Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
STIRI ORTODOXE - LACASURI ORTODOXE - NOUTATI - INFORMATII - JURNAL - biserici - manastiri sfinti rugaciuni traditii si obiceiuri, icoane - duhovnici

KSLCatalin: Roumanie – Orthodoxie. La joie d'être orthodoxe. La religion apostolique, de ceux qui aiment Dieu. Par le Christ, par les Apôtres (André), par l’évêques, par les prêtres… c'est le baptême traditionnel de la vraie croyance. C'est l'Orthodoxie de Roumanie.

Stiri Lacasuri Ortodoxe - 16 septembrie 2008 - Noutati


>>>
Faptul ca omul e indreptat spre latura tainica a existentei sale, vorbeste despre dualitatea naturii umane. Pe de o parte, lumea imediata, vazuta, iar pe de alta parte, lumea mistica, necunoscuta si nesigura, dar prezenta in chip latent in fiecare. Omul crede, daca nu in Dumnezeu, atunci in orice altceva. De exemplu, studentii din Iasi nu trec in timpul sesiunii pe sub peretele fostei edituri "Junimea", pentru ca nu le merge la examene. Altii, din aceleasi motive, nu calca pe capacele de canalizare. Lumea interioara a acestor oameni e o lume caleidoscopica, dezordonata, care isi lasa amprenta asupra modului de gandire si de receptare. De aici fragmentarismul lumii moderne si, mai ales, postmoderne, lumea clip-urilor si a colajelor.  din Pr. Savatie Bastovoi


Sfinţii zilei - calendar ortodox, astăzi prăznuim:

  Sfanta-Eftimia.jpg

Sfânta Mare Muceniţă si Prealaudată Eufimia cea din Calcedonia.



Sfănta Muceniţă Meletina.



Sfântul Ciprian de Cartagina.

 

* SUNETUL de fond se corecteaza din player-ul aflat in partea cea mai de jos a paginii.

Ştire din "bătrâni" rămasă ... pentru noi povaţă

Poţi să-ţi judeci aproapele?

    Odată, un frate de la Sketis a greşit. S-a întrunit adunarea bătrânilor şi l-au chemat şi pe avva Moise, dar el nu vroia să vină. Preotul a trimis după el, zicându-i: „Vino, oamenii te aşteaptă“. El s-a sculat şi a venit, cărând în spate un coş găurit plin cu nisip. Uimiţi de apariţia lui, fraţii l-au întrebat: „Ce înseamnă aceasta, părinte?“. Bătrânul le-a răspuns: „Păcatele mele curg în spatele meu, eu nu le văd, dar vin astăzi ca să judec păcatele altuia“. Auzind aceasta, nu i-au mai spus nimic fratelui păcătos, ci i-au cerut iertare. (Pateric, ediţia Polirom, 2005 - rubrica de Tryanna)   


A aparut versiunea electronică din numărul 7 a "Mesagerului Bisericii Ortodoxe Ruse” 

messanger.jpg




   Redactia Lacasuri Ortodoxe pune la dispozitia celor interesati (si o puteti descarca in calculatorul Dvs) AICI scholar-onebox.jpg, versiunea electronica (PDF) a numarului 7 - ianuarie-februarie 2008 – “Mesagerul” Bisericii Ortodoxe Ruse, publicat în franceză de către Eparhia de Chersonese.    

   Comenzi pentru revista scrisa se pot face aiciplic.jpg

trad.jpg@KSLCatalin


Importanţa prezenţei Ortodoxiei în Franţa   

   Emisiunea radio, “Biserica Ortodoxa de azi”, prezentată duminica in Franta, 14 septembrie, a avut tema: "Importanţa prezenţei ortodoxiei în Franţa". Invitat: Jean-François Colosimo.
Redactia Lacasuri Ortodoxe va pune la dispozitie inregistrarea emisiunii:


      Powered by Lacasuri Ortodoxe 

Casatoria discreditata pentru (si de catre) homosexuali

   In California, pe certificatele de casatorie, vor fi afisati de acum termenii: Partener A si Partener B, in locul celor de Mire si Mireasa (existenti pana in prezent). Aceasta schimbare a avut loc ca urmare a legalizarii casatoriile homosexuale. Foarte multe persoane care locuiesc aici au declarat deja ca vor incerca sa se casatoreasca in alt stat, intrucat tin sa existe pe certificatele lor termenii normali ai unei casatorii obisnuite. 
trad.jpg@KSLCatalin


INFO - NOUTATI LACASURI @ KSLCatalin

AICI: CONSULTANTA GRATUITA - Fonduri Europene - lacasuri ortodoxe@KSLCatalin

AICI:Binecuvantarea Preafericitului Parintele nostru Patriarh Daniel, cu ocazia inceperii noului an scolar - lacasul copiilor @KSLCatalin.

AICI: REGIM DE SLABIRE cu rezultate foarte bune - lacasuri ortodoxe @KSLCatalin

 

Statuia Papei Ioan-Paul al II-lea vandalizată

statuia-papei.jpg 


   Statuia Papei Ioan Paul al II-lea din Ploërmel, Bretagne, a fost vandalizată. 
 
    Federatia anarhistă a revendicat delictul. Anarhiştii îl numesc pe papa: “Fostul dictator catolic”. Locuitorii Ploërmel s-au aratat uimiţi de “odiosul gest”. 

    Statuia papei Ioan-Paul al II-lea a fost acoperita si invelita in hârtie igienică şi prezervative, pe data de 6 septembrie 2008.

trad.jpg@KSLCatalin  


Preafericitul Mitropolit Vladimir a primit din partea Primatului Albanez o scrisoare de recunostinţă 

Scrisoarea de recunoştinţă a Primatului Bisericii Ortodoxe din Albania către Preafericitul Mitropolit Vladimir al Kievului şi Intregii Ucraine

  
Preafericirea voastra, fratele meu iubit, în Hristos! 

   Este o mare bucurie să-mi reamintesc binecuvantatele zile ale  festivităţilor celor 1020 de ani de la botezul ruşilor din Kiev. 

   Cu adevărat aceste festivitati au devenit o manifestare pan-ortodoxă a recunoştinţei faţă de Dumnezeu pentru minunata Lui grijă vizavi de mântuirea alesilor săi. Prezenţa reprezentanţilor Bisericilor locale Autocefale este întotdeauna un motiv de bucurie şi de consolidare a relaţiilor, de dragoste între credincioşii ortodocşi. 

   Vreau să vă felicit pentru calda ospitalitate şi frăţietate, din toate inima mea şi-mi doresc rezolvarea de urgenţă a dificultăţilor existente în ţara vs., astfel încât să fim martori ai unităţii şi iubirii sincere in lumea dinamică ortodoxă a lumii moderne.

Cu cea mai mare dragoste în Domnul,
† Anastasios, Arhiepiscop de Tirana şi Intreaga Albanie 
trad.jpg@KSLCatalin


episcopia-tulcei.jpg

14 septembrie 2008, Înălţarea Sfintei Cruci 
    P.S.  Sa Visarion a săvârşit la inivitaţia Î.P.S Laurenţiu al Ardealului slujba de sfinţire a mănăstirii "Înălţarea Sf. Cruci" de la Sădinca, jud. Sibiu şi Sfânta Liturghie arhierească împreună cu Episcopul vicar Andrei Făgărăşanul.
La sfârşitul Liturghiei pr. stareţ David Stoica a fost hirotesit întru protosinghel.
    Piatra de temelie a acestei Sfinte mănăstiri a fost pusă de P.S. Sa în calitate de episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului la 12 septembrie 2006. 

 

13septembrie 2008

   P.S. Sa Visarion a săvârşit în Catedrala Mitropolitană din Sibiu slujba vecerniei şi a litiei praznicului Înălţării Sfintei Cruci, alături de noul Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, P.S. Andrei Făgărăşanul.


mitropolia-Banatului---Timisoara.jpg

Sărbătorirea celui de al doilea hram al catedralei mitropolitane din Timişoara

   Programul celui de al doilea hram al catedralei mitropolitane din Timişoara - Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, 15 septembrie
   Luni 15 septembrie a fost sărbătorit Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, ocrotitorul Banatului şi cel de al doilea hram al catedralei mitropolitane din Timişoara. Cu acest prilej slujbele s-au desfăşurat după următorul program :
   - Duminică 14 septembrie de la orele 19 s-a oficiat slujba vecerniei cu litie, după care racla cu moaştele Sfântului Iosif cel Nou a fost dusă în procesiune în jurul catedralei, urmând a fi depusă pe solee în faţa uşilor împărăteşti, unde sa rămâne deschisă până în dimineaţa zilei de 16 septembrie;
   - Duminică spre luni la miezul nopţii s-a oficiat Sfânta Liturghie;
   - Luni 15 septembrie de la orele 6 s-a oficiat slujba Utreniei, iar de la orele 7 Taina Sfântului Maslu. De la orele 9:30 Înaltpreasfinţitul Mitropolit Nicolae al Banatului şi Preasfinţitul Episcop-vicar Paisie Lugojanu împreună cu mai mulţi preoţi şi diaconi au oficiat Sfânta Liturghie. În aceeaşi zi la orele 18 s-a oficiat acatistul Sfântului Iosif cel Nou, urmat de un concert de muzică religioasă;
   - Marţi 16 septembrie de la orele 7:30 se va oficia Sfânta Liturghie arhierească, urmată de depunerea raclei cu sfintele moaşte la locul obişnuit din incinta catedralei.
   Pe tot parcursul zilelor de prăznuire a Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş sunt aşteptaţi preoţi, călugări, călugăriţe şi credincioşi, pentru a se închina la moaştele celui supranumit „ocrotitorul Banatului”.

 

Slujire arhierească de hramul mănăstirii Cebza

Cebza.jpg    Duminică, 14 septembrie, de praznicul Înălţării Sfintei Cruci mănăstirea de la Cebza şi-a prăznuit hramul.
    Mănăstirea Cebza a fost reactivată în 1996 la iniţiativa Înalt Prea Sfinţiei Sale Nicolae Corneanu pe o veche vatră sihăstrească atestată documentar din sec. al XVIII-lea. Biserica monument istoric din cimitir este atestată din anul 1758, această biserică servind ca locaş de închinare până la edificarea unui corp de chilii care cuprinde şi un paraclis.
   Obştea condusă de maica stareţă Eufimia Ciocloda a restaurat veche biserică şi a înălţat un masiv corp de chilii şi anexe gospodăreşti proprii, un nou corp de chilii aflîndu-se actualmente în curs de construire.
   Prăznuirea a început în ajun, când, cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinţiei sale Nicolae al Banatului, Prea Sfinţia sa Paisie Lugojanul a săvârşit slujba privegherii în biserica veche a mănăstirii din cimitir, înconjurat de un sobor de slujitori de la diferite aşezări monahale timişene şi preoţi de mir. A doua zi, duminică, Prea Sfiniţa sa Paisie a săvârşit sfânta liturghie. La praznic au participat credincioşi din împrejurimi dar şi din Timişoara şi din întreg judeţul.

Album foto aici:album1.jpg .

Prăznuirea Sfântului Iosif cel Nou de la Partoş

   În ajunul sărbătorii Sf. Iosif cel Nou de la Partoş, duminică, 14 septembrie, la orele 19, cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinţiei Sale Nicolae al Banatului, Prea Sfinţia Sa Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Timişoarei a săvârşit vecernia Sfântului Iosif, urmată de litia praznicului.
   În cadrul vecerniei soborul de slujitori s-a îndreptat în procesiune spre naosul catedralei de unde a ridicat pe umeri racla cu moaştele sfântului şi, urmat de miile de credincioşi prezenţi, a înconjurat sfântul lăcaş, a intrat din nou în biserică şi după ce a înconjurat sfânta masă a altarului a depus racla pe solee spre închinare.
    Prea Sfinţia Sa Paisie a rostit cuvântul de învăţătură. La finalul slujbei corul catedralei mitropolitane a susţinut un concert cu imne religioase dedicate sfântului prăznuit. În continuare credincioşii au trecut la cinstirea sfintelor moaşte special descoperite pentru acest scop şi la primirea litiei din mâinile ierarhului vicar.
   Închinarea la sfintele moaşte a continuat întreaga noapte, şi în timpul liturghiei de la miezul nopţii, conforma tradiţiei. Dimineaţa la ora 6 s-a săvârşit slujba utreniei urmată de sfântul maslu.
Luni 15 septembrie, la ora 9,30 a început sfânta liturghie săvâşită de Prea Sfinţia Sa Nicolae Corneanu, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului şi de Prea Sfinţia Sa Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al arhiepiscopiei. În cadrul sfintei liturghii s-au conferit trei distincţii, una de iconom-stavrofor şi două de iconom preoţilor din parohiile Periam, Variaş şi Iecea Mare. Înalt Prea Sfinţia Sa Nicolae a rostit cuvântul de învăţătură accentuând necesitatea cinstirii Sfântului Iosif prin imitarea vieţii lui şi practicarea virtuţilor care i-au împodobit viaţa. La sfârşitul sfintei liturghii Prea Sfinţia Sa Paisie a împărţit anafora celor prezenţi.
   La praznicul din acest an au fost prezenţi numeroşi preoţi din Banat şi din restul ţării, vieţuitori ai aşezămintelor monahale din toată ţara şi mii de credincioşi care au venit să ceară în rugăciunile lor ocrotirea Sfântului Iosif.


mitropolia-olteniei.jpg

Festivitate de deschidere a noului an şcolar la Seminarul Teologic din Craiova


   Astăzi, 15 septembrie a.c., la Seminarul Teologic „Sfântul Grigore Teologul” din Craiova, a avut loc festivitatea de deschidere a noului an şcolar 2008-2009.
   Manifestările, desfăşurate în prezenţa Preasfinţitului Gurie Gorjeanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Craiovei, a corpului profesoral, a elevilor seminarişti, a părinţilor şi rudelor acestora şi a altor invitaţi, au debutat la ora 07.00, când, în Paraclisul Seminarului Teologic a început slujba Sfintei Liturghii oficiată de către Preasfinţitul Gurie Gorjeanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Craiovei. De la ora 09.00 a avut loc festivitatea propriu zisă de deschidere a noului an şcolar, festivitate care a debutat prin oficierea slujbei Te-Deum-ului. În cadrul festivităţii au rostit scurte alocuţiuni părintele profesor Constantin Popescu, directorul Seminarului Teologic, reprezentanţi ai Primăriei Craiova şi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. Festivitatea s-a încheiat cu un cuvânt rostit de către Preasfinţitul Părinte Gurie Gorjeanul.
   O festivitate asemănătoare s-a desfăşurat astăzi şi la Liceul Teologic din Târgu Jiu, festivitate la care a participat ca delegat din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Irineu Popa, părintele Răzvan Tismonariu, Vicar administrativ al Arhiepiscopiei Craiovei. 

 

La început de drum.

    15 septembrie este o zi importantă. Începe şcoala! Mulţimi mari, vesele şi zgomotoase, formate din elevi şi părinţi, se îndreaptă spre şcoli şi licee. O atmosferă de sărbătoare cuprinde oraşul. Nu poţi rămâne nepăsător. Măcar pentru o clipă, în suflet ţi se aprinde amintirea primei tale zile de şcoală. Continuarea articolului aici:scholar-onebox.jpg.


episcopia-Giurgiului.jpg

PELERINAJ (CIRCUIT) ÎN GRECIA:

 

25 octombrie – 1 noiembrie 2008

 

 


ZIUA 1: Plecare din Bucureşti la orele 19.00 cu autocarul, pe ruta Giurgiu, Ruse, Sofia, Kulata, Promahonas, sosire Salonic. Din Giurgiu plecarea va avea loc la orele 20.00.

 

 

ZIUA 2: Salonic, vizită la biserica Sfântul Dimitrie, loc unde se află moaştele Sfântului Dimitrie şi Participare la Procesiunea închinată Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir, plecare spre Paralia Katerini , sosire cazare.

 

ZIUA 3: Mic dejun, plecare spre Atena cu oprire la mănăstirea Katoxenia (loc unde se afla Brâul Maicii Domnului). Continuarea drumului spre insula Evia pentru vizitarea Mănăstirii Ioan Rusu unde se afla moaştele Sf. Ioan Rusu . Deplasare spre Atena, sosire, cazare Atena.

 

ZIUA 4: Mic dejun, tur de oraş cu GHID grec vorbitor de limba româna, se vizitează Acropolis (loc în apropiere căruia a predicat Sf. Apostol Pavel), opţional deplasare în insula Eghina, vizită la biserica Sf. Nectarie (loc unde se află moaştele Sf. Nectarie), cazare Atena.

 

ZIUA 5: Atena, mic dejun, plecare spre Patras cu oprire la Canalul Corint, ,sosire Patras, se vizitează biserica Sf. Andrei unde se afla moaştele Sf. Apostol Andrei, plecare spre Kalambaka, sosire, cazare.

 

ZIUA 6: Kalambaka, mic dejun, întreaga zi vizita la Complexul monastic Meteora; se vizitează principalele mănăstiri: Marea Meteora, Varlam, Sf. Ştefan, Rousanu, cazare Kalambaka.

 

ZIUA 7: Mic dejun, plecare spre Paralia Katerini, cu oprire la biserica Sf. Parascheva, sosire Paralia Katerini, cazare.

 

ZIUA 8: Mic dejun, plecare spre România, sosire în Giurgiu în jurul orelor 23.00

 

Preţ: 345 Euro

 

Preţul include:

 

Transport cu autocar clasificat 3* (aer condiţionat, tv, video)

6 cazări la hotel 2 * şi 3* camere duble şi triple

6 mic dejun

Ghid vorbitor de limba română în Atena

Însoţitor de grup şi asistenţă religioasă


Preţul nu include:

 

 

Asigurarea medicală (20 lei)

Intrarea la obiective turistice

Croaziera spre Insula Eghina (15 Euro)


Contact:

 

 

- Birou pelerinaje (lângă Catedrala Episcopală din Giurgiu)

 

- Coordonator: P.C. Pr. Mihăescu Bogdan

 

- Tel.: 0731.731.448 0723.791.031

 

E-mail: birouldepelerinajegiurgiu@yahoo.com

 

* Grup minim 40 persoane

**Plecarea va avea loc din faţa Catedralei Episcopale a Giurgiului la ora 20:00 


episcopia-severin-si-strehaia.jpg

Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Iosif de la Partoş-Mitropolitul Banatului


Racla_cu_SF__Moaste_Iosif_cel_nou_de_la_   Timişoara este în mare sărbătoare pentru că îşi prăznuieşte pe ocrotitorul său: Sfântul Iosif cel nou, mitropolit al Timişoarei şi a tot Banatul, trăitor în secolul al XVII-lea.
   Acest ierarh sfânt şi purtător de Dumnezeu, Iosif cel Nou de la Partoş, s-a născut pe la anul 1568, în oraşul Raguza Dalmaţiei, dintr-o familie de creştini valahi. Din botez se numea Iacob. Rămânând orfan de mic, mama sa i-a dat o creştere aleasă, iar la vârsta de 12 ani a fost trimis la Ohrida să înveţe carte. 
   Când avea 15 ani, tânărul Iacob este chemat de Hristos la sfânta nevoinţă călugărească, în Mănăstirea Maicii Domnului din localitate. După cinci ani se duce la Muntele Athos şi intră în obştea Mănăstirii Pantocrator. Aici, după aspre osteneli duhovniceşti, îmbracă schima marelui şi îngerescului chip cu numele de Iosif. La Pantocrator, Cuviosul schimonah Iosif „Valahul" s-a nevoit mulţi ani de zile împreună cu numeroşi alţi monahi greci, români şi macedoneni... (continuarea, AICIscholar-onebox.jpg:)

Un nou an şcolar

    Astăzi, 15 septembrie, în toate şcolile din România s-au reluat cursurile pentru elevii claselor I-XII. Cu acest prilej la Casa Tineretului din Dr.Tr.Severin, părintele episcop Nicodim a participat la manifestările prilejuite de începerea unui nou an şcolar la Şcoala nr.2, cu clasele I-VIII  (Alice Voinescu) din municipiul Drobeta Turnu Severin.

    La acest moment deosebit au fost prezenţi şi Prof. Doiniţa Mariana Chircu-Inspector Şcolar General Mehedinţi, precum şi domnul Avocat Constantin Gherghe-primar al municipiului Drobeta Turnu Severin.

     Date lamuritoare, aici:scholar-onebox.jpg


episcopia-dunarii-de-jos.jpg

20 septembrie:

   Sf. Mare Mc. Eustatie, cu sfinte moaste in Catedrala Episcopala.


episcopia-caransebes.png 

Programul PS Lucian
Luni 15.09.2008
Ora 9.00 - Va binecuvânta pictura şi va sluji Sf. Liturghie la biserica "Sf. Iosif cel Nou de la Partoş" din Reşiţa
Sâmbătă 20.09.2008
Ora 9.00 – Va săvârşi Sf. Liturghie şi binecuvântarea bisericii parohiei Ticvaniu Mare din protopopiatul Oraviţa

Pelerinajul la Crucea de pe Muntele Mic, aflat la a treia „ediţie”

mmic2008_1_t1.jpg    Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului, iniţiatorul acestei tradiţii, şi în acest an a avut loc pelerinajul la "Crucea de pe Muntele Mic".
   Deşi cerul a fost îngreunat de nori, încărcaţi cu ploaie, Ierarhi, preoţi şi credincioşi au participat şi în acest an, în număr considerabil la acest pelerinaj al bănăţenilor de munte. Din zorii zilei, pelerinii au pornit de la Crucea din apropierea Schitului "Sf. mmic2008_4_t1.jpgProoroc Ilie Tezviteanul" spre Crucea simbol a Banatului aflată la peste 1000m înălţime, în apropierea vârfului Muntelui Mic.
   Credincioşii prezenţi au participat mai apoi la Sf. Liturghie arhierească, oficiată în foişorul special amenajat, de către Preasfinţitul Episcop Nicodim al Severinului şi Strehaiei şi de către Preasfinţitul Episcop Lucian al Caransebeşului, înconjuraţi de un sobor numeros de preoţi şi diaconi. În cadrul Sf. Liturghii s-au pomenit ctitorii acestei Cruci, vii şi adormiţi, precum şi eroii cărora le-a fost închinată aceasta. Album foto aici:album1.jpg.

 


Hramul Schitului Înălţarea Sfintei Cruci din Petroşniţa

 

 

schit-20petrosnita.jpg   Schitul amintit se află în curs de amenajare, în prezent fiind construită stăreţia, un corp de chilii, iar fundaţia bisericii se află în lucru. În semn de cinstire arătată Sfintei Cruci, pe Dealul Rugăciunii, locul unde se va ridica biserica schitului, a fost ridicată o cruce luminată pe timp de noapte. Crucea este o copie mai mică a monumentului ridicat pe Muntele Mic, şi prin aşezarea ei la loc înalt străjuieşte localitatea Petroşniţa şi valea Timişului, fiind vizibilă între localităţile Buchin şi Slatina Timiş.

   La hramul schitului s-a oficiat Sfânta Liturghie în altarul de vară improvizat lângă locul unde se va ridica viitoarea biserică. Au participat preoţi şi credincioşi din Pertoşniţa şi din împrejurimi, iar mesajul de binecuvântare a Prea Sfinţitului Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului a fost transmis de P.C. Pr. Daniel Alic, consilier cultural la Episcopia Caransebeşului.

   Credincioşii de pe Dealul Rugăciunii din Petroşniţa, prin slujirea lui Dumnezeu şi închinarea la Sfânta Cruce, au participat şi ei, în mod simbolic, la pelerinajul închinării la Crucea biruinţei lui Hristos, alături de ierarhii şi preoţii ce au binecuvântat Banatul Montan de pe înălţimile Muntelui Mic.

Deschiderea festivă a noului an şcolar la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeş

    Luni, 15 septembrie, a.c., la biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din incinta Seminarului Teologic din Caransebeş, a avut loc deschiderea festivă a cursurilor pentru noul an şcolar 2008-2009. Date lamuritoare, aici:scholar-onebox.jpg. 


BASILICA.jpg

A XVI-a ediţie a Congresului ecumenic internaţional de spiritualitate ortodoxă

   Între 18 şi 21 Septembrie 2008, la Mănăstirea din Bose (Italia) se desfăşoară cea de-a XVI-a ediţie a Congresului ecumenic internaţional de spiritualitate ortodoxă. Această ediţie are ca temă Paternitatea spirituală în tradiţia ortodoxă. Tema este propusă pentru a se sublinia aspectele spiritualităţii ortodoxe, importanţa şi rolul ei în viaţa omului. Conferinţa de anul acesta este dedicată memoriei Preasfinţitului Părinte Emilianos Timiadis(1916-2008), Mitropolit de Silvyria, autorul unor numeroase cărţi şi articole despre teme privind viaţa sacramentală, pastorală, spiritualitate ortodoxă, dialog ecumenic, monahism ortodox etc.
   Printre invitaţii la acest Congres se numără personalităţi religioase marcante din Biserica Ortodoxă, Biserica Catolică şi din Bisericile Reformate. De asemenea vor fi prezenţi personalităţi ale vieţii culturale din ţări precum Franţa, Germania, Italia, Rusia, România, Serbia, Bulgaria, Georgia, Liban, Austria, Belgia, Spania, Ucraina, Suedia, Luxemburg, Portugalia, Estonia, Cehia.
   Din partea Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol este delegat Înaltpreasfinţitul Athenagoras de Sinope, care va susţine un referat despre viaţa şi opera mitropolitului Emilianos de Sylviria.
   Din partea Patriarhiei Moscovei participă o delegaţie formată din episcopul Savatij de Ceboksarsk alături de părintele Pavel Khondzinsky, părintele Georgij Sergeev, părintele Gerasim Djachkov şi părintele ieromonah Daniil Vasilenko.
   Biserica Ortodoxă Română este reprezentată de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Serafim al Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale si de Nord, care va susţine la încheierea Congresului referatul cu tema Paternitatea spirituală şi lumea contemporană.
   Concluziile şi raportul final vor fi prezentate de părintele Enzo Bianchi, stareţul Mănăstirii din Bose, gazda acestei Conferinţe ecumenice.


episcopia-ramnic.jpg

PS Gherasim, cetăţean de onoare al oraşului Caracal

    Duminică, 14 septembrie, în ziua praznicului Înălţării Sfintei Cruci, Preasfinţitul Părinte Gherasim, Episcopul Râmnicului, a oficiat slujba Sfintei Liturghii alături de un sobor de preoţi şi diaconi, la biserica Sfântul Nicolae din Caracal, la invitaţia preotului paroh Marin Răducan. Cu acest prilej i s-a acordat Preasfinţiei Sale titlul de cetăţean de onoare al oraşului Caracal, distincţie ce i-a fost înmânată de către primarul oraşului Caracal, domnul Gheorghe Anghel. 

Colaborator al jurnalului zilnic: CLICK AICI: pr. Iov, staretul Manastirii Halmyris (Sfintii Epictet si Astion) CLICK AICI

Parte din Stirile Lacasuri Ortodoxe, pot fi preluate de alte site-uri, doar cu specificatia vizibila: 
www.LacasuriOrtodoxe.com , drept link.
Pentru reviste, ziare si alte publicatii, sursa de specificat este:
"Lacasuri Ortodoxe" @KSLCatalin
- multumim tuturor -

Pe langa publicatiile aparute doar pe hartie (fara adresa proprie web), cu profil exclusiv religios, multumim si celor ce ne-au citat zilele acestea, in publicatiile de top, cotidiene:

Gardianul.jpg
articolul 1: click Catolicii din Bombay neaga sangerarea unei icoane a Mantuitorului pe emblema

Dumitru Manolache

Gardianul.jpg
articolul 2: click Consiliul Mondial al Bisericilor sprijina financiar victimele din Osetia pe emblema

Dumitru Manolache

 
MULTUMIM totodata colaboratorilor oficiali, cu link-uri permanente (click aici), dintre care mentionam 
Protopopiatul-Roman.jpg
Astazi, conf. evidentelor raportate de Yahoo, grupul Lacasuri Ortodoxe@KSLCatalin numara, cu ajutorul lui Dumnezeu, aproximativ 7100 membri.

Pentru: NOUTATI ORTODOXE - ANUNTURI ORTODOXE - NOUTATI DIN BISERICA - INFORMATII  click aici: ARHIVA

Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article