Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
STIRI ORTODOXE - LACASURI ORTODOXE - NOUTATI - INFORMATII - JURNAL - biserici - manastiri sfinti rugaciuni traditii si obiceiuri, icoane - duhovnici

KSLCatalin: Roumanie – Orthodoxie. La joie d'être orthodoxe. La religion apostolique, de ceux qui aiment Dieu. Par le Christ, par les Apôtres (André), par l’évêques, par les prêtres… c'est le baptême traditionnel de la vraie croyance. C'est l'Orthodoxie de Roumanie.

P.S Iustin Sigheteanul a Savarsit Sf. Liturghie si a predicat la M-rea Barsana

   Duminica 22 Martie - a III - a din Sfantul si Marele Post - (a Sfintei Cruci), P.S Iustin Sigheteanul a Savarsit Sf. Liturghie si a predicat la M-rea Barsana, Prot. Sighet. Raspunsurile la Sf. Liturghie au fost date de soborul maicilor acestei manastiri, in frunte cu maica stareta Stavrofora Filoteia Oltean.

   Participarea credinciosilor a fost numeroasa (c.c.a. 3000 de credinciosi) fapt pentru care Sf. Liturghie a fost savarsita pe altarul de vara.

   In cuvantul de invatatura P.S Sa a accentuat vrednicia si fidelitatea credinciosilor Bisericii noastre Ortodoxe in general si celor din Maramures in special, de a fi marturisitori ai Crucii si Invierii Domnului. Credinciosii din Maramures au cinstit din totdeauna Sf Cruce, asezand-o pe cele mai inalte turle ale Bisericilor de lemn, care strajuiesc toate localitatile si comunitatile, le vegheaza, le apara si le binecuvinteaza. Apoi in toate intersectiile si pe toate drumurile, exista multime de cruci si troite maramuresene care vorbesc despre credinta oamenilor de aici si cinstea pe care o dau Sfintei si de viata facatoarei Cruci.

   In acelasi timp crucea ca si suferinta si nevointa, nu este respinsa, ci este primita, asumata si iubita pentru ca ne poarta spre Hristos. Postul , rugaciunea si fapta buna, sunt mica noastra rastighnire spre Patimile cele mantuitoare ale Domnului si Inviere.

   Crucea responsabilitatii de parinti jertfelnici si responsabili in aducerea pe lume de fii si fice si crestere lor in credinta in Hristos, iubire de neam si de tara este o alta virtute a oamenilor din acest tinut.
Statornicia si rezistenta prin credinta, inarmati cu puterea Crucii, a dus la nasterea unui tezaur sacru de valorare universala, cum ar fi catedralele de lemn ale Maramuresului.

   Asezamantul monahal de la Barsana, nascut din rugaciunile monahilor care au trait aici in urma cu mai multe secole si rectitorit astazi prin vrednicia credinciosilor ortodocsi, a soborului de maici in frunte cu maica stareta Filoteia Oltean, sub coordonarea Arhitectului Dorel Cordos si cu implicarea mesterilor locali, da masura geniului creator al mesterilor populari din Maramures.
Toate acestea sant un mod concret si real de as arata fidelitatea fata de credinta strabuna si cinstirea fata de Sf Cruce a lui Hristos. FOTO, CLICK PE BANNER:.


De la cabinetul P.S. Iustin
Arhid. Teodosie Bud.


Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article