Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
STIRI ORTODOXE - LACASURI ORTODOXE - NOUTATI - INFORMATII - JURNAL - biserici - manastiri sfinti rugaciuni traditii si obiceiuri, icoane - duhovnici

KSLCatalin: Roumanie – Orthodoxie. La joie d'être orthodoxe. La religion apostolique, de ceux qui aiment Dieu. Par le Christ, par les Apôtres (André), par l’évêques, par les prêtres… c'est le baptême traditionnel de la vraie croyance. C'est l'Orthodoxie de Roumanie.

Stiri Lacasuri Ortodoxe - 25 septembrie 2008 - Noutati

>>>(despre miri)  Adă apoi şi cuvintele Sfintei Scripturi în sprijinul tău, deoarece Insuşi Dumnezeu vrea ca dragostea să fie între voi. Ascultă ce zice scriptura: "Pentru aceasta va lăsa omul pe tatăl său şi pe marna sa şi se va lipi de femeia lui". (Efeseni, 31). - "Să nu fie între noi, continuă tu cuvântul tău, niciun prilej de micime sufletească. Piară banii, mulţimea slugilor, cinstea de la cei străini; eu, în locul acestora toate, prefer dragostea ta. Aceste cuvinte oare nu vor fi mai dorite de femeie decât aurul şi decât bogăţiile ? Să nu te temi că, fiind iubită, se va obrăznici cu tine; nu, ci dimpotrivă, mărturiseşte că o iubeşti; într-adevăr, femeile desfrânate, care sunt lângă un bărbat, iar mâine cu altul, negreşit că s-ar obrăznici când ar auzi astfel de cuvinte, dar o femeie liberă, o fată nobilă, niciodată nu se va obrăznici auzind aceste cuvinte, ci cu atât mai mult se va pleca. Arată că îţi place mult să stai împreună cu ea şi, de dragul ei, vrei să fii mai bine acasă decât în oraş. Prefer-o tuturor prietenilor şi chiar copiilor ce ţi i-a dat; iar pe copii iubeşte-i, tot de dragul ei. Dacă face ceva bun, laud-o şi admir-o; dacă greşeşte ceva, lucru ce se întâmplă celor tinere, sfătuieşte-o si atrage-i luarea aminte. Defăima necontenit banii şi luxul şi dă-i a înţelege că podoaba unei femei este aceea care vine de la modestie şi de la cinste; învaţ-o continuu cele de folos. Sfantul Ioan Gura de Aur


Sfinţii zilei - calendar ortodox, astăzi prăznuim:

  

Preacuvioasa Maica Eufrosina, fiica lui Pafnutie Egipteanul.

Sfântul Mucenic Pafnutie Egipteanul.


Sfântul Pafnutie Anahoretul si cei 546 mucenici împreuna cu dânsul.

 


Sfintii Mucenici Pavel si Tatis, cu fiii lor.


Sfântul Parinte Serghie de Radonej, facatorul de minuni si ocrotitorul Rusiei.

 

* SUNETUL de fond se corecteaza din player-ul aflat in partea cea mai de jos a paginii.

Ştire din "bătrâni" rămasă ... pentru noi povaţă

Despre ospitalitate
   Un frate l-a întrebat pe avva Matoes: „Mă frământă un lucru: ce să fac dacă un frate vine în vizită sau în zi de post, sau dimineaţa?“. Bătrânul îi zice: „În loc să te frămânţi, mai bine mănâncă împreună cu fratele. Aşa faci bine! Dar dacă mănânci singur, fără să aştepţi pe nimeni, atunci împlineşti voia ta“. (Pateric, ediţia Polirom, 2005
 -
rubrica de Tryanna)  

 

Mickey Mouse din nou in discutie

   Un lider religios egiptean a făcut apel pentru încetarea actiunii "fatwas" (aviz religios) ridicol, după ce un cleric Saudit a afirmat că personajul de desen animat,  Mickey Mouse, este "un agent al satanei" şi trebuie să moară.  Gasiti stirea, cu reactiile stupide la care aceasta a dat nastere, aici.
@KSLCatalin

 

Preafericitul Vladimir a oficiat festivităţile organizate cu ocazia celebrarii hramului Bisericii Scolii Teologice din Kiev 

   Duminică, 21 septembrie, Biserica Ortodoxa a sarbatorit (c. Iulian) una din sărbătorile cele mai mari - a Naşterii Preasfintei de Dumnezeu Născătoare. Aceasta este şi ziua hramului Bisericii Academiei de la Kiev şi a Seminarului Teologic de pe teritoriul Lavrei de la Kiev. 
   Oficierea Sfintei Liturghii a fost făcută de Primatul Bisericii Ortodoxe Ucraineene, PF Mitropolit Vladimir. Alături s-au aflat Rectorul Academiei din Kiev şi al Seminarului Teologic, Episcopul Anton de Borispil, Secretarul Primatului UOC, Episcopul Alexandru de Pereiaslav-Kmelnitski şi profesori ai şcolii teologice.
   Înainte de începerea slujbei, Arhipastorul a sfintit acoperamintele altarului.
   Tot cu această ocazie, rectorul Academiei, egumenul Clement (Veceria) a fost avansat la rang de arhimandrit, iar secretarul Consiliului Academic. Au mai fost avansati un diacon si un preot.
 
  @KSLCatalin

 

Înscăunarea Episcopului Jean (Yazigi)

     Patriarhul Antiohiei, Ignaţiu IV l-a înscăunat pe Arhiepiscopul Jean (Yazigi), în fruntea Arhiepiscopiei Ortodoxe greceşti din Antiohia şi din Europa centrală şi de vest în cadrul unei slujbe oficiate pe data de 20 septembrie, la Catedrala grecească Sfântul Ştefan, Paris. Va oferim un film realizat pe aceasta tema:
 


@KSLCatalin

 

Olivier Clement, “Petite boussole pour notre temps”

  
    Editura Desclée de Brouwer a publicat de curând o nouă carte de Olivier Clement, intitulată “Petite boussole pour notre temps”, care include patru prelegeri, ţinute între 1997 şi 2001, în faţa catolicilor: trei în comunitatea Sant'Egidio (inclusiv prima, cea mai lungă, intitulată "O busolă spirituală") şi una adresată clerului de la Milano, venit într-un pelerinaj la Lisieux. 
  
Cartea are 135 de pagini şi intenţionează să se adreseze "creştinilor din lumea orăşenizată, secularizată, traversată de criza culturii dar, în acelaşi timp, plină de potenţial", scrie în prefaţa lui Andrea Riccardi, fondator si presedinte al Sant 'Egidio. 
 
@KSLCatalin

 

Întâlnirea între Patriarhul Moscovei şi Papă va fi posibilă doar după depăşirea rupturilor dintre cele două biserici 

   Patriarhia de la Moscova a spus, din nou, că nu refuză discuţiile dintre patriarhul Alexei al II-lea Moscovei şi al Intregii Rusii şi Papa Benedict XVI, dar consideră că în  primul rând trebuie lămurită problema divizării celor două Biserici.
   "Dacă vom înainta în planul deciziilor comune care să ajute la rezolvarea problemelor privind împărţirea celor două Biserici, atunci nu va fi dificil să găsim un loc de întâlnire şi timp pentru astfel de discuţii. Au fost propuse mai multe planuri şi, desigur că toate acestea vor fi studiate" pr. Vsevolod Chaplin, vice-preşedinte al Patriarhiei Moscovei - Departamentul pentru Relaţii externe al Bisericii.
   Cel mai important lucru, de care ar trebui să ţinem seama, este faptul că discuţiile între Patriarh şi Papă "nu ar trebui să fie doar un eveniment de protocol, pentru crearea unei imagini plăcute, doar de dragul de a umple ecranul televizorului, ci ar trebui să ajute la ameliorarea durerii credincioşilor, simţită în multe locuri", a spus el.
   "Aceasta se întâmplă în locurile în care Biserica Greco-Catolică îşi extinde influenţa sa artificial şi acolo unde se fac încercări de a converti la catolicism pe cei botezaţi ortodox prin tradiţia familiei", a declarat Pr. Vsevolod.
   Atunci când aceste probleme vor fi rezolvate, se vor  deschide noi perspective de cooperare, a spus el.
   Unele ziare au citat dintr-o declaraţie a preşedintelui Belarus. Alexandru Lucaşenco, care spunea într-un interviu în mass-media occidentală, că ar dori ca Patriarhul şi Papa  să se întâlnească în Belarus", în centrul Europei, la intersectarea religiilor ortodoxe şi catolice."
 
@KSLCatalin

 

 

Biserica rusă invită pe conducătorii auto să reacţioneze la tentaţiile şi blocajele din trafic, în spiritul creştin

   Patriarhia de la Moscova i-a avertizat pe conducătorii auto să nucedeze în faţa diferitelor tentaţii apărute pe drum ci, să respecte regulile de trafic urmând preceptele evanghelice.
   "Problema blocajelor de pe şosele nu este numai o problema de control al traficului. Aceasta este o problemă care poate face rău sufletului", a spus seful Serviciului de comunicare al Patriarhiei Moscovei - Departamentul pentru Relaţii externe al Bisericii, pr. Mihail Procopenco.
   Astfel, a spus el, se pot vedea din ce în ce mai des "oameni apostrofând absolut deznădăjduiţi când trebuie să meargă undeva, începând să se bată reciproc pe locul din faţă sau cu pietonii".
   În acest sens, el a subliniat "regula de aur evanghelică: fă doar ceea ce ţi-ar plăcea să ţi se facă”.
   "După cum aţi putut observa, blocajele oricum nu vor diapărea dar, cel puţin aşa, trecem testul conştiinţei umane. Morala şi decenţa comportamentului pe drum, nu ţin doar de respectarea adevărului lui Dumnezeu ci, în cazuri extreme, de urgenţă, un blocaj poate deveni ceva periculos", pr. Mihail.
   El a adăugat că blocajele s-ar rezolva mai repede dacă fiecare dintre participanţii la trafic s-ar gândi la celălalt şi nu doar la el însuşi.
   Întrebat dacă Biserica sfinţeşte maşinile, pr. Mihail a afirmat faptul că există chiar şi o slujbă specială în acest sens. El a ţinut totuşi să amintescă faptul că preotul, când binecuvântează o maşină, se roagă mai ales pentru cei care vor să o folosească", deoarece maşina este doar un dispozitiv material, iresponsabil.
  @KSLCatalin

 

 

Vizită arhierească în Parohiile Cuptoare şi Cruşovăţ din Protopopiatul Băile-Herculane 

    Duminică, 28 septembrie, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului va oficia Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în biserica Parohiei Cuptoare, Protopopiatul Băile-Herculane.

    Pentru amanunte, dati click aici:.  
   
Spre seară, la Vecernie, Preasfinţia Sa va sluji în biserica Parohiei Cruşovăţ, din acelaşi protopopiat al Băilor Herculane.    Pentru amanunte, dati click aici:.  


Mitropolitul Filaret sărbătoreşte 30 de ani de când conduce Biserica Ortodoxă din Belarus  

  Mitropolitul din Minsk, Filaret, împlineşte 30 de ani de slujire în fruntea Bisericii Ortodoxe din Belarus. Suntem anunţaţi că o întâlnire solemnă are loc astăzi la Institutul de Teologie din Minsk, cu această ocazie. Participă funcţionari din cadrul Ministerului Educaţiei, directorul şi profesorii Universităţii din Minsk, delegaţi ai seminariilor teologice.
   Născut pe 21 martie 1935 la Moscova, arhiepiscopul Filaret a fost hirotonit preot de Patriarhul Alexei I. In perioada 1961 la 1965, el a prezidat Comisia pentru unitate creştină. Din 1966 până în 1970 a fost rector al Academiei Teologice de la Moscova. El a fost, de asemenea, între anii 1973 - 1978 exarh patriarhal în Europa Centrală, înainte de a fi numit în 1978 Mitropolit de Minsk şi exarh în Europa de Vest (până în 1984). În 1989 el a primit titlul de exarh patriarhal din Belarus. Acum este preşedinte al Comisiei teologice a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse. Intru multi ani!
@KSLCatalin 

 


 

A II-a întrunire semestrială a Comisiei Ecumenice AIDRom, la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus 
     La Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus se desfăşoară cea de-a II-a întrunire semestrială a Comisiei Ecumenice AIDRom prilejuită de aniversarea înfiinţării Consiliului Ecumenic al Bisericilor. Manifestarea, care are loc în perioada 24-26 septembrie, reuneşte delegaţi ai celor cinci Biserici participante din România: Biserica Ortodoxă Română, Biserica Armeană, Biserica Evanghelică, Biserica Reformată şi Biserica Anglicană din Bucureşti. 
    În ultimii ani, Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România - AIDRom a organizat, prin Comisia Ecumenică a AIDRom, mai multe întruniri pregatitoare pe tema Adunării Generale de la Porto Alegre şi a Documentului de la Lima. Concluziile finale ale acestor dezbateri au fost publicate de către Comisia Ecumenică AIDRom între anii 2005-2007. 

 

INFO - NOUTATI (de ieri, pana azi) LACASURI @ KSLCatalin

AICI: ICOANA FACATOARE DE MINUNI - ZARVANITSIA - lacasul mantuirii @KSLCatalin
AICI: PARINTELE SOFIAN BOGHIU (1)  - CONFERINTA (despre SMERENIE)  - frecvente ortodoxe
           @KSLCatalin
AICI: LECTURA PARTICULARA SI UNIVERSALA - lacasul copiilor @KSLCatalin
AICI: PAROHIA SFANTUL NICOLA "VLADICA DIN PRUND", Bucuresti - lacasuri ortodoxe @KSLCatalin
AICI:
REGIM DE SLABIRE cu rezultate foarte bune - lacasuri ortodoxe @KSLCatalin

Liderii Bisericii din Finlanda sprijină Patriarhia de la Moscova în predarea religiei în şcoli  

   Biserica Evanghelica Luterana din Finlanda sprijină Biserica Ortodoxă Rusă cu privire la necesitatea învăţării, în şcoală, a  bazelor religioase şi a culturii strămoşeşti.
   "Libertatea religiei este un drept uman fundamental. Fiecare copil are dreptul să primească o educaţie religioasă, în conformitate cu propria sa tradiţie", a rezumat cel de-al 4-lea Colocviu Teologic al reprezentanţilor celor două Biserici, care s-a încheiat la Sankt-Petersburg, în ziua de miercuri.
   Participantii la întâlnirea teologică au subliniat  totuşi faptul că, includerea educaţiei religioase în programa şcolară nu trebuie să încalce principiul secularismului în educaţie. "Este necesar să se facă o distincţie între catehizare şi educaţia religioasă în şcoală. Scolile de copii ar trebui să aibă posibilitatea să ofere o informare serioasă despre tradiţia religioasă, precum şi cunoştinţe de bază despre alte tradiţii", au adăugat autorii rezoluţiei. 
  @KSLCatalin

 

Sfântul Alexandru Nevsky lider în rândul numelor de personalităţi din Rusia 

   Lista celor mai proeminente 12 figuri istorice din Rusia va fi anunţatâ în această săptămână de către organizatorii proiectului.
   În prezent, Sfântul Print Alexandru Nevsky conduce pe lista de vot-web, care include 50 de persoane. 1.022.000 de persoane au votat pentru sfânt.
   Cel de-al doilea in top este Joseph Stalin, care a ocupat primul loc pentru o perioadă lungă de timp (989.ooo voturi).
   Alte nume care au înregistrat peste 900 de mii de voturi sunt ale Ţarilor Alexandru II şi Petru I, reformatorul începutului de secol XX-lea Piotr Stolipin, comandantul Alexander Suvorov, Ţarul Ivan cel Groaznic, cercetătorul ştiinţific Dmitri Mendeleiev, împărăteasa Ecaterina II, scriitorul Fiodor Dostoievski şi poetul Alexandru Puskin.
   Inginerul Serghei Korolev închide lista.
   Rezultatele proiectului Numele Rusiei va fi anunţat la sfârşitul anului. 
 
@KSLCatalin

 

Program liturgic 24 septembrie- 1 octombrie 2008
    Vineri, 26 septembrie 2008 P.S. Sa va oficia cu ocazia zilei hramului, Sfânta Liturghie arhierească la Biserica "Sf. Ioan Evanghelistul", din parohia Poşta, protopopiatul Tulcea.
    Sâmbătă, 27 septembrie 2008 P.S. Sa va participa la manifestările legate de prăznuirea Sf. Ierarh Martir Antim Ivireanul organizate de către Episcopia Râmnicului.
   
Duminica, 28 septembrie 2008, P.S. Sa va oficia Sfânta Liturghie arhierească la M-rea Saon, cu prilejul zilei hramului bisericii celei mari - Acoperământul Maicii Domnului.

    Luni, 29 septembrie 2008, P.S.Sa va participa la lucrările Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei ce se va desfăşura la Reşedinţa Patriarhală din Bucureşti. 
    Marţi, 30 septembrie 2008, P.S Sa va săvârşi Sfânta Liturghie arhierească la Biserica Sfântul Grigorie Luminătorul din Tulcea (Biserica Armenească) cu prilejul zilei hramului.
Seara va oficia slujba Vecerniei împreunată cu litia la Biserica "Acoperământul Maicii  Domnului" din parohia Valea Nucarilor, protopopiatul Tulcea.
     1. octombrie 2008 P.S.Sa va săvârşi Sfânta Liturghie arhierească în Biserica "Acoperământul Maicii Domnului" din Tulcea (Biserica Eroilor" cu prilejul hramului şi a aniversării a 120 de ani de la sfinţirea bisericii.
 

 

Iniţiatorul acţiunii de desfiinţare a Bisericii Greco-Catolice a Ucrainei ar putea fi canonizat  

   Biserica ortodoxă ucraineană a lăsat deschisă discuţia asupra canonizării preotului Gabriel Costelnic care a fost iniţiatorul desfiinţării Bisericii Greco-Catolice Ucraineene şi Uniate.
  Biserica a început deja să lucreze la document, a spus Arhiepiscopul Augustin de Lvov şi Galicia, citat de Serviciul de Informaţii religioase din Ucraina.
   "Conform procedurii noastre de canonizare, un martir trebuie să fi suferit pentru Hristos sau pentru Biserica, dar nu neapărat să aibă moarte martirică. Mai mult decât atât el nu ar trebui să fie un eretic sau un schismatic. Ca şi credinţă el ar trebui să trăiască o viaţă de sfinţenie şi autoritate. Costelnic este unul dintre martiri şi dintre credincioşi", a spus arhiepiscopul, în timpul conferinţei de presă din LVOV.
   El a observat că principala sarcină, în prezent, este de a explica formulele complexe teologice ale pr. Gabriel şi răspunsurile sale la unele întrebări. Conform Arhiepiscopului Augustin, procesul de canonizare va dura cel puţin un an.
   "În primul rând, este necesar să studiem toate detaliile care alcătuiesc imaginea lui în faţa Comisiei privind Canonizarea şi a Sfântului Sinod", a explicat ierarhul.
   Dioceza din Lvov, a Bisericii Ortodoxe Ucraineene a sarbatorit în luna septembrie, 19-20, 60 de ani de la moartea parintelui Gabriel.
   Parintele Gabriel (la început, preot în Biserica Greco-catolică Ucraineeana, apoi - în Biserica Ortodoxă Rusă) a trecut la ortodoxie in anul 1920, când NKVD a distrus Biserica. El a fost de moştenitor al ideologiei galiciene –credincioşii ruşi ortodocşi care au fost ucişi în lagărele de concentrare, înainte de primul război mondial.
   Pr. Gabriel a devenit, de asemenea, organizator al Consiliului LVOV în 1946, în cadrul căruia s-a hotărât să desfiinţeze decizia Consiliului Uniat de la Brest (greco-catolic) din 1596, pentru a "rupe legătura cu Vaticanul şi a reveni la credinţa ortodoxă originară".
  În iulie 1948, pr. Gabriel a participat activ la festivităţile de la Moscova cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la autocefalia Bisericii Ortodoxe Ruse. Pe 20 septembrie 1948, după Liturghie, în Catedrala Schimbării la Faţă, din Lvov, el a fost ucis de două gloanţe trase dintr-un pistol, pe drumul spre casă. Criminalul a fost înconjurat de o mulţime de credincioşi şi s-a sinucis prin împuşcare. El a fost membru al unui grup terorist, condus de Shukhevici Roman, şef al Armatei ucraineene.
  @KSLCatalin

 

Patriarhia de la Moscova se declară împotriva eforturilor catolice de a-şi extinde influenţa asupra Ortodoxiei

   Biserica Rusă declară că există puncte de mare potenţial în vederea cooperării cu Biserica Catolică dar avertizează asupra paşilor neprietenoşi ai acesteia.
   "Avem multe în comun cu catolicii, nu numai în procesul de predare, dar şi în morala" a spus adjunctul Preşedinţiei Patriarhiei de la Moscova, din Departamentul pentru Relaţii externe al Bisericii, Pr. Vsevolod Chaplin, pe Canalul TV Ortodox Soiuz.
    "Noi luptăm împotriva aceloraşi duşmani şi ar trebui să colabor", a subliniat pr. Vsevolod.
    Patriarhia de la Moscova a remarcat însă că "Biserica Catolică încearcă să-şi extindă domeniul său de influenţă în ţările şi naţiunile ortodoxe."
    "Se întâmplă acest lucru şi in Ucraina, unde Biserica Greco-Catolica, care a fost un fenomen local, se declară cu statut naţional, ca şi când ar fi o Biserică naţională, suţinând că poate unii ortodocşii", a declarat preotul .
    El a arătat că Biserica Rusă nu este de acord cu ea.
   "Noi nu înţelegem de ce misionari catolici vin în diferite regiuni din Rusia, Ucraina, şi în Asia Centrală şi  acţionează ca şi cum aceste terenuri nu au fost niciodată luminate de lumina lui Hristos. Este o acţiune lipsită de frăţietate", a spus pr. Vsevolod. @KSLCatalin
 

 

Cuvioasa Eufrosina va fi prăznuită astazi la Cornu, în judeţul Prahova 
     Mănăstirea „Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan” şi „Cuvioasa Eufrosina” din localitatea Cornu, judeţul Prahova, îşi va sărbători astazi, 25 septembrie, cel de-al doilea hram. Slujba Sfintei Liturghii va fi săvârşită de Părintele Arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, exarh administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. 
     Lucrările de amenajare a Mănăstirii Cornu au demarat în anul 2004. Începând din luna aprilie a acestui an, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a constituit şi obştea mănăstirii din care fac parte maica stareţă Parascheva Bâgu, Părintele Arsenie Muscalu, care este duvohnicui mănăstirii, şi 8 vieţuitoare. 
     Biserica Mănăstirii Cornu a fost înălţată provizoriu, urmând ca pe aceeaşi structură să fie construit, în anii viitori, un lăcaş de cult mai mare. Credincioşii care doresc să sprijine material finalizarea lucrărilor aşezământului monahal de la Cornu se pot adresa Exarhatului Arhiepiscopiei Bucureştilor sau direct la mănăstirea din apropierea oraşului Câmpina, judeţul Prahova. 

Parte din Stirile Lacasuri Ortodoxe, pot fi preluate de alte site-uri, doar cu specificatia vizibila:
 
www.LacasuriOrtodoxe.com , drept link.
Pentru reviste, ziare si alte publicatii, sursa de specificat este:
"Lacasuri Ortodoxe" @KSLCatalin
- multumim tuturor -
 

Astazi, conf. evidentelor raportate de Yahoo, grupul Lacasuri Ortodoxe@KSLCatalin numara, cu ajutorul lui Dumnezeu, aproximativ 7550 membri.  

Pentru: NOUTATI ORTODOXE - ANUNTURI ORTODOXE - NOUTATI DIN BISERICA - INFORMATII  click aici: ARHIVA

 

Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article