Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
STIRI ORTODOXE - LACASURI ORTODOXE - NOUTATI - INFORMATII - JURNAL - biserici - manastiri sfinti rugaciuni traditii si obiceiuri, icoane - duhovnici

KSLCatalin: Roumanie – Orthodoxie. La joie d'être orthodoxe. La religion apostolique, de ceux qui aiment Dieu. Par le Christ, par les Apôtres (André), par l’évêques, par les prêtres… c'est le baptême traditionnel de la vraie croyance. C'est l'Orthodoxie de Roumanie.

Stiri Lacasuri Ortodoxe - 30 august 2008 - Noutati

>>> Chiar si formalismul (in rugaciune) e o dovadã cã vrei sã faci mai mult. Cine nu se roagã nici formal, nu se roagã deloc. Cum sã ajungã acela la un alt fel de rugãciune sau mãcar la rugãciunea formalã ? Sigur, cei mai multi dintre oamenii care se roagã, cel putin cei care au ajuns în fata mea si am putut constata cum le e rugãciunea sau cum sunt angajati ei în rugãciune, nu se roagã, ci rostesc formule de rugãciune. Pr. Teofil Paraian


Sfinţii zilei - calendar ortodox, astăzi prăznuim:

 

Sfinţii Părinţii noştri Alexandru, Ioan şi Pavel cel Nou, patriarhii Constantinopolului

 Sfântul Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei
Preacuviosul Fantin, făcătorul de minuni.

 Sfinţii şase Mucenici din Meletina.

Preacuviosul Sarmata, din deşertul Egiptului.

Preacuvioasa Vriena.

Sfinţii şaisprezece Mucenici ai Tivei

 Sfântul Ierarh Evlavie

Sfântul Mucenic Felix

Sfântul Mucenic Furtinian

Sfântul Mucenic Septimin

Sfântul Mucenic Ianuarie 

* SUNETUL de fond se corecteaza din player-ul aflat in partea cea mai de jos a paginii.

Ştire din "bătrâni" rămasă ... pentru noi povaţă

 Zis-a avva Evagrie : cand esti in chilie, strange-ti gandul tau, adu-ti aminte de ziua mortii, vezi atunci murirea trupului, pune in minte nevoia ! Ia osteneala, defaima desertaciunea lumii, ca sa poti totdeauna sa petreci in dragostea linistii si sa nu slabesti ! Adu-ti aminte si de asezarea cea acum in iad; gandeste cum sunt acolo sufletele, in care cumplita tacere, in care amar suspin si in cat de mare frica si infiorare si asteptare ! Socoteste chinuirea cea neincetata, lacrima cea sufleteasca si fara de sfarsit ! Ci si de Ziua Invierii adu-ti aminte si de starea inaintea lui Dumnezeu ! Gandeste la judecata cea infricosata si groaznica ! Pune in mijloc cele ce se pastreaza pacatosilor, rusinea cea inaintea lui Dumnezeu si a ingerilor si a arhanghelilor si a tuturor oamenilor, muncile, focul cel vesnic, viermele cel neadormit, tartarul, intunericul, scrasnirea dintilor, fricile si pedepsele ! Pune inca in mijloc si bunatatile cele ce se pastreaza dreptilor, indrazneala cea inaintea lui Dumnezeu Tatal si a Hristosului Lui, a ingerilor,si a arhanghelilor si a toata multimea sfintilor, imparatia cerurilor si a darurilor ei, bucuria si desfatarea ei ! Pomenirea acestora amandorura adu-o la tine ! Si pentru judecata pacatosilor lacrimeaza, plangi, temandu-te ca nu cumva si tu sa fii intru acestea ! Iar pentru cele ce se pastreaza dreptilor, bucura-te si te veseleste ! Si pe acestea te sarguieste sa le dobandesti, iar de acelea sa te instrainezi. Cauta sa nu uiti candva, macar inauntru, in chilia ta fiind, macar afara undeva, pomenirea acestora, ca macar prin aceasta sa scapi de gandurile cele spurcate si vatamatoare! (Patericul Egiptean - rubrica de Tryanna) 

 

Homosexualii in actiune. Ne arata ei noua!... 

   Agentia UE a Drepturilor Fundamentale (FRA) cere reglementarea egalitatii statutului legal al cuplurilor heterosexuale casatorite cu cel al cuplurilor heterosexuale necasatorite sau al cuplurilor homosexuale sau lesbiene. Se urmăreşte şi o mediatizare mai ridicata a homosexualităţii cu solicitarea ca  homofobia să fie sancţionată penal. Raportul va fi redactat de FRALEX, grup de experti, controversat, in care se afla si un reprezentant al Romaniei in persoana doamnei Romanita Iordache, vicepresedinta ACCEPT. 

 

Noutati din Republica Moldova

 *  Pe data de 25 august, IPS Vladimir a primit la Palatul Mitropolitan slujitori si credinciosi din cadrul Mitropoliei Moldovei.

 *  Pe data de 27 august, Mitropolitul Vladimir a participat alaturi de conducerea tarii la manifestarile prilejuite de Ziua Republicii. In dimineata zilei, ierarhul a depus flori la monumentul Sfantului Stefan cel Mare si la Complexul „Eternitate” din capitala.

 *  Ieri, la hramul Complexului Monastic Capriana s-a savarsit o slujba praznicala. Serviciul divin a fost oficiat de catre IPS Vladimir, caruia i-au coliturghisit Episcopii Anatolie, Petru si Marchel, dimpreuna cu un sobor de preoti si diaconi. La slujba au participat si persoane din conducerea tarii.

    Manastirea a fost resfintita, dupa finisarea unor lucrari de renovare: pictura din biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe”, exteriorul bisericilor „Adormirea Maicii Domnului” si „Sfantul Ierarh Nicolae”.

    Cu prilejul aniversarii a 588 de ani de la infiintarea Manastirii a fost organizata o expozitie cu creatii populare si documente din istoria sfantului asezamant.

    Mitropolitul Vladimir a rostit un cuvant de invatatura despre semnificatia sarbatorii, precum si despre acest asezamant monastic care reprezinta cultura si spiritualitatea poporului moldovenesc. 

 

Biserica Ortodoxa Romana din Sacramento 


  
Biserica Ortodoxa Romana Invierea Domnului din Sacramento organizeaza duminica, 31 august, un simpozion literar, la orele 12.30, dupa Sfanta Liturghie, in Biserica "Invierea Domnului". Subiectul va fi "Lumea satului romanesc - treapta de mantuire in Exil".

  Cu această ocazie va avea loc si prezentarea cartii "Satul de dincolo de cer", scrisa de Valeria Mocanas, Editura Criterion Publishing, Bucuresti - 2007.


Autoritatile elvetiene au reabilitat ultima vrajitoare executata in Europa 

   Anna Goeldi a fost executata prin decapitare sub acuzatia de vrajitorie in urma cu peste 225 de ani, in Elvetia, fiind ultima asa-zisa vrajitoare ucisa in Europa, iar miercuri Parlamentul cantonului Glarus a decis cu unanimitate de voturi, sa o exonereze pe Goeldi care a fost declarata victima unei ”crime in justitie”, a declarat Josef Schwitter, un purtator de cuvant guvernamental.
   Mai multe mii de persoane, in majoritatea lor covarsitoare femei, au fost executate intre secolele XIV si XVIII in timpul vanatorilor de vrajitoare din Europa. Asa-zisul proces, condamnarea la moarte si executarea pedepsei prin decapitare impotriva lui Anna Goeldi, acuzata de vrajitorie, s-a produs in localitatea elvetiana Mollis, in 1782, perioada de timp in care astfel de vanatori de vrajitoare disparusera din Europa.
   Goeldi, servitoare in casa unui burghez bogat, Johann Jakob Tschudi, a fost gasita vinovata ca ar fi deocheat-o pe fiica acestuia, facand-o sa scuipe ace si sa sufere de convulsii. Varianta neoficiala a acestui caz sustine insa ca Jakob Tschudi, doctor si magistrat, avea o relatie intima cu Anna Goeldi; iar daca s-ar fi aflat despre legatura lor, atunci reputatia sa ar fi fost distrusa.
   Acest caz a fost readus in atentia opiniei publice elvetiene de cartea unui jurnalist local, Walter Hauser. Decizia exonerarii Annei a fost luata dupa lungi dezbateri in parlamentul cantonal si in acord cu reprezentantii clerului catolic si protestant. In urma cu un an, guvernul cantonal si clerul protestant au refuzat chiar si sa ia in considerare propunerea exonerarii, insa Parlamentul din Glarus i-a solicitat executivului cantonal sa-si reconsidere pozitia, iar in luna iunie a.c. guvernul a solicitat la randul sau parlamentului sa ratifice decizia exonerarii.
   Guvernul din Glarus a ajuns la concluzia ca reprezentantii clerului protestant care au judecat acest caz, nu aveau autoritatea dea pronunta un verdict si de a impune o sentinta si ca acestia au hotarat fara nici un fel de dovezi, in avans, ca femeia ar fi fost vrajitoare. Ea a fost executata, chiar daca sistemul de drept din acea perioada nu impunea pedeapsa capitala pentru cazuri de otravire care nu s-au soldat cu moartea victimelor.
   La Mollis a fost deschis un muzeu in memoria ultimei vrajitoare executate din Europa, anul trecut, cu ocazia implinirii a 225 de ani de la producerea acestei crime juridice. (
Agerpres ) 


Ce nunta e aia... fara cort, scripcar si masa cu dar?

   Joi, in Bucuresti (str. Brebu, sector 2), un barbat a fost amendat, cu 200 de lei si i s-a intocmit dosar penal intrucat incerca sa monteze doua corturi de nunta. Pentru inceput, Politia le demontase corturile deja instalate, dar "nuntasul" nu s-a lasat si a reluat montarea lor. 
   Astfel, Politia a inceput sa "strige darul", iar acesta s-a ales cu o  amenda si...cu un dosar penal, pe motiv de ultraj impotriva bunelor maniere si tulburarea linistii publice.
 Ca, de la Nasu'...


Internetul îi poate ajuta pe cercetătorii Manuscriselor de la Marea Moartă 

     „Manuscrisele de la Qumran” sau „Manuscrisele de la Marea Moartă”, „frânturi de trecut”, vor fi disponibile în viitor pe Internet, pentru curioşii din toată lumea, graţie miracolelor tehnologiei.  
    Autoritatea israeliteană de antichităţi din Ierusalim a anunţat recent că manuscrisele de la Marea Moartă vor fi fotografiate şi vor putea fi în curând consultate de lumea întreagă pe Internet (în format .pdf), manuscrisele aflându-se în prezent la muzeul „Israel” din Ierusalim.


    În acest scop vor fi utilizate cele mai moderne tehnici de imagine, în special cele de la NASA, pentru a arhiva şi publica mii de fragmente de manuscris, care conţin varianta cea mai veche a Vechiului Testament, din cât s-a putut descoperi până astăzi.

 

    Dacă până acum aceste fragmente au fost păstrate de marele public cu cea mai mare grijă, fiind foarte fragile, se deschide acum calea cunoaşterii lor. Câteva dintre manuscrisele de la Qumran au fost prezentate în străinătate, spre exemplu la Berlin în 2005, cu maximă atenţie la expunerea lor la lumină şi la manipularea lor.  


Sa stim despre ce vorbim, dati click aici:.

@KSLCatalin


   Referat cu privire la activitatea Fundatiei de Caritate Delureni, respectiv a celor 5 case de tip familial, care funcţionează cu binecuvântarea P.S. Sofronie, Episcopul Oradiei

    Părintele Gheorhe Bud, paroh în localitatea Delureni, om în înţelesul mare al cuvântului, a însotit un grup de englezi la "Spitalul de Neuro Pshiatrie" Bratca si impresionaţi de cele văzute - copii cu handicap trăind în condiţii precare, au hotărât să schimbe radical viata acestor copii.
    S-a format un grup de voluntari englezi în frunte cu doamna Reverend Anne Patricia Robson, preot Anglican din cadrul Wite Cross Mission, alături de care a activat neobosit părintele Gheorghe Bud.  Pentru început s-au adus materiale din Anglia, s-a renovat clădirea spitalului, dar copii cuprinşi în spital nu se bucurau de schimbări profunde, care sa le permită integrarea în societate, căci influenţa educativa nu putea ţine cont de gradul de handicap, iar recuperarea lor era intârziată.
    În 1995, după consolidarea relaţiilor de colaborare cu fundaţia engleză, s-a hotărât cumpărarea unei case în localitatea Bratca, dotarea corespunzătoare şi transformarea ei în casă familială.
Casa a fost deschisă la 15 sept 1996 şi au fost cuprinşi în căminul familial 3 băieti şi 3 fete îngrijiţi de 4 mame, înconjuraţi fiind de multă căldură şi dragoste.  Dezvoltarea fizică şi psihică nu a înşelat aşteptările; cei 6 copii au învăţat să îşi manifeste afecţiunea, să se respecte, să contribuie fiecare la treburile casei lor.
    Toţi cei antrenaţi în recuperarea copiilor din spitatele Bratca si Remeţi ne-au convins astfel că singura soluţie viabilă pentru recuperarea şi educarea acestor suflete, este scoaterea lor din spitale şi cuprinderea în case de copii de tip familial, unde li se pot oferi condiţii optime de dezvoltare şi educare.
"Fundatia de Caritate Delureni" cu sediul în Beznea, a luat fiintă în 2002, cu sprijinul fundatiei "Crucea Alba (Wite Cross  Mission Anglia), fundatie bisericeasca ". Aceasta cuprinde 5 case de copii de tip familial, aflate în localităţile: Beznea, Bratca, Bălnaca şi Şuncuiuş.
    În cele 5 case sunt cuprinşi copii şi adolescenţi care trăiesc în condiţii deosebite bucurându-se de îngrijirea celor 20 de mame şi a celor 5 mecanici care se ocupă de problemele gospodăreşti.
Pentru a oferi tinerilor posibilităţi de educare prin munca, de formare a deprinderilor practice, pe langa fiecare casa exista... Pentru continuare, dati click aici: .
 

 

fotoLINK (dati click pe imagine)

   Astazi, sâmbătă, 30 august, Prea Sfinţitul Paisie Lugojanul oficiaza slujba de sfinţire a capelei ridicate de o familie de credincioşi în comuna Nădrag, protopopiatul Lugoj.
   Maine, duminica 31 august, Prea Sfintitul Paisie Lugojanul va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Morisena Cenad şi va hirotoni întru ieromonah pe ierodiaconul Matei Hădărig.
  


fotoLINK (dati click pe imagine)

Binecuvântarea bisericii din localitatea Căpâlna de Sus, din judeţul Mureş

   Duminică, 31 august 2008, în duminica a 11 după Rusalii, IPS Andrei va sluji Sfânta Liturghie şi va binecuvânta biserica din localitatea Căpâlna de Sus, din judeţul Mureş, unde este paroh părintele Sergiu Dumitru. Ierarhul nostru va fi însoţit de Părintele Ilarie Moldovan, inspector eparhial la Centrul eparhial. 

  În ziua de 27 August, având încuviintarea P.S. Sofronie al Oradiei, P.S. Iustin Sigheteanul a vizitat biserica “Sf. Andrei” din Oradea, pastorita de Pr. Vasile Bota – ctitorul acesteia si Pr. Marius Mizgan, unde continua lucrarile de pictura. P.S. Iustin este interesat de evolutia calitatii si valorii picturii D.lui Remus Bradea, în vederea unor eventuale colaborari în eparhia Maramuresului si Satmarului.
     Pictura este de stil neobizantin, de mare frumusete si valoare si adecvata bisericilor construite dupa toata rânduiala si canoanele ortodoxiei universale. Album foto, aici:.


fotoLINK (dati click pe imagine)

CALENDARUL PROGRAMULUI „HRISTOS ÎMPĂRTĂŞIT COPIILOR“

  

   Lucrările seminarului „Hristos împărtăşit copiilor" au continuat in 28 august a.c., până în jurul orei 13:00. La şedinţe au fost prezenţi peste 30 de preoţi, reprezentanţi ai eparhiilor din ţară, coordonator al discuţiilor fiind pr. dr. Constantin Naclad, managerul naţional al proiectului „Hristos împărtăşit copiilor" şi inspector pentru cateheza parohială în cadrul Sectorului teologic-educaţional al Patriarhiei Române.

   Miercuri, 28 august, în a doua parte a manifestării, s-a discutat despre modul cum trebuie implementat programul. Astfel, s-a propus, în primul rând, un jurnal al activităţilor, dar şi o revistă în care să apară articole ajutătoare pentru catehet sau pentru parohiile care au diferite activităţi în cadrul programului şi care să le facă cunoscute şi celorlalţi. S-a discutat despre o fişă de evaluare care ar putea fi făcută de catehet, dar şi despre o fişă de evaluare pentru copii şi chiar pentru părinţi. S-a vorbit şi de necesitatea cunoaşterii în detaliu a programului de către preot, de crearea unui fond catehetic misionar, de stabilirea ca zi de întâlnire duminica sau sâmbăta. Copiii ar trebui stimulaţi cu premii, excursii şi tabere. Discuţiile de ieri de la Seminarul Teologic Ortodox „Nifon Mitropolitul" s-au axat pe hotărârea Sfântului Sinod din luna iulie, referitoare la proiectul „Hristos împărtăşit copiilor".
   Alte amanunte, aici:.
 


fotoLINK (dati click pe imagine)

Documentarul religios „Pe urmele lui Iisus” participă la SIMFEST 


   La Târgu Mureş se desfăşoară în perioada 26 august – 1 septembrie festivalul Televiziunilor Locale şi Producătorilor Independenţi, SIMFEST. 

 

   Festivalul a luat fiinţă în anul 2003 şi se adresează tuturor televiziunilor locale, studiourilor independente de producţie video, free-lancerilor, corespondenţilor teritoriali ai televiziunilor centrale şi creatorilor în domeniul multimedia.

   În acest an la secţiunea „Filme documentare” participă şi filmul religios intitulat „Pe urmele lui Iisus”, realizat anul trecut în Ţara Sfântă de Radioteleviziunea Severin în colaborare cu parohia „Tufări” din municipiul Orşova, judeţul Mehedinţi.

   Pentru că regulamentul festivalului cere prezentarea a maxim 30 de minute de imagini, din cele 70 de minute ale documentarului, vor fi prezentate la SIMFEST doar 22 de minute, considerate cele mai reprezentative.

   Filmul „Pe urmele lui Iisus”,  a fost realizat de echipa formată din: reporter - Alexandra Dediu (redactor Radio Lumina), cameram (actualmente este cameramanul Centrului Eparhial) - Angel Dumitrana şi operator imagine  - Gabriel Oprea.


Mănăstirea Topolniţa din Mehedinţi şi-a serbat hramul 

 

   Pe data de 29 august 2008, când Biserica face pomenire ,,Cinstitei Tăieri a Capului Sfantului Prooroc Ioan Botezătorul”, PS Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei a săvârşit Sfânta Liturghie la altarul de vară amenajat în incinta Mănăstirii Topolniţa, cu prilejul hramului acestui sfânt aşeazământ monahal.

   În cadrul Sfintei Liturghii, Prea Sfinţia Sa l-a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Alexandru Dănuţ Giurcă pe seama parohiei Pătule II, protopopiatul Vânju Mare.

   După Sfânta Liturghie s-a săvârşit slujba de sfinţire a antimiselor, ce poartă semnătura PS Nicodim. Acestea vor fi trimise la cea mai mare parte din bisericile din Mehedinţi, urmând ca în curând să se sfinţească şi celelalte.

   Ca aducere aminte şi prinos de recunoştinţă adusă ctitorilor, stareţilor şi vieţuitorilor, închinătorilor, donatorilor şi binefăcătorilor acestei mănăstiri, adormiţi întru dreapta credinţă, s-a oficiat şi o slujbă de pomenire.

Slujire arhierească în duminica a XI-a după Rusalii 
   Duminică, pe 31 august,  PS Nicodim va sluji la parohia Patule II iar în cadrul Sfintei Liturghii îl va hirotoni întru preot pe seama acestei parohii pe diaconul Alexandru Dănuţ Giurcăn. La finalul Sfintei Liturghii, Prea Sfinţia Sa îl va instala ca preot paroh al parohiei Pătule II.

S-a sfinţit crucea ce va fi aşezată pe turla bisericii de la Marga 

   În data de 27 august 2008, Prea Sfinţitul Episcop Nicodim a sfinţit crucea ce va fi aşezată pe turla bisericii cu hramul ,,Sfântul Grigorie Dascălul” din parohia Marga, protoieria Drobeta Turnu Severin Nord (I). Lucrările acestui sfânt locaş au început in urma cu doi ani.

   Piatra de temelie a fost pusă în data de 25 iunie 2006, lucrările începând chiar de a doua zi.

   Comunitatea de creştini de la Marga este păstorită de părintele Lucian Vartolomei.

   Sătenii din Marga sunt nevoiţi să meargă la Şiroca sau în alte sate din apropiere pentru a participa la sfintele slujbe, în sat neexistând nici un lacas de închinaciune.

   Biserica de la Marga este al doilea lăcaş de cult din cele douăsprezece ce au început a se zidi în anul 2006 şi prima care a ajuns la acest stadiu al construirii – la aşezarea crucii pe turla bisericii.

 


fotoLINK (dati click pe imagine)

Sfântul Ierarh Ioan de la Râşca va fi prăznuit mâine pentru prima dată

   La Mănăstirea Secu din judeţul Neamţ au loc, în aceste zile, mai multe evenimente religioase deosebite. In ziua „Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul“, a fost sărbătorit hramul acestui aşezământ monahal, Sfânta Liturghie fiind oficiată de Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Astazi, 30 august, va fi prăznuit, pentru prima dată, Sfântului Ierarh Ioan de la Râşca şi Secu. Sfântul Ierarh Ioan de la Râşca a trăit în secolul al XVII-lea, fiind ucenicul Sfinţilor Mitropoliţi Varlaam şi Dosoftei ai Moldovei. Alături de alţi 8 cuvioşi nemţeni, Sfântul Ierah Ioan de la Râşca a fost canonizat, în şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 5-7 martie anul acesta.  

  

Ieri, 29 august, s-au implinit 3 ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Antonie Plămădeală


   Ieri, 29 august, s-au împlinit 3 ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Antonie Plămădeală, Mitropolitul Ardealului. La Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, unde se află mormântul mitropolitului Antonie, slujba de pomenire a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Pe numele de mirean Leonida Plămădeală, a primit numele de Antonie odată cu tunderea în monahism, în anul 1948. La 27 decembrie 1970 a fost hirotonit vicar patriarhal, cu titlul 'Ploieşteanul'. La 9 decembrie, după ce a fost responsabil cu relaţiile externe ale Bisericii Ortodoxe Române, a fost ales episcop al Buzăului. La 10 ianuarie 1982 a fost ales arhiepiscop al Sibiului şi mitropolit al Ardealului, funcţii pe care le-a deţinut până la moarte. Pe lângă bogata operă teologică vrednicul de pomenire Mitropolitul Antonie a contribuit la restaurarea unor biserici monumente istorice, printre care se află Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, ctitoria Sfântului Voievod Martir Costantin Brâncoveanu, unde a întemeiat o Academie teologică, centru de cultură şi spiritualitate ortodoxă transilvană. În anul 1992 a fost ales membru de onoare atât al Academiei Romane cât şi al Academiei de Ştiinte din Chişinău.
Veşnică să îi fie pomenirea!

Pelerinaj de sărbătoarea Sf. Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţării Româneşti, la Mănăstirea Dionisiu

   Cu ocazia a 500 de ani de la trecerea la Domnul a Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţării Româneşti, la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Dr. NIFON, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Târgoviştei şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul României, un grup de 40 de preoţi, monahi şi studenţi teologi din Arhiepiscopia Târgoviştei au efectuat, între 22-26 august, un pelerinaj la Mănăstirea Dionisiu din Sf. Munte Athos, unde duminică, 24 August, a avut loc sărbătorirea Sf. Ierarh Nifon, pe stil vechi.
   Ceremoniile aniversare de la Dionisiu au fost conduse de către Sanctitatea Sa BARTOLOMEU I, Patriarhul Ecumenic de Constantinopol, care atât în cuvântul său din cadrul Sfintei Liturghii, cât şi în cuvântul special adresat pelerinilor dâmboviţeni, a subliniat importanta Sfântului Ierarh Nifon pentru Ortodoxia universală, rolul său de slujitor al solidarităţii şi al unităţii bisericeşti în Răsărit.
   De asemenea, Patriarhul Ecumenic a salutat prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Dr. NIFON, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Târgoviştei la ceremoniile jubiliare de la Dionisiu, amintind de importanţa slujirii ecleziale a Mitropolitului nostru.
   În cuvântul său de mulţumire, Înaltpreasfinţitul NIFON a apreciat generozitatea şi deschiderea Patriarhului Ecumenic către valorile universale ale Ortodoxiei, dar şi rolul Sfântului Ierarh Nifon în viaţa Bisericii noastre Ortodoxe. De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit şi despre modul în care Biserica Ortodoxă Română, în general, şi Arhiepiscopia Târgoviştei, în special, cinstesc în acest an jubiliar 2008 memoria Sfântului Ierarh Nifon, amintind de tipărirea la Târgovişte a broşurii “Viaţa şi Activitatea Sf. Ier. Nifon”, dar şi despre cinstea deosebită de care se bucură sfântul în eparhia dâmboviţeană. Apoi, pelerinii Arhiepiscopiei Târgoviştei s-au reîntors în ţară, îmbogăţiţi sufleteşte de itinerariul spiritual la racla moaştelor Sf. Ier. Nifon de la Mănăstirea Dionisiu, raclă dăruită chiar de ucenicul sfântului, evlaviosul voievod Neagoe Basarab.
   Acest pelerinaj la unul din locurile cele mai importante ale Ortodoxiei, s-a dorit a fi un mijloc de cunoaştere, o ofrandă şi un omagiu adus Sf. Ier. Nifon, prin închinarea la sfintele sale moaşte.



fotoLINK (dati click pe imagine)

Proclamarea locală a canonizării Sfântului Cuvios Ierarh Ioan de la Râşca şi Secu

    Astazi, sâmbătă 30 august, când este prăznuit Sfântul Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei, trecut în rândul sfinţilor anul trecut, va avea loc proclamarea locală a canonizării Sfântului Cuvios Ierarh Ioan de la Râşca şi Secu. Programul liturgic închinat Sfântului Cuvios Ioan şi Sfântului Ierarh Varlaam a început aseara, pe 29 august, la ora 18:00, cu slujba de Priveghere. Astazi acesta va continua cu Acatistul Sfântului Ierarh Ioan de la Râşca şi Secu. La 9:30 va începe Sfânta Liturghie oficiată de IPS Mitropolit Teofan, alături de alţi ierarhi ai Sfântului Sinod, iar de la 11:30 va avea loc proclamarea locală a canonizării Sfântului Cuvios Ierarh Ioan de la Râşca şi Secu.

   Amintim că proclamarea oficială a canonizării Sfântului Cuvios Ierarh Ioan de la Râşca şi Secu a avut loc anul acesta, pe 5 iunie, la Mănăstirea Neamţ, de Înălţarea Domnului, alături de alţi opt cuvioşi care au trăit şi s-au nevoit în rugăciune şi jertfă în ţinuturile Neamţului. 


fotoLINK (dati click pe imagine) 

Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian:

   Duminică 31.08.2008, ora 9.30 - va săvârşi târnosirea noii bisericii a Aşezământului Medical-Creştin "Acoperământul Maicii Domnului" din Marga.

Inaugurarea Centrului Social Filantropic „Arhiereu Filaret Musta” din Caransebeş

   Cu binecuvântarea şi participarea Preasfinţitului Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului, la iniţiativa Părintelui Gabriel Gozman, parohul bisericii „Naşterea Sf. Ioan Botezătorul” din Caransebeş, a luat fiinţa şi s-a inaugurat astăzi, la praznicul „Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul”, centrul Social Filantropic „Arhiereu Filaret Musta” din Caransebeş.

   Acest Centru s-a concretizat prin colaborarea parohiei „Naşterea Sf. Ioan Botezătorul” din Caransebeş cu inimoasa familie Neagoe Petru şi Elena. Centrul astăzi inaugurat este foramat din două partiţii: partea social filantropică care cuprinde spaţii şi sală de mese pentru activităţile sociale şi a doua parte separată unde s-a amenajat o casă mortuară la standardele europene, singura casă mortuară de acest gen din oraş.

   Activităţile sociale ce se vor desfăşura în acest centru filantropic sunt: cantină socială pentru credincioşii nevoiaşi ai parohiei, şcoală duminicală pentru copii şi un centru de întâlnire pentru bătrânii parohiei, care sunt singuri şi nu are cine să-i cerceteze. Toate aceste activităţi vor fi gestionate de parohia „Naşterea Sf. Ioan Botezătorul” din Caransebeş, prin coordonarea părintelui paroh Gabriel Gozman şi cu participarea personalului calificat în acest sens.

   Sfinţirea Centrului s-a făcut in data de 29 august 2008 de către Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian, înconjurat de un sobor preoţesc, după oficierea Sf. Liturghii arhiereşti în biserica parohială. În cadrul Sf. Liturghii Ierarhul a hirotonit întru ieromonah pe ierodiaconul Pantelimon Timiş, stareţul schitului de pe muntele Mic şi întru diacon pe teologul Sorin Buşoi. 

   În încheiere, după oficierea Sf. Liturghii, Preasfnţia Sa a acordat un act de cinstire familiei Neagoe Petru şi Elena, care cu multă dragoste creştinească a investit suflet şi fonduri în acest parteneriat cu parohia „Naşterea Sf. Ioan Botezătorul” din Caransebeş, parteneriat care va aduce alinare în sufletele celor nevoiaşi. Totodată Întâistătătorul Eparhiei a ţinut să puncteze importanţa existenţei a astfel de centre construite în colaborarea Bisericii cu credincioşi dornici de a fi aproape de semenii lor. ALBUM FOTO, aici: .

 

 

Parte din Stirile Lacasuri Ortodoxe, pot fi preluate de alte site-uri, doar cu specificatia vizibila: 
www.LacasuriOrtodoxe.com , drept link.
Pentru reviste, ziare si alte publicatii, sursa de specificat este:
"Lacasuri Ortodoxe" @KSLCatalin
- multumim tuturor -

Pentru: NOUTATI ORTODOXE - ANUNTURI ORTODOXE - NOUTATI DIN BISERICA - INFORMATII  click aici: ARHIVA

Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article