Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
STIRI ORTODOXE - LACASURI ORTODOXE - NOUTATI - INFORMATII - JURNAL - biserici - manastiri sfinti rugaciuni traditii si obiceiuri, icoane - duhovnici

KSLCatalin: Roumanie – Orthodoxie. La joie d'être orthodoxe. La religion apostolique, de ceux qui aiment Dieu. Par le Christ, par les Apôtres (André), par l’évêques, par les prêtres… c'est le baptême traditionnel de la vraie croyance. C'est l'Orthodoxie de Roumanie.

Stiri Lacasuri Ortodoxe - 3 septembrie 2008 - Noutati

>>> Cred ca nu este o viata crestina, fara sa fie in acelasi timp si mistica, adica tainica, legata de Dumnezeu. Nu stiu crestin sa nu fie si mistic in acelasi timp. Ma gandesc la un crestin adevarat, crestin care se impartaseste de Tainele Bisericii, care se spovedeste, care se impartaseste, care isi sfinteste viata sa launtrica. E o stare mistica, tainica, ascunsa. Intra in camara ta si roaga-te Tatalui tau Care este in ascuns ! Cum poti sa te rogi, fara sa crezi in acest Tata ceresc, Care este ascuns in inima ta si vede starea ta sufleteasca launtrica ?
 Pr. Sofian Boghiu



Sfinţii zilei - calendar ortodox, astăzi prăznuim:

Cuviosul Părinte Teoctist, împreună-ajunător cu marele Eftimie - Lacasuri Ortodoxe 

Sfântul Sfinţit Mucenic Antim, episcopul Nicomidiei

Sfânta Febe, diaconiţa la Cenchreae lângă Corint

 

Cuviosul Părinte Teoctist, împreună-ajunător cu marele Eftimie

Sfântul Zinon

Sfânta Vasilisa din Nicomidia

Sfântul Aristion, episcopul Alexandriei din Cilicia

Sfântul Hariton

Sfântul Mucenic Arhontiul

Sfântul Împărat Constantin cel Nou (cel Tânăr)

Sfântul Nou Mucenic Polidor 

* SUNETUL de fond se corecteaza din player-ul aflat in partea cea mai de jos a paginii.

Ştire din "bătrâni" rămasă ... pentru noi povaţă

Omul dinăuntru şi omul dinafară 

   Odată, avva Ioan stătea la Sketis şi fraţii se adunaseră roată împrejur şi-l întrebau despre gândurile lor. Un bătrân îi zice: „Ioane, parc-ai fi o târfă care se împopoţonează, ca să-şi facă mai mulţi ibovnici“. Avva Ioan l-a îmbrăţişat şi i-a răspuns: „Adevărat grăieşti, părinte“. Apoi, unul dintre ucenici îl întreabă: „Avva, oare nu te-ai tulburat deloc în sinea ta?“. El zice: „Nu, cum sunt pe dinafară, aşa sunt şi pe dinăuntru“. (Pateric, ediţia Polirom, 2005 - rubrica de Tryanna)  


„Naşterea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu”, hram al Paraclisului Sfântului Schit „Cetăţuia” (Buzău) 

   Maica Olimpiada, stareţa şi singura veţuitoare a Schitului „Cetăţuia”, ne invită la hram:


  „Vă invit pe toţi să o cinstim împreună pe Măicuţa Domnului în ziua Naşterii sale şi să ne rugăm împreună la Icoana Făcătoare de Minuni ce se găseşte în Sfântul nostru Schit. În fiecare an se strâng la hram sute de credincioşi; eu, cu bătrâneţile mele, fac tot ce pot să nu plece nimeni fără să se hrănească şi sufleteşte şi trupeşte. Dar cel mai mult face Măicuţa Domnului: ea mă ajută şi pe mine şi îi strânge pe fiii ei în Bisericile Domnului”.


   Maica Olimpiada este cea care a construit Paraclisul „Naşterea Maicii Domnului” (8 septembrie) al Sfântului Schit Cetăţuia, cu ajutorul lui Dumnezeu. Desi are o varsta trecuta de 80 de ani, Maica este o colaboratoare constanta a site-ului Lacasuri Ortodoxe. Gasiti aici o prezentare a Sfântului Schit, cu imagini şi text. 


fotoLINK (dati click pe imagine)

   Episcopia Tulcei a lansat propriul site oficial! Pentru a-l putea vizita, de acum, puteti da click pe banner-ul rubricii din pagina de stiri si noutati Lacasuri Ortodoxe, care va fi prezent in masura in care vom fi informati despre activitatea din Episcopie. Doamne ajuta!


fotoLINK (dati click pe imagine)

O săptămână de neuitat la Paris

     Centrul de Misiune şi Tineret al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române de Alba Iulia organizează în fiecare an o excursie de o săptămână la Paris. Autocarul a plecat marţi, 2 septembrie 2008 şi, în drum spre capitala Franţei, pelerinii vor vizita Viena, Nurnberg şi Strasburg. Apoi timp de 7 zile se vor vizita cele mai reprezentative locuri religioase, culturale şi istorice ale Parisului: Catedrala Notre Dame, Sainte Chapelle, Biserica Românească, Universitatea Sorbona, Muzeul Louvre,Turnul Eiffel, Versailles şi la final Disney Land-ul.

   La întoarcere spre ţară se vor mai vizita Munchen-ul şi Budapesta. Excursia se va încheia pe data de 13 septembrie 2008.

Următoarele pelerinaje externe vor avea ca destinaţie: Israelul şi Viena.

 

Cursul de Muzeologie Generală a debutat ieri la Mănăstirea “Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus

   La Mănăstirea “Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus a avut loc ieri, 1 septembrie, prima convocare din cea de-a treia serie a Cursului de Muzeologie Generală. Organizat de Centrul de Pregătire pentru Patrimoniu al Patriarhiei Române în colaborare cu Secretariatul de Stat pentru Culte în perioada 1-12 septembrie, cursul este destinat angajaţilor Centrelor eparhiale precum şi monahilor muzeografi. În deschiderea manifestării, Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a săvârşit o slujbă de Te Deum.

  Cursanţii vor participa la prelegeri de muzeologie generală, organizarea muzeelor bisericeşti şi legislaţia patrimoniului bisericesc.

   La finalul Cursului de Muzeologie Generală, participanţii vor primi o diplomă recunoscută la nivel naţional care va atesta pregătirea de specialitate în muzeologie. 


fotoLINK (dati click pe imagine)

Au început înscrierile pentru şcoala de cântăreţi bisericeşti din Roman

   Ieri, 2 septembrie, la Seminarul Teologic Liceal “Sfântul Gheorghe” din Roman au început înscrierile pentru şcoala de cântăreţi bisericeşti. Acestea sunt organizate cu binecuvântarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Episcopiei Romanului, în perioada 2-4 septembrie.

 

   Candidaţii care vor să urmeze cursurile şcolii de cântăreţi bisericeşti trebuie să aibă vârsta de până în 18 ani, iar la înscriere trebuie să prezinte diploma de absolvire a 8 clase. Persoanele interesate pot găsi informaţii la numărul de telefon 0233 / 740906.


EPISCOPIA ROMANULUI propune site-ului Lacasuri Ortodoxe, pentru pagina zilnica de noutati, dezbaterea:

    Stadiul cercetarilor asupra bisericilor de lemn din Moldova

    În pofida unei bibliografii aparent bogate, cu unele lucrari de specialitate intrate în tradiţie, spre exemplu acele publicate de, putinţa evaluarii corecte, a interpretarii nuanţate a fenomenului este sever cenzurată de parţialitate, atât în sensul cantităţii de informaţie, cât şi în sensul criteriilor analitice.

Iata de ce eforturile cercetatorilor din ultima perioada de timp – sfarsitul secolului XX – din dorinta acestora de a depasi aceasta stare de lucruri merita salutata, chiar daca suntem inca departe de a avea posibilitatea intocmirii, la scara nationala, a unui repertoriu al bisericilor de lemn, cu implicarea tuturor elementelor aferente de ordin arhitectonic, istoric, cultural, misionar – pastoral si artistic.

    Cercetarea bisericilor de lemn este anevoioasa deoarece fiecare monument de acest gen constituie un document de extrema complexitate la cunoasterea caruia participa mai multe categorii de specialisti.

“De la analiza tehnicii de constructie, cu tot ceea ce rezulta pentru evaluarea dibaciei si specificitatii, pana la consideratiile tipologice, esentiale pentru delimitarile nationale (vizualizabile inclusiv in plan cartografic); de la “citirea” formelor arhitectonice, cu recunoasterea virtutilor specifice de compozitie, armonie si ornamentica, pana la descifrarea valentelor de limbaj si de simbolistica; de la deslusirea minutioasa a picturilor murale cu programele si cu subtilitatile lor iconografice, pana la interpretarea calitatilor artistice si incadrarea  stilistica ; de la identificarea mesterilor, pana la recunoasterea mesajului lor de frumusete si spiritualitate ; de la talmacirea, cuvant cu cuvant a resturilor istorice, pana la intelegerea configurarilor sociologice – toate aceste aspecte (si totusi lipsa reperelor problematice nu a fost epuizata) fac parte din sistemul informational si semnificant implicat in arborescenta existenta a unui monument istoric.”

    In cazul poporului nostru, care, datorita multelor vitregii ce s-au abatut asupra sa, inca dintru inceputurile sale, fapt ce a determinat un ierarh contemporan sa afirme ca “poporul roman este purtator de Cruce si iubitor de Inviere” (adica  a fost “rastignit” de mai multe ori, dar prin credinta si virtutile sale tot de atatea ori “a Inviat”) – nu si-a putut conserva documentele scrise, de aceea bisericile de lemn constituie o adevarata arhiva din care aflam stiri valoroase despre oameni si locuri, despre ctitori si ctitoriile lor.

    Marele istoric N. IORGA, are marele merit de a fi postulat importanta vechilor zidiri pentru sondarea si explorarea adevarurilor istorice.

    Subliniind ca aceste monumente sunt “averea tarii”, “averea neamului romanesc”, ilustrul savant arata ca “ceea ce s-a pastrat impotriva rautatii vremurilor si a lipsei de intelegere a oamenilor este de asa mare pret incat rostul nostru in istoria civilizatiei se fixeaza mai mult de jumatate prin aceasta. Restul, vitejia, istetimea diplomatica, cultura, literatura, alcatuieste cealalta jumatate. Dar nu oricine citeste o carte literara, istorica, pe cand lucrurile acestea se infatiseaza imperativ in fata oricui are putin simt…”

    “Caci momentul istoric cuprinde in sine mai multe lucruri: un mestesug de a cladi care nu se mai obisnuieste, o frumusete care nu se mai poate indeplini, si, pe langa acestea, o suma mai mare sau mai mica de amintiri, ceva din viata oamenilor care s-au strecurat rugandu-se, luptand, traind intre acele ziduri sau intre peretii aceia.” 

    Despre adevarurile de metoda si de fond, cuprinse in cuvintele lui N. Iorga, cercetarea bisericilor de lemn din Moldova si prin extensie din toate regiunile ţării, poate aduce temeinice confirmări.

    Din aproape în aproape, fişele de monument întocmite cu migală de specialişti, am introdus în ultima vreme în circuitul ştiinţific un bogat material documentar puţin sau chiar deloc cunoscut.

    Acest popas mai răbdător în lumea de frumuseţi şi tristeţi a uitatelor monumente însoţit de lectura atentă a mesajului conţinut în fiecare crestătură a timpului, face posibilă retrăirea evurilor trecute în adevăratul lor chip : acela pe care l-am scris cu sudoarea, cu disperarea, şi uneori cu jertfa supremă – meşterii şi ctitorii, pentru care bisericile modeste de lemn s-au înălţat ca însemne ale speranţei.

    Din nefericire, în condiţiile unei lipse prelungite a studiilor sistematice, cu publicarea corespunzătoare a monumentelor în profil istoric şi teritorial, a continuat să dăinuie o imagine falsă privind răspândirea pe zone, numărul, valoarea şi semnificaţia bisericilor de lemn, locul acestora în sistemul reperelor spirituale autohtone, fiind departe de acela cuvenit.

    Departe de a fi un fenomen izolat, specific doar unei regiuni, monumentele de arhitectură populară - bisericile de lemn – reprezintă o realitate definitorie pentru geografia spirituală a poporului român.

    Spre exemplificare, în urma cercetărilor de teren efectuate de cercetători la finele secolului trecut, tabelul cu repartiţia pe regiuni a bisericilor de lemn este acesta :

Maramureş – 29; Transilvania – 238; Crişana – 109; Banat – 21; Oltenia – 142; Muntenia – 60; Moldova – 163.

    În cele ce urmează vom prezenta sintetic demersurile făcute de cercetători şi specialişti ai artei populare româneşti, pentru cunoaşterea şi valorificarea bisericilor de lemn din Moldova. (va urma)

 

fotoLINK (dati click pe imagine)

Sedinţă de lucru cu părinţii protopopi din Arhiepiscopia Craiovei 

    Ieri, 2 septembrie 2008, la Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Craiovei a avut loc, sub preşedinţia IPS Părinte Mitropolit  Irineu Popa, şedinţa de lucru cu părinţii protopopi de la cele 8 protoierii din cadrul Arhiepiscopiei Craiovei. 

Cu acest prilej au fost discutate şi analizate: 

1. Contributia de la bugetul statului pentru personalul clerical si neclerical de la parohii va fi virata astfel:

• Direct in contul parohiei 

• Prin protoierie 

• Va exista oportunitatea ca preotii sa semneze contract de prestari-servicii cu protoieria 

2. Programul slujbelor religioase. 

3. Conferintele preotesti de toamna se vor desfasura incepand cu prima decada a lunii octombrie. 

4. Cursurile de definitivare si de gradul II vor avea loc in perioada 29 septembrie-6 octombrie a.c. 

5. Examenul de capacitate.

Pentru viitorii preoti acest examen va avea o valabilitate de doi ani si se va desfasura in prezenta parintelui protoiereu. 

6. Recategorisirea parohiilor. 

In urma discutiilor s-a hotarat sa ramana valabila vechea formula de categorisire. In cazul parohiilor in care au survenit modificari majore se va recurge la o noua recategorisire. 

7. Calendarele pe anul 2009. 

Vor fi prezentate modele de calendare in cadrul conferintelor preotesti de toamna. 

In cadrul sedintei s-au facut si urmatoarele propuneri:

a) cursuri de asimilare pentru cantareti

b) dezvoltarea serviciilor sociale si a gradinitelor 

c) burse si semiburse pentru seminaristi

Aparitie editoriala    

   La Editura Aius din Craiova a aparut recent, cu binecuvantarea IPS Prof. Univ. Dr. Irineu Popa, cartea Biserica si institutia casatoriei. Conditiile administrarii casatoriei. Studiu juridico-canonic, purtand semnatura domnului lector Univ. Dr. Mihai L. Iulian Constantinescu.

   Lucrarea, fără a se pretinde a fi o tratare exhaustivă a dreptului matrimonial privind condiţiile pentru căsătorie şi cununie, este rodul activităţii autorului de documentare şi de cercetare ştiinţifică de mai mulţi ani asupra problematicilor diverse ale domeniului matrimonial, atât din perspectivă canonică ortodoxă, cât şi din perspectiva tradiţiei canonice a Bisericii Romano-Catolice, precum şi cu evidenţierea legislaţiei din România privind reglementarea condiţiilor de fond şi de formă ale căsătoriei.

  Având în vedere actualitatea, necesitatea şi importanţa unei astfel de lucrări astăzi, Domnul Lect. Univ. Dr. Iulian Mihai L. Constantinescu afirmă: Consider că lucrarea de faţă va fi de folos atât teologilor, canoniştilor şi specialiştilor în ştiinţele juridice, cât şi studenţilor teologi şi credincioşilor mireni interesaţi, fiind un impuls în lupta actuală a Bisericii pentru afirmarea pe baze canonice a căsătoriei, o poziţie actuală faţă de problemele ridicate în domeniul matrimonial de condiţiile pentru căsătorie şi cununie în societatea parcă tot mai săracă spiritual în care trăim, o reconsiderare canonică, teologică şi juridică a căsătoriei ca Sfântă Taină a Bisericii şi ca instituţie juridică de dreptul familiei din România.

   Despre autor:  

   Iulian Mihai L. CONSTANTINESCU (n. 1978) este lector universitar, doctor în Teologie, specialitatea Drept canonic, la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii din Craiova, titular al cursului de Drept canonic. Este licenţiat în Teologie (2001), urmând şi alte studii postuniversitare (2001-2007): studii universitare de Drept la Universitatea din Craiova; studii aprofundate la Facultatea de Teologie din Craiova; studii de masterat în Teologie, specialitatea Drept canonic, bursier la Institut d’Études Supérieures en Théologie Orthodoxe - Chambésy/Geneva; bursier al Universităţii din Fribourg, Facultatea de Teologie Romano-Catolică, specialitatea Drept canonic; cercetări ştiinţifice în cadrul Consiliului Ecumenic al Bisericilor din Geneva şi la Institut d’Études Œcuméniques din Fribourg; studii în cadrul Institut de droit canon et de droit ecclésiastique al Facultăţii de Drept a Universităţii din Fribourg; École de langue et de civilisation françaises (ELCF) – Geneva.

Autorul a publicat studii şi articole de specialitate, a participat la stagii de documentare în Elveţia, Franţa şi Israel, precum şi la numeroase manifestări ştiinţifice în ţară şi în străinătate, colaborând şi la emisiuni de radio şi televiziune.   


fotoLINK (dati click pe imagine)

PELERINAJ ÎN GRECIA


   În perioada 19-31 august, Preasfinţitul Dr. Ambrozie, Episcopul Giurgiului, însoţit de Dl. Prof. Dr. Adrian Lemeni, Consilier personal pe probleme de Culte al Primului Ministru, Pcuv. Protos. Narcis Aldescu, Stareţul Schitului Sf. Nicolae, Pcuv. Mihail Muscariu, Stareţul Mănăstirii Comana, şi PC. Pr. Emanuel Stuparu, Consilier Economic, a efectuat un pelerinaj la sfintele mănăstiri din Grecia.

 

Album foto:  .

 

COLABORARE ÎNTRE EPISCOPIA GIURGIULUI ŞI ASOCIAŢIA PENSIONARILOR


   În ziua de 2 septembrie 2008, la sediul administrativ al Episcopiei Giurgiului, Preasfinţitul Dr.Ambrozie, a primit pe reprezentanţii Asociaţiei Pensionarilor din judeţul Giurgiu. Discuţiile au vizat modul de implicare a persoanelor vârstnice în viaţa şi misiunea Bisericii, dar şi problemele actuale ale pensionarilor. La finalul discuţiilor s-a stabilit ca în perioada imediat următoare să se încheie un parteneriat de colaborare între Episcopia Giurgiului şi Asociaţia Pensionarilor din judeţul Giurgiu.
  


fotoLINK (dati click pe imagine)


In parohia Patule
   În data de 31 august, în a XI-a duminică după Rusalii, ierarhul nostru a hirotonit şi instalat ca preot paroh al parohiei Pătule II, pe tânărul diacon Dănuţ Alexandru Giurcă.

 

   Săvârşirea Tainei Hirotoniei s-a făcut, aşa după cum este rânduiala bisericească în cadrul Sfintei Liturghii oficiate în biserica din Pătule iar instalarea ca preot paroh a avut loc la finalul Sfintei Liturghii.

   Parohia Pătule II aparţine de protoieria Vânju Mare şi este formată dintr-o parte din credincioşii localităţii Pătulele. La cealalaltă biserică din comună slujeşte părintele Constantin Brumar, protoiereu de Vânju Mare. 


fotoLINK (dati click pe imagine)

IPS Teofan va sfinti Biserica de la Maternitatea "Cuza Voda" 
   Pacientele internate in Maternitatea "Cuza Voda" din Iasi vor beneficia de acum si de serviciile unui preot. Chiar daca biserica din curtea unitatii medicale a fost construita in urma cu aproximativ doi-trei ani, abia in cursul acestui an a fost finalizata. 
 
   "Prezenta unui preot este un lucru bun, atit pentru pacientele de la noi, cit si pentru personalul medical angajat in spital", a declarat dr. Maria Stamatin, directorul medical al institutiei. 
    Evenimentul va fi marcat asa cum se cuvine, astfel ca vor fi invitati de marca. "La sfintirea Bisericii cu hramul Nasterea Maicii Domnului va participa chiar mitropolitul Teofan. Oricum, multe dintre personalitatile Iasului se vor regasi printre invitati", a declarat dr. Mihnea Hurmuzache, directorul Autoritatii de Sanatate Publica Iasi.   
    Ceremonia de sfintire a locasului de cult va avea loc duminica, 21 septembrie, incepand cu ora 9.  


fotoLINK (dati click pe imagine) 

Pelerinaj la crucea de pe Muntele Mic

   Episcopia Caransebeşului, la iniţiativa, cu binecuvântarea şi participarea Prea Sfinţitului Părinte Episcop Lucian, vă invită să luaţi parte la pelerinajul de pe Muntele Mic, organizat la Praznicul Înălţării Sf. Cruci (14 septembire 2008), unde se va oficia începând cu orele 9.30, Sf. Liturghie arhierească în faţa Crucii de pe Muntele Mic.

    Crucea de pe Muntele Mic este un monument al personalităţilor bănăţene ce străjuieşte Banatul Montan, asemenea crucii de pe Caraiman. Această Golgotă a Bănăţenilor a primit prima Liturghie arhierească în anul 2006 la praznicul Înălţării Sf. Cruci, mulţime de credincioşi, şi-au îndreptat paşii cu multă evlavie la munte, încercându-se mai apoi a se crea o tradiţie ca în fiecare an preoţi şi credincioşi să cinstească prin prezenţă şi rugăciune acest monument creştin reprezentativ pentru Banatul Montan.

   Şi în acest an, începând cu orale 8.30, Ierarh, preoţi şi credincioşi se vor întâlni în curtea Schitului "Sf. Prooroc Ilie Tezviteanul" de pe muntele Mic şi mai apoi se vor deplasa în procesiune la Crucea de pe munte, unde într-un foişor amenajat se va oficia Sf.Liturghie arhierească

    Având în vedere toate acestea, cu multă dragoste Episcopia Caransebeşului invită toţi credincioşii dornici de rugăciune şi Liturghie în inima muntelui să participe în acest an la "Pelerinajul la Crucea de pe Muntele Mic". Vă aşteptăm cu drag!

  

Duminică, 7 septembrie, vor fi pomeniţi Cuvioşii Simeon şi Amfilohie de la Pângăraţi  

    Duminică, 7 septembrie, la Mănăstirea Pângăraţi vor fi pomeniţi Cuvioşii Simeon şi Amfilohie de la Pângăraţi, ocrotitorii acestui nou lăcaş de cult. Proclamarea canonizării acestor sfinţi români a avut loc la mănăstirea Neamţ în data de 5 iunie, ziua sărbătoririi Înălţării Domnului.

   Sfântul Simeon s-a născut la începutul secolului al XV-lea, într-un sat din apropierea oraşului Piatra Neamţ şi a intrat de tânăr în obştea Mănăstirii Bistriţa. A fost întemeietorul şi primul egumen al Mănăstirii Pângăraţi, care s-a numit până în anul 1508 'Schitul lui Simeon'.

   Sfântul Amfilohie s-a născut în anul 1487, în nordul Moldovei. Viaţa monahală şi-a început-o de foarte tanar, la mănăstirea Moldoviţa, de unde a venit la Pângăraţi, în anul 1508.

  Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat în ultima şedinţă de lucru propunerea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, privind canonizarea a 9 cuvioşi români nemţeni. Printre aceştia se află şi Cuvioşii Simeon şi Amfilofie de la Pângăraţi, prăznuiţi la data de 7 septembrie a fiecărui an.     

Cursuri de perfecţionare pentru preoţii din Episcopia Caransebeşului 
   La iniţiativa şi cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopia Caransebeşului a organizat pentru preoţii proaspăt absolvenţi şi pentru preoţii care păstoresc în parohii cu probleme misionare, cursuri de perfecţionare şi de pregătire pastoral-misionară. Perioada de desfăşurare a cursurilor este 1-12 septembrie 2008 şi participă 20 de preoţi din toate protopopiatele eparhiei.

  Temele sunt dezbătute în mod colocvial şi se referă la probleme actuale, întâlnite în foarte multe parohii. Se urmăreşte ca preoţii să aibă un discurs îngrijit (predica şi cateheza), şi să fie formaţi pentru a răspunde prompt la problemele pe care le ridică pastoraţia credincioşilor azi.

  Cursurile vor continua în fiecare an, iar tematica lor va fi diversificată în funcţie de cerinţele culturale, pastorale şi misionare din Episcopia Caransebeşului. Programul desfăşurării cursurilor este il puteti afla dand click pe banner-ul acestui articol.

Din Agenda Preasfinţitului Părinte Episcop Lucian

 

   Duminică 7.09.2008: Ora 9.00 - Va oficia Binecuvântarea bisericii şi Sf. Liturghie la parohia Bârza din protopopiatul Băile Herculane.

   Ora 18.00 - Va săvârşi slujba Vecerniei la mănăstirea "Naşterea Maicii Domnului" din Băile Herculane.

 


fotoLINK (dati click pe imagine)

A patra ediţie a Taberei „Nimeni nu e singur“ 

    Sectorul „Biserica şi Societatea“ din cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor organizează, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop şi Mitropolit Teofan, în perioada 1- 4 septembrie a.c., a patra ediţie a Taberei creştine de vară „Nimeni nu e singur“. Tabăra, care are loc la Centrul social „Sf. Ilie“ - Miclăuşeni, se desfăşoară şi cu sprijinul Asociaţiei „Sf. Nicolae cel milostiv“ al parohiei „Sf. Mahramă a Mântuitorului şi Sf. Martiri Brâncoveni“ din Iaşi. Activităţile iniţiate în cadrul taberei sunt conduse de profesori coordonatori ai cluburilor înfiinţate de Sectorul „Biserica şi societatea“ în licee ieşene şi au ca motto „Viaţa este un dar, preţuieşte-o!“. În cadrul acestei tabere, cei 32 de copii şi tineri, cu vârste cuprinse între 12 şi 21 ani, aflaţi în situaţii de risc, sunt ajutaţi să interiorizeze valorile morale şi beneficiile unui model de viaţă creştină, prin intermediul activităţilor educative şi distractive ( workshopuri, competiţii pe teme creştin-ortodoxe, jocuri de nume, de cunoaştere şi de formare a echipei). Această acţiune a fost posibilă cu sprijinul financiar oferit de Organizaţia World Vision şi Direcţia Judeţeană pentru Tineri. 


fotoLINK ARHIEPISCOPIA TOMISULUI (dati click pe imagine)

   Datorita unor modificari in cadrul biroului de presa al Arhiepiscopiei Tomisului, nou desemnat pentru a tine legatura cu presa in locul Lilianei Naclad este parintele Eugen Tanasescu, director al Radio Dobrogea.          

Parte din Stirile Lacasuri Ortodoxe, pot fi preluate de alte site-uri, doar cu specificatia vizibila: 
www.LacasuriOrtodoxe.com , drept link.
Pentru reviste, ziare si alte publicatii, sursa de specificat este:
"Lacasuri Ortodoxe" @KSLCatalin
- multumim tuturor -

Pentru: NOUTATI ORTODOXE - ANUNTURI ORTODOXE - NOUTATI DIN BISERICA - INFORMATII  click aici: ARHIVA

Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article