Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
STIRI ORTODOXE - LACASURI ORTODOXE - NOUTATI - INFORMATII - JURNAL - biserici - manastiri sfinti rugaciuni traditii si obiceiuri, icoane - duhovnici

KSLCatalin: Roumanie – Orthodoxie. La joie d'être orthodoxe. La religion apostolique, de ceux qui aiment Dieu. Par le Christ, par les Apôtres (André), par l’évêques, par les prêtres… c'est le baptême traditionnel de la vraie croyance. C'est l'Orthodoxie de Roumanie.

Stiri Lacasuri Ortodoxe - 2 octombrie 2008 - Noutati & Calendar Ortodox

>>>(casatorie sau manastire?) Mai întâi trebuie să-i faceţi să înţeleagă (pe tineri) care este menirea omului şi care este sensul vieţii. Apoi să le explicaţi că cele două căi pe care le-a trasat Biserica noastră sunt binecuvântate, pentru că amândouă îi pot duce în Rai, dacă trăiesc după Dumnezeu. Să presupunem că doi oameni vor să meargă la un loc de închinare. Unul merge cu autobuzul pe drumul principal, iar celălalt merge pe jos, pe o cărare. însă amândoi au acelaşi scop. Dumnezeu şi de primul se bucură şi de celălalt se minunează. Rău este numai atunci când cel care merge pe cărare îl judecă în sinea sa pe celălalt care merge pe drumul public, sau invers. Cuv. Paisie Aghiratul


   

Sfinţii zilei - calendar ortodox, astăzi prăznuim:

  

Sfântul Sfintit Mucenic Ciprian vrajitorul si Sfânta Iustina, fecioara.


Preacuviosul Parinte Teofil Marturisitorul.


Sfântul Nou Mucenic Gheorghe, de la Carageas.


Sfintii Mucenici David si Constantin, printi ai Georgiei.
 

* SUNETUL de fond se corecteaza din player-ul aflat in partea cea mai de jos a paginii.

Intre 600 si 1000 de Martori ai lui Iehova au demonstrat în Vosges, contra acuzaţiilor de pedofilie

   Peste 600 de membri ai gruparii Martorii lui Iehova, conform politiei (conform organizatorilor, in jur de 1000) au demonstrat ieri după-amiază în faţa prefecturii Vosges din Epinal, protestând împotriva acuzaţiilor de pedofilie, la adresa lor.
   Participantii condamnau "acuzaţiile grave menite să inducâ în eroare lumea, afectând imaginea grupării Martorii lui Iehova, doar pentru a reuşi oprirea unei construcţii noi care se dorea a fi un locaş de cult", la Deyvillers (Vosges), a spus Guy Canonici, presedintele Federatiei creştinilor Martorii lui Iehova, după o întâlnire la  prefectura, ţinută la orele 18.00.
   "Aceasta este picatura de apă care a umplut paharul. Primim si suportăm critici de mai mulţi ani. Este deja prea mult, mult prea mult!”, afirmat plin de indignare dl. Canonici.
   Furia împotriva martorilor vine din partea Asociatiei pentru Apararea Mediului din Deyvillers (ADED), activă din 2004, care se opune construirii unei “săli a regatului", capabilă să ofere spaţiu pentru 1.500 de persoane şi parcare cu 500 de locuri, în acest sat cu doar 1400 de locuitori.
  "De la începutul discuţiei din şedinţa de ieri, oficialii reprezentanţi ai martorilor, nu au negat faptul că ar exista victime ale unui abuz(sexual, de exemplu). Ei cunosc problema, dar refuză să o trateze, continuând să se ascundă. De regulă aceştia sunt oameni săraci", a spus Bowen, preşedinte al asociaţiei "Tacerea mieilor”.
   Fost "senior” al organizaţiei martorilor, Bill Bowen, 51 de ani, a lucrat la sediul organizatiei din New York. El a spus că a primit mai mult de 7000 de mărturii ale credincioşilor abuzaţi "în întreaga lume", publicând o mie de povestiri pe pagina de web a "Tăcerii mieilor”.
"Când un copil catolic este abuzat, părinţii lui anunţă poliţia. Printre Martorii lui Iehova, acestia trebuie să prezinte problema unui “senior”, care respectă o procedură internă. Astfel, nicio poveste nu se descoperă", a spus acesta într-un interviu.
   “Evenimentul de ieri, de la Epinal, demonstrează aceeaşi tactică de agresiune a Martorilor lui Iehova, pentru a "face doar ceea ce doresc ei".
   În ciuda faptului că au cumpărat în urmă cu 4 ani o suprafaţă de 64 de hectare de teren, la Deyvillers, Martorii lui Iehova s-au găsit în imposibilitatea de a avansa proiectul, autorizatia de constructie fiind în prezent blocată de primarul municipiului. 
 @KSLCatalin

 

Italia urmăreşte cu atenţie tensiunile inter-religioase din India  

   Italia urmăreşte cu atenţie situaţia din India, marcată de violenţe împotriva minorităţii creştine, în statul Orissa (est), a declarat miercuri seara, reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe.
   Ministrul, Franco Frattini, "este foarte atent la evoluţiile din India, vis-à-vis de creşterea numărului de violenţe îndreptate împotriva creştinilor, din ultimele zile".
   Dl Frattini a cerut "adoptarea unor măsuri severe de către statul Orissa, condus de guvernul de la New Delhi, care să corespundă cu gravitatea situaţiei şi să demonstreze angajamentul puternic al autorităţilor indiene, de stopare a violenţei în această regiune."
   Ministrul italian subliniază că libertatea religiei este o "componentă cheie" a "libertăţilor fundamentale".
   Noi conflicte au avut loc intre hindusii şi creştinii din India de Est, fiind ucisă o persoană marţi, după izbucnirea violenţelor inter-religioase care vizează minoritatea creştină, de la sfârşitul lunii august.
   Evenimentele sunt urmărite îndeaproape de către mass-media din Italia, o ţară catolică, şi de către Vatican.
   La 27 septembrie, Papa Benedict XVI a condamnat "atacurile împotriva vieţii umane" şi şi-a exprimat apropierea prin rugăciune şi solidaritatea cu fraţii şi surorile care au fost greu încercaţi.
 
@KSLCatalin


Nouă adepţi ai unei secte politico-religioase, condamnaţi la moarte  

   Nouă adepţi ai unei secte politico-religioase din Republica Democrată Congo (RDC) au fost condamnaţi la moarte după un proces de aproape trei luni, în provincia Bas-Congo (vest), a declarat ieri o sursă judiciară.
   Inalta Curte din Matadi, capitala provinciei Bas-Congo, a "condamnat la moarte nouă membri ai Bundu Dia Kongo (BDK) şi au achitat alti patru, din lipsa de dovezi".
   Saptesprezece adepţi BDK au fost judecaţi în faţa instanţei pentru "crima de asociere", "punerea în pericol a securitatii statale" şi "încălcarea libertăţilor de cult".
Patru dintre ei au murit în detenţie. Condiţiile de detenţie sunt foarte rele, în cele mai multe dintre închisorile congoleze, unde deţinuţii mor de foame, în special, şi din lipsa îngrijirilor medicale.
   Acuzaţii au fost arestaţi la începutul lunii martie 2008, din mai multe sate ale teritoriilor Seke-Banza şi Muanda, după violenţe între membrii sectei, conduşi de Muanda Ne Nsemi şi poliţia detaşată în regiune pentru restabilirea autoritatii statului.
   Aceste incidente au avut ca rezultat cel puţin 27 morţi, conform surselor oficiale, şi o sută, în conformitate cu un studiu al ONU şi al societăţii civile.
   BDK ("Regatul de Congo", în limba Kikongo), ale căror activităţi au fost interzise imediat, este un grup religios de opoziţie, secesionist, foarte vizat în Bas-Congo. El susţine restaurarea fostului regat Congo, care a inclus regiunea Bas-Congo curentă, o parte din Angola, Congo-Brazzaville Gabon şi împrejurimile.
  Adepţii BDK sunt acuzaţi de către putere de nerecunoaşterea autoritatii de stat.
@KSLCatalin 


Început studiul geotehnic asupra terenului pe care se va construi noua Catedrală Patriarhală 

   Ieri, 1 octombrie 2008, a început studiul geotehnic asupra terenului de 11 hectare pe care se va construi Noua Catedrală Patriarhală. Primele lucrări de forare s-au desfăşurat în prezenţa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României.
   În următoarele luni, în cadrul studiul geotehnic se va fora până la 40 de metri adâncime. Deoarece construcţia va fi foarte grea, este necesară studierea tuturor straturilor până la această adâncime. Până acum s-au realizat lucrările de ridicare topografică, terenul fiind deja bornat.
   Clădirea noii Catedrale va avea 2 subsoluri şi un demisol, înălţimea totală fiind astfel de aproximativ 100 de metri. Lucrările la noua Catedrală Patriarhală vor începe la sfârşitul lunii aprilie a anului viitor, urmând ca infrastructura să fie realizată în 9-10 luni.

  
Clopotniţa Catedralei Patriarhale va găzdui un magazin de obiecte bisericeşti

   Clopotniţa situată pe Dealul Mitropoliei din Capitală va găzdui un magazin de obiecte bisericeşti. Anunţul a fost făcut astăzi, 1 octombrie 2008, de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în cuvântul rostit după sfinţirea celor patru noi clopote ale catedralei patriarhale.
   Magazinul de obiecte bisericeşti va fi construit cu ajutorul financiar al firmei care s-a ocupat şi de restaurarea Catedralei Patriarhale. Magazinul care va fi găzduit de Clopotniţa din Dealul Mitropoliei din Bucureşti va comercializa cărţi bisericeşti, icoane şi alte obiecte liturgice.

Comemorarea a 15 ani de la trecerea la cele veşnice a părintelui Dumitru Stăniloae 

   Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, vineri, 3 octombrie 2008, orele 12.00, Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul, Episcop vicar patriarhal, va oficia o slujbă de pomenire la mormântul părintelui Dumitru Stăniloae din cimitirul mănăstirii Cernica, cu prilejul comemorării a 15 ani de la trecerea sa la cele veşnice.

@KSLCatalin 


INFO - NOUTATI (de ieri, pana azi) LACASURI @ KSLCatalin

AICI: CERTITUDINE SI CREDINTA (un articol publicat in revista STIINTA.INFO)
- lacasul mantuirii @KSLCatalin

AICI: IDEI DE-NVATATURA: CEA MAI MARE PORUNCA - lacasul mantuirii @KSLCatalin
AICI: PARINTELE TEOFIL PARAIAN: Iubiti-va unii pe altii!  - frecvente ortodoxe
           @KSLCatalin

AICI:
 PARINTELE SOFIAN BOGHIU (1)  - CONFERINTA (despre SMERENIE)  - frecvente ortodoxe
           @KSLCatalin
AICI: PROGRAMUL FESTIVALULUI DE TEATRU PENTRU COPII - lacasul copiilor @KSLCatalin
AICI: PAROHIA SFANTUL NICOLAE "VLADICA DIN PRUND", Bucuresti - lacasuri ortodoxe @KSLCatalin
AICI:
REGIM DE SLABIRE cu rezultate foarte bune - lacasuri ortodoxe @KSLCatalin

Francezii iezuiţi infiinteaza o şcoală în Abidjan "Sciences Po" din Africa  

   Preoţii francezi iezuiţi au deschis în Abidjan, miercuri, prima Scoala de Morală şi Ştiinţe Politice din Africa de Vest, pentru formarea unor "elite africane", după modelul faimosului Institut de Studii Politice din Paris.

  "Din anul 2008, am deschis o şcoală de morală şi Ştiinţe Politice în Africa de Vest, tip "Sciences Po" pentru Africa de Vest,  pentru formarea de cadre capabile să dirijeze diferite afaceri publice şi private în Africa, a declarat parintele Denis Maugenest, director al Centrului de cercetare şi de acţiune pentru Pace (CERAP).
   "Sunt companii mari, care uneori se vad forţate să caute oameni instruiţi pe continent, oameni care au fost pregătiţi pe plan local", a spus preotul, care a creat şi a condus timp de 13 ani Universitatea Catolica din Camerun. 
  @KSLCatalin


Italia: “maraton biblic” la TV, cu papa şi Benigni, dar fără rabini

   Duminică, papa va lansa un maraton al lecturii biblice, pe durata a şapte zile, la postul public de televiziune italian care implică trei foşti preşedinţi, mulţi miniştri, artisti, cum ar fi actorul Roberto Benigni, musulmani si evrei, dar nu rabini. 
   Şeful rabin de la Roma a refuzat oferta de a participa la această lectură publică, neîntreruptă, a cărţii sfinte, deoarece, a explicat el mass-mediei, iniţiativa coincide cu un sobor de episcopi ce are loc la Vatican, dedicat Bibliei şi i s-a părut "prea catolic totul". Deschiderea sinodului de la Vatican va avea loc duminică.
   Şeful rabin, Riccardo Di Segni, cu toate acestea, a negat orice "intenţie de controversă" şi a exprimat un mare respect pentru iniţiativa papei Benedict al XVI-lea.
   Două mii de persoane vor trece pe rând, în cele 139 de ore, prin faţa camerelor video ale RAI, instalate în bazilica romană Sfânta Cruce din Ierusalim, pentru a citi 73 cărţi din Biblie, unele din "Vechiul Testament", comune atât evreilor cât şi creştinilor" şi altele din Noul Testament, carte sfântă doar a creştinilor. Musulmanii consideră Biblia ca premergătoare a cărţii lor sacre, Coranul.
   Vor participa deopotrivă, episcopi catolici şi ortodocşi, preoţi simpli, creştini, evrei şi musulmani.
   In Italia, unde Biserica Catolica este omniprezentă în viaţa publică, participarea clasei politice la acest eveniment mass-media a fost inevitabilă. 
   Sunt prezenţi alături senatorul Giulio Andreotti, care demonstrează un mare devotament catolic, foştii preşedinţi ai Republicii, Francesco Cossiga, Oscar Luigi Scalfaro şi Carlo Azeglio Ciampi şi miniştrii din cabinetul lui Silvio Berlusconi împreună cu cel mai apropiat colaborator, Gianni Letta.
   Pe partea “artistică” participă Roberto Benigni, apreciat în Peninsulă pentru lectura integrală a "Divinei Comedii" de Dante, regizorul Michele Placido ("Romanzo Criminale") şi tenorul orb Andrea Bocelli.
  @KSLCatalin


Montpellier: un manuscris liturgic din secolul XIV prezentat comunităţii evreieşti 

   Un manuscris liturgic din secolul al paisprezecelea, care conţine rugăciunile comunităţii evreieşti din Montpellier, din Evul Mediu, a fost achiziţionat recent de Ville şi prezentat miercuri de către reprezentanţii comunităţii, la reuniunea ce a avut loc la sinagogă cu ocazia Anului Nou Evreiesc.
Primarul (PS) Monpellier, Helena Mandroux a prezentat acest manuscris achiziţionat în luna iunie de Ville, contra valorii de 51000 de euro, la o licitaţie ce a avut loc la Londra, Sotheby's", a spus Ville.
   Mahzor este sub formă de manuscris al unei cărţi de 253 pagini. El nu este folosit decăt în timpul unor festivaluri religioase, inclusiv Rosh Hashana, de Anul Nou, a spus directorul arhivei municipale, Christine Feuillas. Mahzor conţine, mai mult de 70 de poeme liturgice.
   Conform cercetărilor preliminare, litughia manuscrisului este dezvoltată "după rit catalan", a spus Christine Feuillas.
   "Aceasta este o piesă excepţională, unică, a apreciat Mickaël Delafosse, adjunctul primarului, care speră să organizeze o mare expoziţie la care să invite evreii din Montpellier.
@KSLCatalin 


La 20 de ani după publicare, Salman Rushdie nu regretă "Versetele satanice"

   Scriitorul englez Salman Rushdie a declarat miercuri că nu a regretat scrierea "Versetelor satanice", la 20 de ani de la lansarea cărţii, care a atras o fatwa iraniană şi mulţi ani de clandestinitate.
   Într-un interviu oferit jurnalistului australian Clive James, publicat pe site-ul Times, autorul de origine indiană spune că nu regretă scrierea acestei cărţi care atacă probleme religioase majore  sau filosofice . 
   "Întrebările pe care mi le pun tot timpul sunt: suntem conducători sau victime? Facem noi istoria sau istoria ne face pe noi? Noi sfacem lumea sau ea ne face pe noi?" a spus el.
  Publicarea "Versetelor satanice", considerată o carte hulitoare, împotriva Islamului, a provocat un strigăt de protest în lumea musulmană. Imamul Khomeini, conducătorul suprem al revoluţiei, islamice iraniene, a emis o fatwa, la 14 februarie 1989, forţându-l pe Salman Rushdie să trăiască ascuns sub protecţia poliţiei, pentru aproape un deceniu.
   Guvernul iranian a indicat în 1998 că nu încearcă să pună în aplicare decretul Ayatollahului Khomeini, care inceta clandestinitatea in care era obligat sa traiasca scriitorul. 
@KSLCatalin 

 

Sfinţii Cuvioşi Iosif şi Chiriac de la Bisericani, prăznuiţi pentru prima dată 

    La Mănăstirea Bisericani din judeţul Neamţ au început pe 30 septembrie 2008, manifestările prilejuite de proclamarea locală a canonizării Sfinţilor Cuvioşi Iosif şi Chiriac de la Bisericani şi de prăznuirea pentru prima dată a celor doi sfinţi la data de 1 octombrie.
      Hotărârea canonizarii Sfinţilor Cuvioşi Iosif şi Chiriac de la Bisericani a fost luată în cadrul sesiunii de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din data de 5-7 martie 2008, iar proclamarea solemnă a canonizării a avut loc pe data de 5 iunie la Mănăstirea Neamţ, alături de alţi şapte cuvioşi nemţeni.
   Sfântul Cuvios Iosif de la Bisericani a fost primul sihastru cunoscut în Muntele Bisericanilor şi întemeietorul mănăstirii cu acelaşi nume. A fost tuns în monahism la Mănăstirea Bistriţa şi a deprins de la părinţii bătrâni viaţa duhovnicească, postul şi neîncetata rugăciune. După ce a mers la Locurile Sfinte, Cuviosul Iosif s-a retras apoi în pustia de pe Valea Iordanului, unde a ajuns, în câţiva ani, sihastru vestit. A trăit într-o peşteră, mai întâi singur, apoi cu 17 pustnici ucenici, întemeind prima comunitate duhovnicească românească cunoscută în Ţara Sfântă. După năvălirea arabilor asupra Sfintelor Locuri, Cuviosul Iosif şi-a luat ucenicii şi a venit în Moldova, la Mănăstirea Bistriţa. După o invazie a turcilor, care le-au incendiat biserica, s-au hotărât să plece la Sfântul Munte Athos. Pe drum, însă, li s-a arătat într-un stejar Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, care i-a întrebat: „Unde mergeţi?“. La această minunată vedere, ei au răspuns: „Ne ducem la grădina ta!“; iar Maica Domnului le-a spus atunci: „Întoarceţi-vă, căci şi aici este grădina mea!“. Mai târziu, schitul Cuviosului Iosif s-a numit Schitul Bisericani, „al evlavioşilor“, pentru că monahii se rugau aici cu lacrimi şi mulţi se vindecau de boli cu rugăciunea şi binecuvântarea Cuviosului Iosif.
   Cuviosul Chiriac de la Bisericani a trăit la începutul secolului al XVII-lea la Mănăstirea Bisericani, care număra pe atunci peste 100 de călugări. S-a retras în pustie, într-o peşteră din muntele lui Simon, unde a trăit singur timp de 60 de ani. L-a cunoscut şi Sfântul Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei, care, mai târziu, după mutarea cuviosului la Domnul, i-a sărutat moaştele. Este cunoscut ca unul dintre marii sihaştri din Carpaţi, având o viaţă pilduitoare: trăirea în desăvârşită lepădare de sine, smerenie şi în neîncetată rugăciune. Moaştele lui au fost aşezate în peştera în care a trăit, ce se poate vedea şi astăzi şi în care s-a amenajat, mai târziu, un paraclis în cinstea lui. Mai târziu, din cauza deselor tulburări din ţară, moaştele sale au fost împărţite. 
    


India: Dow Chemical a oprit construcţia unui centru situat într-o zonă sacră  

  Filiala indiană a Dow Chemical (USA) a anunţat marţi suspendarea construcţiei unui centru de cercetare în India de Vest, pentru că poziţia este considerată de către hinduşi ca fiind "sacră".
   În India, gigantul Dow Chemical este întotdeauna asociat cu dezastrul din Bophal (1984), când mii de oameni au fost ucisi de gaze toxice emise de grupul american Union Carbide, cumpărată în 1999 de către Dow.
   Pe locaţia Chakana, aproape de orasul industrial Pune, 160 km de Bombay, "construcţia (unui centru de cercetare) a fost temporar oprită", a spus un funcţionar al Dow India. 
   Secta hindusă, Warkaris, se teme de poluarea râurilor din jur, considerate a fi "sacre". Primul-Ministru al statului Maharashtra, Vilasrao Deshmukh, a ordonat săptămâna trecută suspendarea construcţiilor la acest centru.
   Dow a susţinut că acolo nu ar fi fost o platforma industriala ci doar un centru de cercetare şi de purificare a apei, pentru economia energetică, cu angajarea a 500 de oameni.
   El a propus "discuţii cu autorităţile, pentru rezolvarea conflictului."
   Grupul american are o reputaţie teribilă în India, unde acesta este vizat de "Campania Internaţională" numită "Dreptate pentru Bhopal".
   În acest oraş din centrul ţării, în noaptea de 2 spre 3 decembrie 1984, aproximativ 40 de tone de gaze toxice mortale au scăpat din fabrica de pesticide Union Carbide, răspândindu-se pe o suprafaţă de peste 20 de km2. Cel puţin 3500 de oameni au murit în ziua dezastrului. În total, 15.000 de oameni au murit după inhalarea gazelor. 
 @KSLCatalin


Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. dr. Alexandru Obregia” din Capitală are o nouă biserică 

  Ieri, 1 octombrie 2008, Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, a sfinţit cu aghiasmă Biserica “Adormirea Maicii Domnului” din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. dr. Alexandru Obregia” din Capitală. La eveniment au participat numeroşi credincioşi, cadre medicale şi pacienţi din cadrul spitalului.
   Construcţia Bisericii “Adormirea Maicii Domnului” din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. dr. Alexandru Obregia” din Capitală a început în 2006. Până în prezent sfintele slujbe erau oficiate în paraclisul din cadrul acestei unităţi medicale.@KSLCatalin
 


Parte din Stirile Lacasuri Ortodoxe, pot fi preluate de alte site-uri, doar cu specificatia vizibila: 
www.LacasuriOrtodoxe.com , drept link.
Pentru reviste, ziare si alte publicatii, sursa de specificat este:
"Lacasuri Ortodoxe" @KSLCatalin
- multumim tuturor -

Pe langa unele publicatii scrise doar pe hartie, cu profil exclusiv religios, multumim si celor ce ne-au citat zilele acestea, in publicatiile de top, cotidiene: GARDIANUL



MULTUMIM
 totodata colaboratorilor oficiali, cu link-uri permanente (click aici), dintre care mentionam: 

 

 

Astazi, conf. evidentelor raportate de Yahoo, grupul Lacasuri Ortodoxe@KSLCatalin numara, cu ajutorul lui Dumnezeu, aproximativ 7600 membri.  

Pentru: NOUTATI ORTODOXE - ANUNTURI ORTODOXE - NOUTATI DIN BISERICA - INFORMATII  click aici: ARHIVA

 

Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article