Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
3 septembre 2008 3 03 /09 /septembre /2008 12:46

>>>  Cum poti fi crestin bun fara acest duh primit de la Botez, fara aceasta energie, acest foc al sufletului, care, daca este in noi, trupul nostru devine o masina foarte perfectionata ? Asa incat, in fiecare din noi este un centru tainic, mistic. Catre acest centru se indreapta toate relatiile noastre cu aproapele nostru, dragostea noastra, bunatatea, mila, smerenia, umilinta, bunacuviinta noastra; toate sunt legate de acest centru mistic din noi, unde locuieste Dumnezeu si Imparatia Lui si Duhul Sfant. Asa incat, nu stiu cum ar fi o viata fara rugaciune, fara acest centru mistic, fara acest loc al lui Dumnezeu din noi.  Pr. Sofian Boghiu


Sfinţii zilei - calendar ortodox, astăzi prăznuim:

0409-moise.jpg 

Sfântul Sfinţitul Mucenic Vavila, arhiepiscopul Antiohiei şi cei împreună cu dânsul Sfinţii trei prunci

Sfântul Vavila, dascălul de la Antiohia, împreună cu cei de sub ascultarea lui, optzeci şi patru de copii

Sfinţii Teotim şi Teodul

Sfântul Prooroc Moise

Sfânta Ermiona, una din fiicele lui Filip Apostolul

Sfinţii Mucenici Chentirion, Ochean, Teodor, Amian şi Iulian din satul Candaveu

Sfinţii Mucenici: Ermiona şi surorile ei, Haritina şi Eutihia, Petronie, Zarvil, Tatuil şi Veveea.

 

* SUNETUL de fond se corecteaza din player-ul aflat in partea cea mai de jos a paginii.

Ştire din "bătrâni" rămasă ... pentru noi povaţă

Despre judecata pripită

   Povesteau că doi fraţi de la Sketis au căzut în păcat şi avva Macarie Orăşeanul i-a excomunicat. Cineva a venit şi i-a spus avvei Macarie cel Mare, Egipteanul. El zice: „Nu fraţii sunt excomunicaţi, ci Macarie”, dar îl iubea, desigur. Auzind că a fost excomunicat de bătrân, avva Macarie a fugit în luncă. Avva Macarie cel Mare s-a dus după el şi l-a găsit mâncat de ţânţari. Îi zice: „I-ai excomunicat pe fraţi şi au trebuit să se întoarcă în sat, iar eu te-am excomunicat pe tine şi tu ai fugit aici, ca o fecioară frumoasă în camera cea mai ascunsă din casă. I-am chemat pe fraţi şi am aflat de la ei că nimic din ce s-a spus nu-i adevărat. Ai grijă, frate, să nu fi fost dus de nas de către demoni, căci de văzut, n-ai văzut nimic cu ochii tăi. Cere-ţi iertare pentru greşeală”. Celălalt a zis: „Te rog, dă-mi un canon”. Văzându-i smerenia, avva i-a zis: „Du-te şi posteşte trei săptămâni, mâncând o singură dată pe săptămână”. Aceasta era nevoinţa lui dintotdeauna: să ţină post cu săptămânile. (Pateric, ediţia Polirom, 2005 - rubrica de Tryanna)   

 

„Naşterea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu”, hram al Paraclisului Sfântului Schit „Cetăţuia” (Buzău) 

poze_cetatuia-006.jpg   Maica Olimpiada, stareţa şi singura veţuitoare a Schitului „Cetăţuia”, ne invită la hram:


  „Vă invit pe toţi să o cinstim împreună pe Măicuţa Domnului în ziua Naşterii sale şi să ne rugăm împreună la Icoana Făcătoare de Minuni ce se găseşte în Sfântul nostru Schit. În fiecare an se strâng la hram sute de credincioşi; eu, cu bătrâneţile mele, fac tot ce pot să nu plece nimeni fără să se hrănească şi sufleteşte şi trupeşte. Dar cel mai mult face Măicuţa Domnului: ea mă ajută şi pe mine şi îi strânge pe fiii ei în Bisericile Domnului”.


   Maica Olimpiada este cea care a construit Paraclisul „Naşterea Maicii Domnului” (8 septembrie) al Sfântului Schit Cetăţuia, cu ajutorul lui Dumnezeu. Desi are o varsta trecuta de 80 de ani, Maica este o colaboratoare constanta a site-ului Lacasuri Ortodoxe. Gasiti aici o prezentare a Sfântului Schit, cu imagini şi scholar-onebox.jpgtext. 

 

Clericii de diferite denominatiuni din Ucraina şi Polonia se roagă pentru unitate 

   "Zilele Europene de Bună Vecinătate," un festival al unitatii polonezo-ucrainene, a început la 30 august 2008, în vestul Ucrainei, Regiunea Lviv-ucraineană de frontieră cu Polonia (Uhryniv-Dolhobychiv)

   Evenimentul a inceput cu o rugăciune la icoana Maicii Domnului de Korchmyn. Au participat episcopi din Biserica Greco-Catolica a Ucrainei (UGCC), Biserica Romano-Catolica, Biserica ortodoxă ucraineană ce aparţine de Patriarhia Moscovei şi, de asemenea, un reprezentant al Bisericii Ortodoxe-ucraineene a Patriarhiei de Kiev.   trad.jpg@KSLCatalin 

 

fotoLINK EPISCOPIA ORTODOXA ROMANA A ITALIEI (dati click pe imagine)episcopia-italiei.jpg

EPISCOPIA ORTODOXA A ITALIEI va propune pentru astazi, o noua prezentare:
            Episcopia Ortodoxă Română a Italiei face parte din Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale şi Meridionale, Mitropolie cu statut de autonomie din partea Sfântului Sinod al  Bisericii Ortodoxe Române. Ea are sediul la Roma şi are jurisdicţie canonică peste toți credincioșii ortodocși români și moldoveni de limbă românească aflați pe teritoriul întregii Italii.

            Înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei a  fost determinată de hotărârea Adunării extraordinare a clerului din Italia (Gavedo, 8 mai 2007) şi a fost aprobată de către Adunarea Mitropolitană (Limours, 1 iunie 2007) şi, mai apoi, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (Bucureşti, 21 iunie 2007). Astfel, Colegiul electoral al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei întrunit la Paris în data de 19 februarie 2008, l-a desemnat drept unic candidat la scaunul de episcop al amintitei episcopii pe Preasfinţitul Siluan (Șpan), la acea vreme, Episcop Vicar pentru Italia al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința sa de lucru din 5 martie 2008, l-a ales pe Preasfințitul Siluan ca cel dintâi Episcop al nou înființatei Episcopii Ortodoxe Române a Italiei.

Preasfinţitul Episcop Siluan a fost înscăunat de către Înaltpreasfințitul Arhiepiscop şi Mitropolit Iosif (Pop) al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale înconjurat de un sobor de arhierei veniți din România, America și Franța, la Praznicul Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan de-Dumnezeu-cuvântătorul și al Cuviosului Arsenie cel Mare, joi, 8 mai 2008, în biserica "Sant Anastasio" a Parohiei Ortodoxe Române "Sfântul Antonie cel Mare" din orașul Lucca. La eveniment au asistat numeroși invitați de seamă din România și Italia precum și un număr mare de credincioși.

            Episcopia este organizată în 76 de parohii, grupate în zece Protopopiate, şi doua mănăstiri. Din punct de vedere administrativ, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei este structurată în 9 sectoare și 18 departamente. 

 

Seful Parlamentului din Crimeea a primit distinctii ortodoxe…

   "…pentru contribuţie semnificativă la conservarea şi renaşterea spiritualitatii." Anatolii Hrytsenko, sef al Parlamentului din sudul Crimeei, a fost distins cu ordinul Marelui Print Sfant Volodimir ortodox ucrainean de către Biserica Patriarhiei Moscovei.
   Ceremonia de decernare a ordinului a avut loc în timpul sfintirii bisericii din satul Chystopillia, regiunea Lenin, Crimeea. trad.jpg@KSLCatalin 

 

Tensiuni ca urmare a anularii unui pelerinaj in partea de nord a Ciprului 

   În timp ce negocierile in insula Cipru sunt pe cale sa inceapa, tensiunile s-au revitalizat pe seama unui pelerinaj ce trebuia să aibă loc ieri, în partea de nord, ocupată din 1974 de către armata turcă.  

   Pe 2 septembrie era organizat în Morphou (acum oraş turc Güzelyurt) un pelerinaj tradiţional în onoarea Sfântului Mamas. Dar autorităţile turce nu au permis traversarea pelerinilor peste "linia verde" care împarte insula în două. trad.jpg@KSLCatalin  

 

fotoLINK (dati click pe imagine)mitropolia-Banatului---Timisoara.jpg

Slujirea arhiereasca la Mănăstirea Morisena

   Mănăstirea Morisena Cenad, fost vizitată duminică, 31 august a.c. de Prea Sfinţitul Paisie Lugojanul. Ierarhul a săvârşit sfânta liturghie în cadrul căreia a fost hirotonit întru preot ierodiaconul Matei Hădărig.
   Actuala mănăstire Morisena a fost construită pe o veche vatră monahală care este atestată încă din anul 1002. Începând cu anul 2003 reactivarea acestei mănăstiri de maici a dus la revigorarea vieţii duhovniceşti din această parte a eparhiei şi la înfiriparea unei obşti de călugăriţe care ţine aici aprinsă candela rugăciunii.
   La sfânta liturghie a participat obştea acestei mănăstiri şi numeroşi credincioşi din zonă dar şi din Timişoara. Prea Sfinţitul Paisie a transmis celor prezenţi binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Nicolae al Banatului şi a rostit cuvântul de învăţătură.
   Un eveniment aparte a constituit-o hirotonia întru preot a ierodiaconului Matei Hădărig, tuns în monahism sâmbătă, 23 august, la mănăstirea Izvorul Miron din Româneşti şi hirotonit ierodiacon a doua zi, 24 august, la mănăstirea Dobreşti.

Cursuri preoţeşti

   În perioada 1 - 13 septembrie au loc la Liceul Pedagogic Carmen Sylva din Timişoara cursurile metodologice pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie, respectiv definitivatul şi gradul II.    
   Timişoara este desemnată de către Sfântul Sinod ca unul din centrele de pregătire a preoţilor din Patriarhia Română. Cursurile sunt susţinute de către cadre didactice ale Facultăţii de Teologie din Timişoara şi abordează o problematică diversă, accentuându-se în mod deosebit impactul pe care viaţa contemporană îl are asupra vieţii bisericeşti şi pastorale. Se dezbat probleme de bioetică, pastoraţia tinerilor şi a familiilor destrămate prin imigraţie, metode de actualizare a a discursului preoţilor din predici şi cateheze şi altele.
   La aceste cursuri participă preoţi din toată eparhiile componente ale Mitropoliei Banatului, preoţii cursanţi din Arhiepiscopia Timişoarei fiind în număr de 22. Cursurile se vor finaliza prin două examinări, una scrisă şi una orală, care vor evalua cunoştinţele şi abilităţile dobândite de participanţi în această perioadă. 

Parohii vacante

   Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Timişoarei anunţă vacantarea următoarelor parohii:
   1. Parohia Alioş, protopopiatul Timişoara, categoria II rurală, cu biserică şi casă parohială, având 200 de familii şi 640 credincioşi;
   2. Parohia Dubeşti, protopopiatul Făget, categoria III rurală, având biserică şi casă parohială, 82 de familii cu 227 credincioşi în Dubeşti şi 78 familii cu 223 credincioşi în filia Ohaba Lungă. Cei interesaţi pot afla mai multe informaţii la centrul eparhial, bld. C.D. Loga nr 7.  

 

Mitropolitul Chiril sfinteşte o biserica ortodoxa in Tokyo

   O noua biserica ortodoxă rusă a Sfântului Alexandru al Nevei a fost construita in districtul  Meguro din Tokyo.
   "Biserica are un nou Iconostas şi este în curs de finisare pentru sfintirea care va avea loc pe 12 septembrie", conform secretariatului pentru relaţiile inter-ortodoxe al Patriarhiei de la Moscova,  Departamentul pentru Relaţii Externe al Bisericii.
   Numarul de japonezi ortodocşi este egal cu aproximativ 30.000.
   Biserica Autonoma Japoneza a fost fondata de Sfântul. Nicolae (Kasatkin) care a venit în Japonia în 1861 la decizia Sfantului Sinod. El a fondat şi a condus Misiunea Ortodoxă Rusă din Japonia în 1870. A tradus Sfânta Scriptură şi cărţile liturgice în japoneză şi a construit Catedrala Învierii din Tokyo. Biserica Ortodoxă Rusă l-a canonizat pe  arhiepiscopul Nikolai în 1970. Patriarhia Moscovei a acordat autonomie Bisericii Ortodoxe Japoneze în acelaşi an.  trad.jpg@KSLCatalin 

 

fotoLINK (dati click pe imagine)Protoieria-Urziceni.jpg

Despre activitatea noastra (continuare):

    Program de învăţare a unei limbi străine (limba franceză).
    Beneficiari 12 copii din municipiul Urziceni.

   
    Program de cateheză / educaţie moral – religioasă: „Hristos împărtăşit copiilor”.
    Beneficiari: copii din mediul urban şi rural. Parteneri: Asociaţia Socio – Culturală Sf. Treime Urziceni, Fundaţia APLAST, parohii: Jilavele, Adâncata, Fierbinţii de Jos, Pelinul, Condeeşti, Frumuşica, Sf. Treime Urziceni, Brazii, Sf. Gheorghe, Greci, Condeeşti, Fierbinţi Târg, Fierbinţii de Sus, Stroieşti, Roşiori etc. Cateheză săptămânală pentru adulţi la parohiile Pelinu, Sf. Treime, Catedrala Urziceni.

III. Promovare relaţii sociale (socializare, petrecerea timpului liber), integrare, reintegrare socială cu asistenţi sociali, personal administrativ, personal voluntar: excursii, tabere, spectacole (Cinste femeii creştine ! spectacol dedicat Zilei Femeii, « Şi noi vrem să fim ca voi », spectacol dedicat Sărbătorii etniei romilor), pelerinaje, seară de colinde (spectacolul « Deschide uşa, creştine! » organizat în preajma sărbătorii Naşterii Domnului), festivaluri (Festivalul « Te Deum Laudamus » organizat în preajma Sf. Paşte) etc.
Beneficiari : copii, bătrâni din mediul urban şi rural.

     Parteneri :
Fundaţia Principesa Margareta a României
Fundaţia pentru copii « Sf. Sava » de la Buzău
Organizaţia World Vision România, Biroul Ialomiţa.
Fundaţia Aplast
Asociaţia Socio Culturală Sfânta Treime Urziceni

    Şcoli şi licee din municipiul Urziceni, parohii, primării.

IV. Consiliere socială şi informare în domeniu prin “Biroul de consiliere şi sprijin” Servicii oferite : consiliere socială, spirituală, informare beneficiari, asistenţă tehnică directă şi indirectă (facilitare colaborări cu diverse instituţii / clinici din ţară şi străinătate, planificare activităţi în şcoală şi comunitate, alegere teme proiecţii de film religios,oferire materiale suport pentru activităţi etc) pentru comitete filantropice / grupuri de iniţiativă, preoţi, profesori de religie.
Beneficiari : familii tinere, adolescenţi, persoane vârstnice, persoane cu dizabilităţi, preoţi, profesori de religie, comitete filantropice / grupuri de iniţiativă. Pentru dotarea biroului au fost primite donaţii de la Organizaţia World Vision România.

    Persoane de contact:
Protoieria Urziceni - Biroul de asistenţă socială:
Coordonator birou asistenţă socială, asistent social principal Helene Radu
Bianca Buză, asistent social specialist
Tel / fax : 0243/ 254.387
Cont IBAN RO63BRDE230SV16669302300, BRD, sucursala Urziceni
Pentru mai multe detalii:
http://sas.mmssf.ro/servicii_furnizori.php?id=1768

ASOCIAŢII care funcţionează cu binecuvântarea Eparhiei Sloboziei şi Călăraşilor şi care desfaşoară activităţi cultural - religioase, educative, sprijin material şi financiar pentru familii defavorizate, consiliere, botezul copiilor neâncreştinaţi etc.:

„Societatea Femeilor Ortodoxe - Urziceni ”, cu sediul în Urziceni, str. Regele Ferdinand nr.79, tel./fax 0243/254.387, cod fiscal 17837643, cont bancar nr. RO74RZBR0000060006873451, deschis la Raiffeisen Bank, filiala Urziceni. Persoană de contact, vicepreşedinte Helene Radu.
Asociaţia “Catedrala Creştin – Ortodoxă Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, cu sediul în Urziceni, str. Regele Ferdinand nr. 79, tel./fax 0243/254.387, cod fiscal 7407843, cont bancar RO69RZBR0000060001722162, deschis la Raiffeisen Bank, filiala Urziceni. Persoană de contact, preşedinte Pr. Băducu Stelian.
Asociaţia Socio Culturală „Sfânta Treime” Urziceni, cu sediul în Urziceni,                 str. Regele Ferdinand nr. 79, tel./fax 0243/254.387, cod fiscal 23061198, cont bancar RO70BRDE230SV16684682300, deschis la BRD filiala Urziceni. Persoană de contact, preşedinte Bianca Buză. 

 

Kadyrov este supărat că tineretul cecen nu respectă luna Ramadanului  

   Presedintele Republicii Cecene, Ramzan Kadyrov, nu este mulţumit cu educaţia morală a tinerilor.
   "Sfânta, pentru toti musulmanii, luna Ramadanului a început la 1 septembrie. Cu toate acestea, ea nu a influentat comportamentul unor tineri. “Puteţi vedea tineri fumând şi fete neingrijite. Acestea demonstreaza ca nu am ajuns departe în revitalizarea principiilor morale", a spus Kadyrov.
   "Este nevoie să citim mai multe rugăciuni în moschei şi să explicăm oamenilor frumusetea traditiilor Cecene. Acest lucru ar trebui să fie intensificate la TV şi in unităţile de învăţământ din republică", a spus Kadyrov. trad.jpg@KSLCatalin  

 

Cor teologic din Belgrad în turneu, în America

   Corul teologic studentesc din Belgrad , alcatuit din aproximativ 20 de studenţi, care interpreteaza cantece bisericesti, in sârbă şi rusă, în special cantece de traditie bizantina, cu o vechime de peste 20 de ani, va fi prezent în Statele Unite.
   Ca parte importantă a acestui turneu, corul, pe data de 10 septembrie va susţine un concert la Catedrala Sfânta Înviere, sârbă din Chicago. trad.jpg@KSLCatalin 

 

“Liber cugetatorii” din Franta sunt contra finantarii excursiei Papei in Franta

    Presedintele Federatiei Nationale de liberă gândire, Marc Blondel, a spus ieri că “evenimentele de natură religioasă din timpul călătoriei  Papei în Franţa (12 - 15 septembrie) nu ar trebui să fie susţinute financiar de către Trezoreria de Stat."
   Într-o scrisoare deschisă către Preşedintele Frantei, acesta a spusa spus că a cerut autorităţilor locale direct interesate: "orasului de Lourdes, Consiliului General şi regiunii MIDI-PYRENEES, să nu subvenţioneze direct sau indirect călătoria şi vizita Papei".
trad.jpg@KSLCatalin 

 

Dezacord Lituaniano-Isrelian în jurul unui vechi cimitir evreiesc din Vilnius  

   Un dezacord între experţii israelieni şi lituanieni a luat naştere vis-à-vis de limitele vechiului cimitir evreiesc din Snipiskes (centrul Vilnius), unde se găseşte un complex de clădiri în construcţie, a declarat ieri Ministerul Culturii lituanian.
Potrivit arheologilor lituanieni, se citeaza intr-un comunicat de presă al ministerului, nu există morminte dincolo de limitele actuale ale cimitirului.
"În timpul săpăturilor, arheologii nu au găsit morminte lituaniene sau urme de morminte", ci doar "fragmente de oase în poziţii neanatomice", a spus ministerul.
Unii experţi israelieni sustin, cu toate acestea, contrariul, in urma efectuarii unei analize de sol cu sisteme radar, o metodă contestată de către funcţionarii lituanieni.
"Unele morminte, corect pozitionate, pe directia nord-vest / sud-est, la adancimi semnificative, au fost detectate în timpul analizei geofizice. Acestea sunt în partea de sud a acestor planuri, au spus experţii israelieni într-o declaraţie lansată ieri la Vilnius.
Conform acestor experti, cladiri de locuinte sunt construite in “perimetrul acestui cimitir vechi, încălcând astfel tradiţiile evreieşti.
In cimitirul evreiesc Snipiskes se găsesc morminte din secolele 16 - 19.
Inainte de cel de-al doilea razboi mondial, comunitatea evreiasca din Lituania număra aproximativ 220.000 de persoane. Vilnius a fost un mare centru intelectual, deseori numit Ierusalimul de Nord, care a atras marii scriitori şi gânditori idiş.
Naziştii au asasinat 95% dintre evreii din Lituania. Astazi, aproximativ 4.000 de evrei trăiesc în această ţară a Mării Baltice, de 3,4 milioane de locuitori, membra a Uniunii Europene. 
trad.jpg@KSLCatalin 

 

fotoLINK (dati click pe imagine)Protopopiatul-Lugoj.jpg

PROTOPOPIATUL ORTODOX LUGOJ propune site-ului Lacasuri Ortodoxe, pentru pagina zilnica de noutati:
Istoricul Protopopiatului Ortodox Lugoj

    Cu siguranţă că vechimea Protopopiatului Lugoj trece de anul 1717, când este menţionat documentar pentru întâia oară (cu un protopop nenumit). De-a lungul timpului, a aparţinut de jurisdicţii diferite. Astfel din 1557, anul înfiinţării episcopiei de Timişoara şi Vârşeţ, protoprezbiteratul lugojean depindea de acea eparhie. La 1695 va intra sub oblăduirea diecezei de Vârşeţ –Caransebeş. Într-un document din 1749 se arată că poseda 33 de parohii cu 42 de preoţi deservenţi.
     În anul 1751 este amintit protopopul Spasoe Popovici, semnat şi pe Pravila de la Târgovişte din 1652, expusă în muzeul protopopesc. La 1768 protopopiatul cu sediul în oraşul de pe Timiş, atârna de episcopia Timişoarei, cum indică şi un înscris ulterior din anii 1771. În 1787 acelaşi protopopiat lugojean era trecut în acte sub autoritatea episcopiei de Vârşeţ – Caransebeş. După restaurarea episcopiei Caransebeşului în 1865, va fi sub jurisdicţia acesteia. Documentele vremii ne amintesc următoarele nume ale protopopilor ortodocşi ai Lugojului:

1. Gavriil (?); 2. Pascu (?); 3. Protoprezbiter nenumit – 1717; 4. Petru Popovici (?) – 1778; 5. Constantin Anastasievici - 1779-1802; 6. Ştefan Anastasievici (Atanasiu) – 1802-1847; 7. Ioan Marcu - 1847-1867; 8. George Peştean – 1868 –1886; 9. Dr. George Popovici – 1887-1927; 10. Dr. Aurel Mihăescu – 1927-1948; 11. Traian Golumba – 1949; 12. Virgil Turcan – 1951-1955; 13. Bujor Toma- 1955-1976; 14. Ioan Ţigriş –1977-2000; 15. Ioan Cerbu – 2000.  

   După împărţirea ţării noastre în judeţe, Arhiepiscopia Timişoarei şi Caransebeşului va cuprinde 7 protopopiate, între care şi cel al Lugojului. În zilele noastre Protopopiatul Lugoj cuprinde 64 de parohii, clasificate pe categorii după cum urmează:
• 2 parohii de categoria I – urban;
• 5 parohii de categoria II – urban;
• 1 parohie de categoria III – urban;
• 11 parohii de categoria I – rural; 
• 10 parohii de categoria II- rural; 
• 31 parohii de categoria III – rural; 
• 4 parohii misionare;
• 15 filii; 
• 2 mănăstiri. 
   Cele 64 de parohii şi 15 filii sunt deservite de un număr de 68 de preoţi şi un diacon. Protopopiatul Lugoj are în componenţa sa 19.058 de familii şi 57.047 de credincioşi ortodocşi.
   ALBUM FOTO: aicialbum1.jpg.

 

Descoperirea corpului unui medic creştin răpit în Mosul (nord Irak)  

    Corpul unui medic crestin, răpit în urmă cu patru zile, a fost găsit în Mosul, ultimul bastion urban al Al-Qaeda "în Irak, sub fortele militare SUA a declarat marţi, AFP un oficial al poliţiei locale. 
Cadavrul lui Tariq Al-Katane a fost găsit pe 28 august de către poliţie în estul Mosul, capitala provinciei Ninive (370 km nord de Bagdad), în conformitate cu această sursă.
    Trupului Său, care prezenta semne de bataie, a fost lovit de gloanţe în cap şi piept, conform politiei.
Acesta era in varsta de aproximativ şaizeci de ani. Creştinii din Irak sunt in mod regulat  ţinta violenţelor si crimelor, iar bisericile le sunt bombardate de către insurgenţii, sunniţi şi siiti.
trad.jpg@KSLCatalin  

 

Israel: Fragmente dintr-un film anti-Islam olandez proiectat de către un deputat  

    Un parlamentar israelian a proiectat miercuri în Israel extrase din filmul "Fitna", anti-Islam al unui membru olandez de extremă dreapta, făcând astfel publicitate în Orientul Mijlociu unei productii care a starnit furia tarilor musulmane .
   "Problema de aici nu este un conflict teritorial între noi şi palestinieni. Israelul este un avanpost al civilizatiei occidentale în Orientul Apropiat.", a declarat deputatul Arieh Eldad.
   Filmul, care a dat naştere la reactii de furie în ţările musulmane, a fost condamnat de mai multe capitale occidentale, şi de către Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon.
   Israelul detine 1,2 milioane de arabi musulmani.
   "Vreau doar sã arăt adevarata natură a Islamului şi să educăm israelienii şi europeni pentru a înţelege adevărata natură a luptei în care suntem angajaţi", a spus Eldad, avertzând că "un pacient este condamnat, atunci când respinge existenţa bolii”. trad.jpg@KSLCatalin 

 

Un pastor arestat pentru posesia a 56.000 de fotografii cu continut pedofil 

   Un pastor al Bisericii Anglicane a fost gasit vinovat, ieri, pentru deţinerea a  mai mult de 56.000 de imagini obscene cu copii, de către instanţa de judecată de la Cardiff (Ţara Galilor).
Reverendul Richard Hart, 59 de ani, si-a recunoscut vinovatia in strangerea acestor fotografii cu copii, începând în anul 1991 şi apoi din 1999 până în 2007.
   Pastorul care trăieste în Horsell, o suburbie din Woking (sudul Angliei), a fost arestat.  Instanţa va fixa pedeapsa pe data de 25 septembrie.
   Richard Hart a fost suspendat in ianuarie din parohia sa de Beguildy, Ţara Galilor. "Biserica de Wales este intristată profund şi şocată", a spus un purtător de cuvânt al Bisericii. 

trad.jpg@KSLCatalin 


fotoLINK (dati click pe imagine)episcopia-ramnic.jpg

EPISCOPIA RAMNICULUI propune site-ului Lacasuri Ortodoxe:
Tipografia de la Ramnic

 tipografie-Ramnic.jpg   Tipografia de la Ramnic a fost ctitorita de Sfantul Ierarh Antim Ivireanul, in anul 1705, dupa ce a fost ales ca episcop al Ramnicului si Noul Severin. Marele ierarh aduce cu sine si mica tipografie de la Snagov, probabil cu teasc de lemn, in care tipareste primele carti bisericesti in greceste: „Antologhionul” (Floarea Darurilor), „Evanghelia” si „Tomul Bucuriei”.

    In anul 1706 apare „Molitfelnicul” in romaneste, traducere a celei dintai carti in limba bulgara „Kiriacodromionul”, tiparita de Sofronie, Episcopul de Vrata, ajutat de Dositei - Mitropolitul Ungrovlahiei.

    Primii ani ai tiparului ramnicean sunt incununati cu frumoasele rezultate editoriale datorita stradaniilor episcopului Antim Ivireanul, un stralucit tipograf, caligraf, desenator, sculptor, arhitect si pictor. 

    In 1724 apare „Ceaslovul”, prima carte scoasa de sub noile teascuri ctitorite de Damaschin Episcopul, unul dintre fauritorii limbii literare romanesti. Tot el este autorul „Invataturii despre sapte Taine”, tiparita in acelasi an. 

    La 2 ani de la aparitia „Ceaslovului”, in 1726 a fost publicat in romaneste si slavoneste primul Abecedar (bucoavna) din Tara Romaneasca, apartinand ieromonahului Stefan, devenit Stefan Episcopul. Aceasta lucrare, intitulata „Intiia invatatura pentru tineri”, este cel de-al treilea abecedar dupa cel aparut la Iasi, in greceste (1651) si cel de la Alba Iulia (1699).

    1730-1850 - este perioada in care a pastorit Episcopul Inochentie si care marcheaza raspandirea cartii bisericesti de slujba si a cartii de invatatura in limba romana nu numai pe teritoriul Eparhiei din Ramnic, ci si in Moldova, Ardeal si Banat. In aceasta perioada au fost tiparite urmatoarele carti: „Mineele” de peste an:

    - primele sase intre anii 1776-1780, in timpul lui Chesarie, cel care le-a si tradus in limba romana impreuna cu inaintasul lui, episcopul Damaschin. In tipografia refacuta de Chesarie au mai aparut si alte carti bisericesti in limba romana ca: Octoihul, Triodul, Ceaslovul si Psaltirea. Tot Chesarie este cel care ajunge la concluzia ca romanii sunt urmasii romanilor veniti in Dacia. Acest mesaj national, pornit din teascurile tiparnitei de la Ramnic, va alimenta continuu dorinta recastigarii independentei pierdute.

- ultimele sase carti de slujba, au aparut intre 1780-1792, sub Filaret, urmasul lui Chesarie.

Daca ne referim la tipografia de la Ramnic, nu putem trece cu vederea activitatea Sfantului Calinic. El a tiparit multe carti de slujba bisericeasca si de zidire sufleteasca in tiparnita innoita de el si a scris o „Plingere” in versuri, un manunchi de „Povatuiri” pentru monahi si unele insemnari de „Cronica” asupra unor intamplari din 1821. Tot lui i-a revenit cinstea de a aduce la cunostinta clerului din intreaga eparhie, ordinul de stat privind inlocuirea definitiva a limbii grecesti, folosita pana atunci in slujbele bisericesti, cu limba romana sau cu „limba poporanilor”.

    Ca tipografi vestiti ai tipografiei de la Ramnic amintim pe: Mihai Tetracovici, Laurentiu Ieromonahul de la Hurezi, Popa Mihai Atanasievici, Dumitru Pandovici, Arsenie Cozianul.

   Actuala tiparnita, ce dateaza din timpul Episcopului Vartolomeu, dispune in prezent de un local corespunzator la Centrul Eparhial, unde se editeaza diferite materiale (imprimate, pastorale, monografii manastiresti, carti de rugaciuni) elaborate de Sfanta Episcopie a Ramnicului. De la inceputul anului 2000, tipografia eparhiala a Ramnicului, a primit numele ctitorului ei: Sfantul Ierarh Martir Antim Ivireanul. 

Parte din Stirile Lacasuri Ortodoxe, pot fi preluate de alte site-uri, doar cu specificatia vizibila: 
www.LacasuriOrtodoxe.com , drept link.
Pentru reviste, ziare si alte publicatii, sursa de specificat este:
"Lacasuri Ortodoxe" @KSLCatalin
- multumim tuturor -

Pentru: NOUTATI ORTODOXE - ANUNTURI ORTODOXE - NOUTATI DIN BISERICA - INFORMATII  click aici: ARHIVA

Partager cet article

Repost0

commentaires