. Click aici:. 

 

fotoLINK (dati click pe imagine)

8 septembrie

   Nasterea Maicii Domnului - Hramul Manastirii Maicii Domnului - Cudalbi si al capelei Flotilei de Dunare din Braila.

 

 

fotoLINK (dati click pe imagine) 

Părintele Episcop Lucian

Duminică 7.09.2008
Ora 9.00 - Va oficia Binecuvântarea bisericii şi Sf. Liturghie la parohia Bârza din protopopiatul Băile Herculane.
Ora 18.00 - Va săvârşi slujba Vecerniei la mănăstirea "Naşterea Maicii Domnului" din Băile Herculane.
  
 

 

fotoLINK (dati click pe imagine)

O nouă biserică închinată Maicii Domnului, în Capitală



   Mâine, 7 septembrie 2008, în ajunul praznicului Naşterii Maicii Domnului, la ora 17:00, se va pune piatra de temelie a unei noi biserici, în cartierul Dudeşti, ce va purta hramul „Naşterea Maicii Domnului“ şi „Sfântul Mare Mucenic Teodor Stratilat“, prăznuit pe 8 februarie. Terenul pe care se va construi biserica a fost acordat cu aprobarea Primăriei Generale a Capitalei şi se întinde pe o suprafaţă de 300 de metri pătraţi, existând deja autorizaţia de construcţie din partea primăriei de sector. „Construcţia unei noi biserici înseamnă o bucurie a sufletului meu şi a celor care se vor jertfi împreună cu mine pentru zidirea ei şi a celor care se vor închina în ea. Această biserică se va ridica în apropierea unei şcoli şi a unui nou cartier de blocuri şi nădăjduim ca toţi aceştia care trăiesc zi de zi în preajma lăcaşului de cult să se apropie mai mult de Dumnezeu, bucurându-se şi de faptul că sunt foarte aproape să intre şi mai des, pentru a se închina icoanei Mântuitorului Hristos şi a Maicii Domnului“, ne-a declarat părintele Ioan Ţeugea.

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I se adresează europarlamentarilor 

   Parlamentul Uniunii Europene se va întruni, miercuri, 24 septembrie, într-o şedinţă solemnă, în onoarea Patriarhului Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului. Întâlnirea este programată a se desfăşura în cursul sesiunii plenare şi este ocazionată de celebrarea Anului European al Dialogului Cultural. Cu această ocazie, Sanctitatea Sa Bartolomeu I va susţine un discurs în faţa europarlamentarilor. Anul European al Dialogului Cultural este organizat în mai multe ţări de pe Bătrânul Continent, printre care şi România.

Preşedintele României va transmite SS Papa Benedict al XVI-lea mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

   Pe data de 5 septembrie 2008, dl. Traian Băsescu, preşedintele României, a solicitat - înainte de a pleca în vizita oficială în Italia - o convorbire telefonică cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

  Având în vedere faptul că programul oficial al vizitei include o întrevedere cu Sanctitatea Sa Papa Benedict al XVI-lea, dl. preşedinte Traian Băsescu a dorit să transmită Sanctităţii Sale un mesaj din partea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române. Mulţumind pentru această intenţie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis Întâistătătorului Bisericii Romano-Catolice salutul său frăţesc şi a reînnoit mulţumirile pentru apelul făcut de Papă în favoarea comunităţii ortodoxe româneşti din Italia, adesea atacată pe nedrept în presa italiană.

 

   În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a felicitat pe dl. preşedinte Traian Băsescu pentru prima sa vizită oficială la noul Centru eparhial (de lângă Roma) al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, programată pentru ziua de duminică, 7 septembrie 2008, când va avea loc şi prima Sfântă Liturghie săvârşită acolo pentru români de către Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Iosif Pop şi Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan Şpan.

 

   Preşedintele României l-a informat pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel despre intenţia de a-i adresa Sanctităţii Sale Papa Benedict al XVI-lea invitaţia de a vizita România în cursul anului 2009. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a menţionat faptul că o astfel de invitaţie este posibilă la nivelul relaţiilor bilaterale dintre cele două state, România şi Vatican, dar că pentru o invitaţie oficială din partea Patriarhiei Române este necesar şi acordul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, după cum s-a procedat şi în cazul vizitei Papei Ioan Paul al II-lea în România (1999). În acest sens, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat faptul că împlinirea a 10 ani, în 2009, de la prima vizită a unui Episcop al Romei într-o ţară majoritar-ortodoxă se cuvine să fie marcată în luna mai 2009 printr-un moment aniversar. 

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMÂNE 

 

fotoLINK ARHIEPISCOPIA TOMISULUI (dati click pe imagine)

Târnosire la mănăstirea Deleni

 

   Duminică, 7 septembrie 2008, ora 7.00, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va târnosi biserica mănăstirii Deleni, cu hramul Naşterea Maicii Domnului. Slujba va continua cu oficierea Sfintei Liturghii. Până acum un an slujbele erau săvârşite într-un paraclis amenajat în stăreţie.

   În luna august 2003, părintele stareţ Casian Odoran a întemeiat mănăstirea închinată Maicii Domnului. După aproape un an, pe 16 mai 2004, Înaltpreasfinţitul Teodosie a sfinţit locul pentru lăcaşul de cult. De atunci părintele stareţ a lucrat la ridicarea bisericii din lemn, în stil maramureşan, ajutat fiind de o echipă de la Vicovul de Jos, Suceava.

   Drumul de acces spre mănăstire, dinspre şoseaua Constanţa – Ostrov a fost pietruit. Părintele stareţ a întemeiat o microfermă prin care se autogospodăreşte.

 

IPS Teodosie la Varna 

   Luni, 8 septembrie 2008, se împlinesc 130 de ani de la eliberarea Bulgariei de sub jugul otoman. Cu acest prilej Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va răspunde invitaţiei Mitropolitul Kiril al Varnei şi va oficia Sfânta Liturghie precum şi o slujbă de Te Deum la Catedrala din Varna.

   Piatra de temelie a Catedralei din Varna a fost aşezată de către cneazul Alexandar Batenberg la 4 august 1879. Biserica are 3 altare: primul este închinat Adormirii Maicii Domnului, cel dinspre nord - Sfântului Alexandar Nevski, iar cel dinspre sud - Sfântului Mare Ierarh Nicolae. Construcţia catedralei a fost terminată pe data de 30 august 1886. Printre donatori se numără şi ţarul Nicolae al II-lea al Rusiei, care a dăruit 53 de icoane. Vitraliile, reprezentându-i pe Sfinţii Chiril, Metodie, Clement şi Anghelarie, au fost realizate în anii '60 ai secolului trecut. Din clopotniţa catedralei se zăreşte întregul oraş. 

 

fotoLINK (dati click pe imagine)

Sfinţirea Bisericii „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul“ din Leahu-Nacu, Protopopiatul Hârlău



   Biserica cu hramul „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul“ din Leahu-Nacu, comuna Deleni, Protopopiatul Hârlău, a fost sfinţită astăzi, 6 septembrie a.c., de către Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Lucrările la acest sfânt lăcaş au început în anul 2001, după ce mai întâi a fost sfinţit terenul pe care s-a ridicat biserica. Lucrările la exterior de la Biserica din Leahu-Nacu au fost terminate anul acesta, iar în prezent încă se lucrează la pictura interioară.    

Capelă pentru studenţii de la Academia de Studii Economice din Bucureşti 

    La Academia de Studii Economice din Bucureşti este în curs de amenajare o capelă pentru studenţi cu hramul “Sfântul Ioan Gură de Aur”. Lăcaşul de cult este situat în incinta facultăţii, la etajul al patrulea şi a fost ridicat la iniţiativa membrilor Asociaţiei Studenţilor Creştin-Ortodocşi, care au beneficiat de sprijinul conducerii acestei instituţii de învăţământ superior.
    Capela “Sfântul Ioan Gură de Aur” de la Academia de Studii Economice din capitală va fi sfinţită la 1 octombrie, cu prilejul deschidereii noului an universitar.
 

Parte din Stirile Lacasuri Ortodoxe, pot fi preluate de alte site-uri, doar cu specificatia vizibila: 
www.LacasuriOrtodoxe.com , drept link.
Pentru reviste, ziare si alte publicatii, sursa de specificat este:
"Lacasuri Ortodoxe" @KSLCatalin
- multumim tuturor -

Pentru: NOUTATI ORTODOXE - ANUNTURI ORTODOXE - NOUTATI DIN BISERICA - INFORMATII  click aici: ARHIVA

Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article