Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
STIRI ORTODOXE - LACASURI ORTODOXE - NOUTATI - INFORMATII - JURNAL - biserici - manastiri sfinti rugaciuni traditii si obiceiuri, icoane - duhovnici

KSLCatalin: Roumanie – Orthodoxie. La joie d'être orthodoxe. La religion apostolique, de ceux qui aiment Dieu. Par le Christ, par les Apôtres (André), par l’évêques, par les prêtres… c'est le baptême traditionnel de la vraie croyance. C'est l'Orthodoxie de Roumanie.

Cei trei Ierarhi ai Caransebeşului au fost comemoraţi

   Episcopia Caransebeşului a jucat de-a lungul istoriei un rol decisiv în misiunea de propovăduire a credinţei creştin ortodoxe şi de apărare a neamului românesc. De la "zămislirea" ei prin lucrarea lui Dumnezeu în voinţa marelui mitropolit Andrei Şaguna şi până în prezent, această eparhie reprezintă un punct de referinţă pe harta administrativ-duhovnicească a Patriarhiei Române. Confirmarea acestor lucruri o face comemorarea în această lună a trei mari ierarhi, care la rândul lor au fost făuritori de centru episcopesc, mitropolitan şi patriarhal: Episcopul Ioan Popasu - primul episcop ortodox român al Caransebeşului - (1865-1889), Episcopul Miron Cristea (1910 - 1919) - episcop al Caransebeşului şi primul patriarh al României şi Episcopul Vasile Lăzărescu (1933-1940) - episcop al Caransebeşului şi primul mitropolit al Banatului.


   În semn de recunoştinţă, vineri, 20 februarie 2009, Episcopia Caransebeşului, la iniţiativa, cu binecuvântarea şi participarea Preasfinţitului Părinte Episcop Lucian, a comemorat 120 de ani de la moartea Episcopului Ioan Popasu, 70 de ani de la moartea patriarhului Miron Cristea, fost episcop de Caransebeş şi 40 de ani de la moartea Mitropolitului Vasile Lăzărescu, de asemenea slujitor al scaunului vlădicesc din Caransebeş.


   Începând cu ora 10.00 s- a oficia o slujbă de pomenire în catedrala "Sf. Mare Mucenic Gheorge" din Caransebeş (catedrală unde fiecare din cei trei au fost instalaţi ca şi chiriarhi ai Eparhiei Caransebeşului) de către Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa preoţilor din municipiul Caransebeş, a elevilor şi studenţilor teologi şi a unui număr însemnat de credincioşi.


   În contiunare s-au desfăşura activităţi culturale de evocare a vieţii şi activităţii Ierarhilor caransebeşeni amintiţi, prin susţinere de referate şi prezentarea de filme documentare în sala de festivităţi a Episcopiei Cransebeşului. S-au ţinut prelegeri cu referire la activitatea celor trei ierarhi şi la realizările lăsate moştenire în Eparhia Caransebeşului. Referatele au fost susţinute de profesori laici caransebeşeni, precum şi de cadre didacice de la Seminarul Teologic şi Facultatea de Teologie din Caransebeş. S-a făcut deopotrivă o proiecţie cu imagini din activitatea Patriarhului Miron Cristea în toate ipostazele funcţiilor pe care le-a deţinut atât în plan ecclesial, dar şi naţional-statal.


   Cuvântul de încheiere i-a aparţinut Preasfinţitului Părinte Episcop Lucian care a subliniat care este importanţa comemorării celor trei ierarhi, care nu numai că au fost făuritori de centre episcopale, mitropolitane şi patriarhale, ci au rămas un simbol al ţării noastre, răsărit din osteneala depusă mai întâi în naosul Eparhiei Caransebeşului.

    Pentru ALBUM FOTO, click pe banner:

Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article