Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
STIRI ORTODOXE - LACASURI ORTODOXE - NOUTATI - INFORMATII - JURNAL - biserici - manastiri sfinti rugaciuni traditii si obiceiuri, icoane - duhovnici

KSLCatalin: Roumanie – Orthodoxie. La joie d'être orthodoxe. La religion apostolique, de ceux qui aiment Dieu. Par le Christ, par les Apôtres (André), par l’évêques, par les prêtres… c'est le baptême traditionnel de la vraie croyance. C'est l'Orthodoxie de Roumanie.

Adunarea Generală a Asociaţiei Ecumenice a Bisericilor din Romania - AIDRom

   Marţi, 24 martie 2009, reprezentanţii Bisericilor: Ortodoxă Romană, Evanghelică CA, Reformată, Evanghelică Lutherană şi Armeană s-au întrunit în cadrul celei de a 15-a Adunări Generale a Asociaţiei Ecumenice a Bisericilor din Romania - AIDRom.


   Adunarea Generală anuală a avut pe agenda întrunirii ca principale teme de discuţie:


1. Raportul anual al Preşedintelui AIDRom, Înaltpreasfinţitul Nifon, Arhiepiscop şi Mitropolit;
2. Raportul anual al Secretarului Executiv AIDRom, Christian Peter Teodorescu şi al coordonatorilor de departamente;
3. Evaluarea rezultatelor strategiei 2006-2008;
4. Auditul situaţiei financiare 2008 şi aprobarea bugetului pentru anul 2009.


   Rapoartele de activitate au reliefat rezultatele deliberativului şi executivului AIDRom de a duce la îndeplinire Strategia 2006-2008. S-au subliniat realizările importante în domeniul programelor ecumenice, de formare, sociale, de mediu, de urgenţă şi ajutor în caz de calamităţi, precum şi în domeniul minorităţilor, al drepturilor omului şi al dezvoltării capacităţii Bisericilor de a implementa programe în comunităţi.


   În raportul său, Preşedintele AIDRom, Înaltpreasfinţitul Nifon, a subliniat:

1. Realizările obţinute în perioada Strategiei 2006-2008;
2. Aspecte privind dezvoltarea strategică şi instiţutională a AIDRom, precum şi reperele majore ale tendinţelor de dezvoltare conform noii Strategii 2009-2011;
3. Realizările programelor de dezvoltare dar şi nevoia de o mai mare implicare a AIDRom în programele regionale, în special în Balcani, Republica Moldova şi Ucraina, precum şi o mai structurată mobilizare în privinţa combaterii traficului de fiinţe umane, a respectării Drepturilor Omului şi a combaterii discriminărilor de orice fel;
4. Reperele şi resursele spirituale care au motivat solidaritatea creştină în derularea programelor de asistare a comunităţilor şi grupurilor aflate în situaţie de risc;
5. Rezultatele pe care le-a obţinut AIDRom în programele de creştere a capacităţii Bisericilor în vederea absorbţiei fondurilor europene.


   Deasemenea, Înaltpreasfinţia Sa a subliniat importanţa dialogului ecumenic şi a relaţiilor interconfesionale din Romania, accentuând faptul că dialogul trebuie dublat de cooperarea practică şi de o mai vizibilă solidaritate socială. Bisericile sunt chemate să se straduiască pentru găsirea resurselor şi mijloacelor adecvate în vederea unei mai eficiente cooperări în domeniul social. Au fost, pe rând, dezbătute şi aprobate rapoartele prezentate de către coordonatorii de departamente: Formare Ecumenică, Ajutor Inter-Bisericesc şi Dezvoltare, Mediu şi Schimbări Climatice, Răspuns de Urgenţă în caz de calamităţi, Educaţie şi Formare pentru Dezvoltare Pace şi Reconcilere. Bugetul pentru 2009 şi planurile de acţiune au fost de asemenea dezbătute şi aprobate.


   Adunarea Generală a abordat două teme de importanţă majoră pentru Bisericile din România:
1. Problema migraţiei a fost supusă atenţiei Adunării Generale de către Doamna Doris Peshke, Secretar General al Comisiei Bisericilor pentru Migranţi în Europa de la Bruxelles, în contextul declarării anului 2010 ca an al Migraţiei în Europa.
2. Tema ecumenică, în perspecitva Adunării Generale a Conferinţei Bisericilor Europene, care va avea loc la Lyon, în iunie 2009, a fost abordată de către Diacon Profesor Dr. Ioan Caraza, Secreatarul General a Societăţii Biblice Interconfesionale din România, care a susţinut referatul cu tema: „Suntem chemaţi la o singură nădejde".

Adunarea Generală s-a încheiat prin adoptarea prezentului comunicat, care va fi remis prin reprezentanţii oficiali tuturor Bisericilor Membre, instituţiilor de presă bisericeşti şi laice.

Sursa: Asociaţia AIDRom


Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article