Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
STIRI ORTODOXE - LACASURI ORTODOXE - NOUTATI - INFORMATII - JURNAL - biserici - manastiri sfinti rugaciuni traditii si obiceiuri, icoane - duhovnici

KSLCatalin: Roumanie – Orthodoxie. La joie d'être orthodoxe. La religion apostolique, de ceux qui aiment Dieu. Par le Christ, par les Apôtres (André), par l’évêques, par les prêtres… c'est le baptême traditionnel de la vraie croyance. C'est l'Orthodoxie de Roumanie.

Cea mai mare cruce din Bihor va fi ridicată în Ţara Beiuşului

   În a treia Duminică din Postul Paştilor, numită şi Duminica Crucii, la ora 14.00, sute de credincioşi ortodocşi din depresiunea Beiuşului s-au adunat împreună cu preoţii din satele învecinate pentru a oficia o slujbă religioasă în locul unde va fi ridicată cea mai mare cruce din judeţul Bihor. Crucea de pe Piatra Petranilor va avea 33 de metri si la baza acesteia se va construi un locaş de rugăciune.


   Duminică 22 martie 2009 pe platoul din vârful muntelui numit Piatra Petranilor peste 300 de credincioşi ortodocşi din zonă s-au adunat împreună cu 12 preoţi din satele învecinate pentru a oficia o slujbă de sfinţire a locului unde va fi ridicată o cruce înaltă de 33 de metri. Alături de preoţii din satele învecinate au fost şi preoţi din Bucureşti susţinători ai acestei iniţiative.


   Au participat oficialităţi locale ale primăriei Pocola, a primăriei Beiuş şi a altor primării din comunele învecinate: Uileac, Finiş, Drăgăneşti etc. Crucea se va vedea din aproape toate cele 40 de sate ale Ţării Beiuşului fiind un record al judeţului Bihor şi a doua ca mărime din România, după Crucea de pe Caraiman. La baza ei va fi un postament de opt metri in interiorul căruia se va amenaja un altar de rugăciune.


   Iniţiativa aparţine Asociaţiei culturale „Vârf de piatră Seacă" în colaborare cu primăria Pocola şi locuitorii satului Pietrani. Autorul moral al monumentului, preotul Teofil Bradea, a spus că „această cruce va fi şi un monument ridicat in cinstea eroilor neamului şi a Bisericii noastre de-a lungul timpului". Părintele Teofil a mai spus că în apropierea crucii intenţionează să construiască un corp de clădiri care să fie destinate bătrânilor neajutoraţi şi orfanilor.


   Episcopul Ioan Sălăgean, originar din Pietrani, este cel care a dorit ca această cruce să fie ridicată pe partea cea mai înaltă a platoului. El a promis că va sprijini construcţia crucii.


   „Din acest moment, vârful de piatră al Pietranilor este un loc închinat lui Dumnezeu. Am făcut rugăciuni pentru binecuvântarea lui şi sperăm că aici se va înălţa cât de curând o cruce. Crucea acesta, ca semn al patimilor lui Hristos şi al biruinţei asupra păcatului, să ne fie de folos nouă celor de aproape, dar şi celor de mai departe şi tuturor care-şi vor îndrepta ochii spre ea", a spus preotul Dumitru Straca din parohia Pietrani în cuvântul rostit la încheierea evenimentului.


   Prezenţi la această sărbătoare a Ţării Beiuşului au fost şi coordonatorii proiectului şi a firmei ce va executa lucrarea. Aceştia au spus că, dacă totul se va desfăşura conform planurilor, anul acesta, de 14 septembrie va avea loc sfinţirea monumentului.


   Reprezentantul ASTRADROM (Asociaţia Pentru Păstrarea şi Promovarea Valorilor Culturale şi Naţionale ale Poporului Român), prof. Ioan Laza, a spus că ridicarea acestei cruci este o binecuvântare pentru locuitorii din Beiuş şi împrejurimi dar şi un recurs la istoria acestor locuri: „Salutăm iniţiativa ridicării a unei cruci care să fie emblema noastră, a celor care trăim aici. E de datoria noastră să ne amintim de martirii neamului nostru, de aceşti oameni care au suferit pentru demnitatea noastră tot ce a fost mai crunt, unii dându-şi chiar viaţa. Amintim în acest context pe fostul protopop de Beiuş, Popa Flore, care, în 1744, a fost decapitat cu sabia pentru că nu a acceptat să îşi părăsească credinţa, pe Gavruţa Petru din Pocola care a trecut la cele veşnice în urma suferinţelor din temniţă, pe preotul Mihail din Sânmartinul de Beiuş care a murit în urma bătăilor pentru ca au refuzat sa treaca la greco-catolicism şi mulţi alţii cunoscuţi şi necunoscuţi".


   Locul unde va fi amplasată troiţa este un platou stâncos de 300 de metri, situat la 10 km de Beiuş. Unii cercetători identifică stânca cu un sfinx dăltuit de mâna omului cu 12 milenii înainte de Hr. Tot în acest loc, povestesc localnicii, şi-a aşezat Mihai Viteazul tabăra în anul 1600, când se îndrepta spre Praga.


   La terminarea festivităţilor Primăria Pocola a oferit celor prezenţi o agapă frăţească.


   Prof. Cristian Marc


   "Oamenii au primit cu bucurie iniţiativa asociaţiei culturale "Vârf de piatră seacă" de a ridica pe Piatra Pietranilor acest monument. Prin aceasta, "Piatra seacă" de pe dealul Petranilor se fa transforma într-un izvor de apă vie, un loc unde va curge apă duhovnicească pentru cei ce vor dori să se adape de Harul necreat al Mântuitorului Iisus Hristos. Cu siguranţă, ziua de azi va rămâne în istoria acestor locuri ca un început al unei renaşteri duhovniceşti la care au participat împreună preoţi şi credincioşi." - apreciaza pr. Eftimie, staretul Manastirii Huta.





Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article