Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
STIRI ORTODOXE - LACASURI ORTODOXE - NOUTATI - INFORMATII - JURNAL - biserici - manastiri sfinti rugaciuni traditii si obiceiuri, icoane - duhovnici

KSLCatalin: Roumanie – Orthodoxie. La joie d'être orthodoxe. La religion apostolique, de ceux qui aiment Dieu. Par le Christ, par les Apôtres (André), par l’évêques, par les prêtres… c'est le baptême traditionnel de la vraie croyance. C'est l'Orthodoxie de Roumanie.

"Un post ortodox: nu carne, nu produse lactate" - un articol din presa SUA (Detroit Free Press / Michigan)

un articol de Niraj Warikoo
Redactor Free Press / publicat luni, 23 februarie 2009


   Pentru urmatoarele două luni, Brenda Kotsis din Clinton Township va inclina mai mult, cu familia ei, spre reţete vegetariene, tradiţionale greceşti şi se va obişnui să-şi pună peste cereale, lapte de soia.


   "Este un proces de curăţare, spiritual şi fizic", a spus Kotsis, în vârstă de 53 de ani, care se abţine de la carne şi produse lactate, în timpul Postului Mare.


   Abţinerea de la carne este o practică obişnuită pentru mulţi creştini, dar credincioşii ortodocşi, cum este şi Kotsis, respectă această perioadă, cu rigoare, păstrând tradiţiile creştinismului timpuriu.


   Pentru ortodocşi, duminica trecută a fost ultima zi în care mai puteau mânca produse din carne, pentru un timp de aproape două luni. Iar începând de duminica viitoare, aceştia nu mai pot mânca nici un produs lactat până la Paştele ortodox, pe 19 aprilie ..


   "Dacă veţi disciplina corpul dumneavoastră, atunci veţi reuşi să vă disciplinaţi şi sufletul", a spus pr. Lev Kopistianski, preot la Biserica Sfânta Treime din Detroit.


   Pentru ortodocşi, duminica precedentă a deschis perioada Postului Mare - care începe de la 2 martie, spre deosebire de alte culte - acestea fiind zile de pregătire pentru post. Duminica trecută a fost a lăsatului sec de carne, de fapt Duminica Judecăţii, iar duminica viitoare este cunoscută sub numele de Duminica lăsatului sec de brânză, sau Duminica Iertării.


   Dar nu consider că abţinerea este un chin sau blestem, spune acesta atent. Mai degrabă, este o înălţătoare experienţă, care ne ajută să scăpăm de agitaţiile de zi cu zi, din viaţă.


   "Întreaga problemă nu se referă doar la evitarea anumitor alimente", a spus Kotsis.


   "Trebuie să încerci să te pocăieşti (să reflectezi asupra a ceea ce faci rău, asupra păcatelor), să ierţi şi să tratezi toată lumea, cu căldură".


   În zeci de Biserici Ortodoxe, sărbători speciale au fost planificate pentru ultima zi în care se mai mânca şi carne.


   În sânul Bisericii Ortodoxe, Adormirea Maicii Domnului, din St Clair Shores, mai multe persoane au participat sâmbătă la un dineu cu spaghete şi sos de carne. Evenimentul, de asemenea, a inclus şi un program de dansuri, pentru că în general dansurile sunt evitate de către credincioşii ortodocşi în timpul Postului Mare.


   "Trăim astfel, de fapt, încercarea de a simplifica viaţa noastră şi de a ne concentra pe aspectele spirituale", a declarat pr. Michael Varlamos, din Biserica Adormirea Maicii Domnului."


   „Nu scrie nicăieri că produsele din carne şi lapte sunt rele, dar astfel de alimente au tendinţa sa ne preocupe în tot timpul anului."


Detroit Free Press


Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article