Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
STIRI ORTODOXE - LACASURI ORTODOXE - NOUTATI - INFORMATII - JURNAL - biserici - manastiri sfinti rugaciuni traditii si obiceiuri, icoane - duhovnici

KSLCatalin: Roumanie – Orthodoxie. La joie d'être orthodoxe. La religion apostolique, de ceux qui aiment Dieu. Par le Christ, par les Apôtres (André), par l’évêques, par les prêtres… c'est le baptême traditionnel de la vraie croyance. C'est l'Orthodoxie de Roumanie.

Stiri Lacasuri Ortodoxe 22 august (gustar) 2008 - calendar ortodox

>>> Omul se roagã de Dumnezeu sã-l scape de necazuri, iar Dumnezeu se roagã de om sã-si schimbe purtãrile. Socotiti si voi, care de cine sã asculte întâi ? Pr. Arsenie Boca



Sfinţii zilei - calendar ortodox, astăzi prăznuim:

 

Sfântul Mucenic Agatonic si cei împreună cu dânsul: Zotic, Zinon, Teoprepie, Achindin si Severian.


Sfânta Muceniţă Antusa şi Sfinţitul Mucenic Atanasie


Sfintii Mucenici Irineu, Or si Oropsis


Praznuirea Preasfintei Stapânei noastre Nascatoarei de Dumnezeu la Pirso, din Elada.

 

 

 
* SUNETUL de fond se corecteaza din player-ul aflat in partea cea mai de jos a paginii.
Ştire din "bătrâni" rămasă ... pentru noi povaţă

   Un frate l-a rugat pe avva Hierax: „Spune-mi un cuvânt, cum să mă mântuiesc?". Bătrânul îi zice: „Stai în chilia ta, dacă ţi-e foame, mănâncă, dacă ţi-e sete, bea şi nu vorbi pe nimeni de rău. Aşa te vei mântui". (Pateric, ediţia Polirom, 2005 - rubrica de Tryanna) 


Scriere străveche sau hartă schematică?

   Bucăţi din piatră, purtătoare de simboluri necunoscute
   Cotate printre cele mai sălbatice şi inaccesibile masive muntoase din ţară, zona  Buzăului îşi dezvăluie încet tainele ascunse printre crăpături. 
   Legendele din vechime, legate de zona Buzăului, nu încetează să-şi dezvăluie din ce în ce mai mult secretele, uimind specialiştii din lumea întreagă. Dacă acum aproape 20 de ani, în satul Scăieni din Bozioru, din întîmplare, un sătean a descoperit cranii şi oase ale uriaşilor de peste 2,4 metri înălţime, ce au trăit se pare în această zonă, mai aproape de zilele noastre, la  Alunişul Nucului, se dezvăluiau publicului larg, chilii ale unor călugări ortodocşi, din secolul al XIV-lea pe amplasamentul unor mai vechi aşezări ale anahoreţilor zamolxieni. Noutatea era, printre altele, şi aşa zisa “cruce egipteană”, scrijelită pe pereţii locuinţei din stîncă, care se pare , că era anterioară secolului I e.n. Acum, seria descoperirilor vine să confirme şi mai mult faptul că la curbura Carpaţilor exista din vremuri imemoriabile o vatră de cultură deosebită. Mărturia este adusă de data aceasta de o piatră cu simboluri ciudate descoperită zilele acestea în zona Brotari, din comuna Colţi.

 

   "Piatra însemnată" 
    Alertaţi de localnici, arheologii Muzeului Judeţean Buzău au descoperit în zona aşezărilor rupestre o bucată dintr-o piatră inscripţionată cu simboluri ce aparţin unei civilizaţii necunoscute. “ Mai degrabă sunt simboluri decat semnele unei scrieri, adică pătrate, steluţe, mici dreptunghiuri şi altele de acest fel. Am săpat în preajmă şi am descoperit o bucată mult mai mare de piatra cu însemne, decat era cea iniţială. Pînă la această dată nu ştim decît că sunt făcute de o fiinţă umană dar nu putem preciza epoca sau ceea ce vor să însemne ele”, spune Doina Ciobanu, directorul Muzeului Judeţean Buzău. “Piatra însemnată", este în formă de ciupercă şi se află în celebrele aşezări rupestre, Aghaton şi Fundul Peşterii, care cuprind simboluri începand din Epoca Bronzului şi pînă în perioada creştinismului timpuriu.  
   Din primele informaţii luate de la reprezentanţii Muzeului Judeţean, se pare că scrierea va fi prezentată în luna septembrie istoricilor din întreaga lume cu prilejul Simpozionului internaţional de la Sinferopol, Crimeea, unde sunt invitaţi şi istoricii buzoieni. 
(pentru redactia Lacasuri Ortodoxe, de la
Iulian Gavriluţă - membru al grupului) 


Prima Vizita a IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, la Biserica Toma Cozma – vechi monument istoric al cetăţii Iaşului 

   Duminică, 17 august, începând cu ora 16.00, s-a oficiat la Biserica Toma Cozma din Iaşi, Slujba Paraclisului Maicii Domnului. Acest moment de rugăciune a prilejuit o emoţionantă întâlnire: prima vizită a IPS Părinte TEOFAN, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei la Biserica Toma Cozma, important monument istoric al cetăţii Iaşului. Prezenţa Înalt Prea Sfinţiei Sale în mijlocul comunităţii a adus un plus de lumină,  prin binecuvântarea şi cuvântul de învăţătură, o încurajare pentru membrii Consiliului şi Comitetului parohial, pentru enoriaşi şi pentru toţi cei care se ostenesc alături de preoţii slujitori de la această biserică atât pentru lucrările de consolidare cât şi pentru celelalte activităţi ce se desfăşoară la acest sfânt lăcaş:

   "Mă bucur că sunt aici ca să văd pe cei doi părinţi ai dvs. şi să vă întâlnesc şi pe dvs., aici, în biserică şi într-un număr mare. Ceea ce mă bucură foarte mult pentru că frumuseţea unei biserici este constituită din mai multe elemente: din arhitectură, din pictură, din icoane, din cântarea de la strană, dar frumuseţea cea mai cuprinzătoare şi cea mai grăitoare este poporul care sta la slujbă.

Vizita IPS TEOFAN la Biserica Toma Cozma a cuprins şi un moment solemn: încredinţarea pentru comunitatea parohială a unui nou Sfânt Antimis cu pecetea şi semnătura Înaltpreasfinţiei Sale pe care se va oficia Sfânta Liturghie în perioada următoare. Este de subliniat atenţia şi grija părintească a IPS Părinte TEOFAN pe care a dovedit-o prin dorinţa ca el însuşi în calitate de arhiereu să ajungă în vizită la bisericile pe care le păstoreşte pentru a le cunoaşte şi a înmâna personal Sfântul Antimis, semn că de-acum încolo preoţii slujesc cu binecuvântarea înaltului ierarh. Sfântul Antimis constituie acoperământul liturgic pe care sunt reprezentate punerea în mormânt şi Patimile Mântuitorului Hristos, pânză care se aşează pe Sfânta Masă din altarul bisericii, fiind absolut necesară pentru săvârşirea Tainei Euharistice.   
 - Pentru redactia Lacasuri Ortodoxe, de la:
   
Vasilica Onofrei,
   
Consilier relaţii publice, Parohia Toma Cozma (Foto: Andrei Burlacu)
 
   Preot paroh Mihai Margineanu


Talibanii din Pakistan au executat două femei acuzate de prostitutie  

   Cativa militanti islamici au executat, prin impuscare, două femei  acuzate de "prostitutie" în marele oras Peshawar, nu departe de triburi, zonele de nord-vest, fortareata talibanilor şi a grupurilor legate de Al Qaeda, a declarat miercuri politia.
   Alaturi de una dintre victime au fost gasite pietre si o notă scrisă cu avertizarea că orice femeie care este implicată în această activitate "imorală" suferă aceeaşi soartă, a declarat politistul Pir Dil Khan.
   "Noi le-am prevenit pe aceste prostituate, dar ele nu au incetat activitatea lor”, s-a scris intr-un mesaj semnat de către Jaish-i-Islami (Armata Islamică), o organizatie a talibanilor care duce lupta "jihad-ului" – o lupta împotriva autorităţilor pakistaneze si care este responsabila de un val fără precedent de atacuri care au dus la aproximativ 1.300 de decese, în ţară, in ultimul an.
   Victimele aveau douăzeci, respectiv 40 de ani, şi păreau sa aparţina familiilor "clasei de mijloc" din Peshawar, a declarat Khan. @KSLCatalin
 


Unii preoti catolici isi permit deja oficierea casatoriilor intre homosexuali 

   Un preot catolic, paroh în Wetzlar, Germania, a fost suspendat de către Episcopul Limburg din îndatoririle sale de paroh, pentru ca a oficiat public o casatorie homosexuală, a anunţat miercuri dioceza.
   “Celebrând o astfel de uniune homosexuală, Biserica Catolică va lăsa impresia ca pune la acelasi nivel căsătoria homosexuală cu căsătoria cuplurilor heterosexuale”, a declarat dioceza pentru a-şi justifica decizia. Insa, nu este cazul, chiar dacă Biserica a fost de acord să depună mărturie, ca o formă de asistenţă, pentru cuplurile homosexuale, a spus episcopul, explicând că suspendarea lui Peter Kollas de la postul de paroh are drept scop "evitarea altor probleme la care poate ajunge Biserica."
    Preotul a celebrat controversata uniune, vinerea trecută, la Catedrala din Wetzlar. El l-a asigurat pe episcop că a fost prima dată şi a promis să nu se mai repete.
 
@KSLCatalin


Arhiepiscopia Bucureştilor înfiinţează fondul de solidaritate pentru preoţii de spital 
   Sectorul social al Arhiepiscopiei Bucureştilor va înfiinţa fondul de solidaritate pentru preoţii de caritate, întrucât aceştia reprezintă categoria de clerici cu cele mai mici venituri, după cum a declarat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei, pr. Bogdan Ciubotaru. Hotărârea a fost luată in 20 august, de către Permanenţa Consiliului Eparhial a Arhiepiscopiei Bucureştilor şi ar putea intra în vigoare din septembrie.
    „Preoţii care slujesc în parohii, dar şi credincioşii, firme sau persoane fizice vor putea face donaţii sau sponsorizări pentru preoţii care slujesc în capelele din spital sau în aşezăminte medico-sociale. Aceşti preoţi nu au bugete aşa cum se întâmplă în cazul preoţilor de parohii. De aceea, ei trebuie ajutaţi pentru a putea susţine acţiunile pastorale, misionare şi sociale“, a mai spus purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
   În cadrul Permanenţei Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor, desfăşurată la Palatul Patriarhiei, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a hotărât, de asemenea, şi prelungirea colectei pentru persoanele sinistrare în urma inundaţiilor, răspunzând astfel solicitărilor preoţilor din Bucureşti şi judeţul Prahova şi s-a subliniat necesitatea actualizării inventarelor bisericilor şi mănăstirilor pentru o gestionare mai eficientă şi mai transparentă a proprietăţilor mobile şi imobile ale acestora. La şedinţă au fost prezenţi conducătorii celor zece sectoare ale Arhiepiscopiei. Următoarea întâlnire va avea loc săptămâna viitoare, pe 26 august.


Lectii evreiesti pentru profesorii suedezi, cu privire la Holocaust 

   Profesorii suedezi au cunostinte inadecvate despre Holocaust, iar mai mult de două treimi au răspuns incorect, gresind pâna la 8 din 11 întrebări ale unui test pentru evaluarea cunoştinţelor cu privire la genocidul evreilor, conform unui studiu efectuat miercuri.
   Doar 2 din cei 5.081 de profesori de la şcoli primare şi secundare au răspuns corect la toate întrebările, cu mai multe optiuni, si 14 au avut doar o greşeală, după informatiile sosite în urma studiului suedez al Forumului Suedez de Istorie.
   "Putin mai mult de 70% dintre profesori au răspuns la cel puţin 8 probleme", arată acest studiu.
   Doar un profesor din 20 a fost în măsură să spună cât de mulţi copii evrei au fost exterminati din Europa în timpul celui de-al doilea război mondial (răspunsul corect fiind: "mai mult de 80%").
   Aproape 40% dintre profesori au răspuns că Gulagul suedez - în realitate, sistemul de concentrare sovietic - a fost o tabara de exterminare nazistă.
   Acest forum a fost creat în 2003 de către guvernul suedez pentru a studia în special Holocaustul şi pentru a sensibiliza publicului din  Suedia (o ţară care a rămas neutră în timpul conflictului).
@KSLCatalin 

 

Bartolomeu I a efectuat o vizită la Mănăstirea Dionisiu din Muntele Athos 

   Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului a efectuat ieri, 20 august, o vizită la Tesalonic, în Grecia. Sanctitatea Sa se află în drum spre Muntele Athos, unde va participa la comemorarea a 500 de ani de la trecerea la Domnul a Sfântului Nifon, al doilea fondator al Mănăstirii Dionisios.
   Patriarhul Ecumenic a fost primit cu căldură de ierarhii, preoţii şi credincioşii din Tesalonic, iar Sanctitatea Sa a transmis un mesaj din partea Bisericii din Constantinopol. Primul dintre întâistătătorii Bisericii Ortodoxe a binecuvântat poporul elen şi a menţionat că se roagă pentru pace în regiunea Caucazului şi în toată lumea.

 

Prima probă pentru obţinerea definitivatului la disciplina Religie Ortodoxă 

   Cadrele didactice care predau disciplina Religie Ortodoxă au susţinut, astăzi 21 august, prima probă pentru obţinerea definitivării în învăţămantul preuniversitar. La examenul de la Facultatea de Teologie Ortodoxă “Patriarahul Justinian” din Bucureşti au fost înscrişi 95 de profesori, majoritatea din judeţele din sudul ţării. 
   Examenul a constat în proba scrisă la Religie Ortodoxă şi metodica predării acestei discipline.
  Următoarea probă a examenului de definitivat va fi cea orală, la specialitate şi metodica predării specialităţii, în data de 23 august. Ziua următoare, duminică, 24 august, va avea loc proba scrisă la Pedagogie.
   Examenul de obţinere a gradului didactic II se va desfăşura în perioada 26-31 august. Subiectele pentru proba scrisă la specialitate vor fi întocmite, la fel ca la definitivat, cu o oră înaintea începerii probelor, de către comisia numită de conducerea facultăţii.
 


A IV-a ediţie a Taberei de Sculptură de Troiţe
   În Episcopia Dunării de Jos, localitatea Gârboavele de lângă Galaţi, începând din 20 august  şi până pe 5 septembrie, se desfăşoară cea de-a IV-a ediţie a Taberei de Sculptură de Troiţe, care reuneşte 10 artişti profesionişti şi meşteri populari, sculptori şi cioplitori în lemn, din toată ţara: Buzău, Brăila, Galaţi, Vaslui, Dolj, Săpânţa, Câmpulung Moldovenesc şi Sighetul Marmaţiei. Tema generală a taberei organizate de către Centrul Cultural 'Dunărea de Jos' din Galaţi: Spiritualitate ortodoxă şi artă populară, lasă libertatea participanţilor în alegerea subiectelor, însa ei vor trebui să respecte canoanele ortodoxe şi să păstreze motivele tradiţionale, specifice zonelor de provenienţă a artiştilor. În cadrul ediţiilor anterioare ale taberei au fost realizate peste 40 de troiţe, care au fost donate de către Centrul Cultural 'Dunărea de Jos' unor localităţi gălăţene. Anul acesta, troiţele vor fi donate localităţilor din judeţele Brăila şi Galaţi.   


Doi ofiţeri, ce au savarsit crime religioase, cer recunoaşterea nevinovăţiei

    Doi ofiţeri din armata ruandeză, urmăriţi de justiţie, pentru presupusul rol în asasinarea a 13 feţe Bisericeşti, în luna iunie 1994, au pledat pentru nevinovaţie miercuri, la procesul ţinut în faţa unui tribunal militar din Kigali.
   Procesul celor patru ofiteri de armata, ruandezi - Generalul Gumisiriza Wilson, Maiorul Wilson Ukwishaka, Căpitanii Ioan Butera şi Dieudonné Rukeba - a început miercuri, în Kigali.
   Cei doi căpitani acuzaţi de ucidere, care au fost găsiţi vinovaţi la prima înfăţişare, în iunie, au fost găsiţi vinovaţi din nou, marţi, la Inalta Curte Militară din Kigali.
   “Generalul Gumisiriza si Maiorul Ukwishaka, sunt acuzati de complicitate la crima", a declarat Athanase Rutabingwa, avocatul principal al generalului. La audierea de miercuri au pledat însă pentru nevinovăţie. "Părerea noastră este că responsabilitatea comenzii, pentru care clienţii noştri (Gumisiriza şi Ukwishaka) sunt judecati, nu este stabilită, neexistând nicio dovadă că se ştia de împuşcarea acelor bărbaţi" a spus Me Rutabingwa.
   Inalta Curte a respins miercuri cererea de eliberare emisă de către acesti doi ofiţeri. Cei patru au fost arestati pe 11 iunie, ca urmare a unei anchete comune şi a urmăririi penale din partea Tribunalului Penal Internaţional al Rwandei (ICTR), înfiinţat în scopul de a cerceta principalii suspecţi ai genocidului.
   Aceşti ofiţeri sunt judecati pentru asasinarea, in 5 iunie 1994, a 13 lideri ai Bisericii Catolice, dintre care trei episcopi.
   Ofiterii erau membri ai aripii armate a Frontului patriotic din Ruanda (RPF, ex-rebeli acum la putere în Kigali).
   Printre clericii ucisi - aproape toti din Hutus – s-au numărat Arhiepiscopul Kigali, Vincent Nsengiyumva, Episcopul Byumba (nord) Joseph Ruzindana şi Episcopul Kabgayi (centru) Thaddee Nsengiyumva, pe atunci, preşedintele "Conferinţei Episcopilor Catolici din Ruanda”.
   Aproximativ 800.000 de persoane, potrivit ONU, cele mai multe fiind membrii ai minoritaţii tutsi, au fost ucise in genocidul din 1994.@KSLCatalin


Federatia Comunitatii Evreiesti din Rusia cere închiderea site-ului ortodox 

  Departamentul de apărare a drepturilor şi lupta împotriva anti-semitismului, al Federatiei Comunitatii Evreiesti din Rusia, încearcă să închidă un website al publicaţiei scrise Pravoslavnaya Russia (Rusia ortodoxă). 
   Departamentul a trimis o scrisoare subliniind faptul că acesta  are caracter anti-semit şi o cerere pentru închiderea companiei, care susţine şi site-ul amintit, a raportat agenţia de ştiri evreiască, miercuri.
   Biroul Parchetului Rus nu poate interveni în această situaţie întrucât site-ul este înregistrat în SUA. 
   Federatia Comunitatilor Evreiesti speră ca furnizorul de hosting al site-ului să îl închidă. Altfel, planurile Federatiei care se referă în special la drepturile omului, constau în abordarea avocatilor Comitetului American pentru acordarea de asistenţă în cauză. 
   Instanta Curtii Kirovsky din orasul Sankt Petersburg a deschis un proces împotriva redactorului şef al Pravolavnaya Russia, Konstantin Dushenov, inca din martie anul acesta, acuzandu-l de instigare naţională. 
   Incă din start, ancheta a demonstrat că, începând din ianuarie 2005 până la mijlocul lunii martie 2007, Dushenov a organizat un grup de distribuire de filme şi articole extremiste.
@KSLCatalin 

 

Papa Benedict al XVI-lea a facut rugaciuni pentru victimele furtunilor din Polonia

   Papa a declarat miercuri, cu ocazia audientei generale la Castelul Gandolfo, resedinta de vara a papei, din afara Romei, că se roagă pentru victimele furtunii care a avut ca rezultat trei morti si mai multi raniti, săptămâna trecută, în Polonia.
   "Polonia a fost lovită săptămâna trecută de furtuni şi uragane care au avut drept urmari mai multe decese şi vătămări. Unii si-au pierdut agoniseala de o viaţă si altii au suferit daune.”
@KSLCatalin
 

 

Un imam marocan, din Italia, acuzat de terorism, accepta extradarea 

  Un imam marocan, suspectat de terorism în ţara sa, arestat în Italia de nord în ziua de sâmbătă, nu se opune extrădării sale, pentru că el doreşte să se prezinte in faţa justiţiei marocane, pentru "a pune punct unei persecutii de peste zece ani" a declarat miercuri, avocatul său.
  Abdelmajid Zergout "este obosit, epuizat de faptul ca este suspectat de terorism de către opinia publică", a spus avocatul lui, Luca Bauccio, a raportat avocatul său, înainte de recursul prin care trebuie ca Milano să ia o decizie cu privire la extrădarea sa.
   "El a decis, cu mare demnitate şi în mare durere, să se prezinte Justiţiei ţării sale, chiar dacă este conştient de riscurile pe care le prezintă această decizie", dar "riscul de tortură fizică pe care el ar putea să-l suporte in Maroc este pe locul doi, comparativ cu tortura psihologica suportată de zece ani in Italia" a afirmat Bauccio Mine.
Abdelmajid Zergout "doreşte să pună capăt persecuţiei care a durat mai mult de zece ani”, a rezumat acesta.
   Zergout, în vârstă de 43 de ani, a fost arestat pe 16 august, în  Varese (nordul Italiei) ca urmare a unui mandat de arestare emis la sfârşitul lunii iulie de către procuratura din Rabat, care-l acuza de asociere penală în scopul pregătirii de atacuri teroriste, subminarea  legii şi ordinei, precum si finanţarea terorismului.
   Zergout a facut obiectul unui proces,  într-o anchetă împotriva terorismului din Peninsulă, dar a fost achitat pe 3 august, 2007 de către instanţa de la Milano.
@KSLCatalin 


Sfintele slujbe se vor săvârşi din nou în biserica mănăstirii Cerneţi 

   Pe 24 august, în duminica a X-a după Rusalii, PS Nicodim va târnosi Sfânta Masă a bisericii cu hramul ,,Sfânta Treime” de la mănăstirea Cerneţi, după care va săvârşi Sf. Liturghie în acest sfânt locaş de cult.

   Această veche vatră monahală este aşezată în imediata apropiere a municipiului Drobeta Turnu-Severin, la o distanţă de trei kilometri, mai precis în satul Cerneţi, comuna Şimian, Judeţul Mehedinţi.

   Construită în anul 1662 de Grigore Ghica voievod, cu transformări ulterioare între anii 1784 - 1794. Biserică fortificată, având un turn clopotniţă masiv   şi înalt, ziduri groase şi ferestre de tragere înguste, permiţând apărarea din interior. Face parte din ansamblul fostei mănăstiri, din care se mai păstrează urme din ruinele chiliilor şi zidului de incintă. Alături de Gura Motrului, Topolniţa, Valea cu Apă, mănăstirea Cerneţi a fost printre metoacele închinate mănăstirilor Tismana şi Bistriţa.

   Mănăstirea Cerneţi este cunoscută în istorie şi ca aşezământ episcopal, atestată ca aşezare monahală de călugări, iar ca ultim monah vieţuitor este pomenit Protosinghelul Ghenadie, plecat la Domnul în anul 1837. Slujbele în biserica mănăstirii au fost oficiate o bună parte de timp, de preotul paroh, iar din anul 1970 a fost trecută în patrimoniul muzeului „Porţile de Fier”, moment în care toate obiectele de cult au fost asimilate în depozitul muzeului, loc în care se pot vedea şi astăzi.

   În temeiul prevederilor statutare, Consiliul Eparhial al Episcopiei Severinului şi Strehaiei, în şedinţa de lucru din 16 decembrie 2004, a dezbătut şi aprobat reactivarea Mănăstirii ,,Sfânta Treime" din satul Cerneţi, iar Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei, în şedinţa din data de 5 iulie 2005, a aprobat reânfiinţarea acestui lăcaş monahal care va funcţiona în cadrul protoieriei Drobeta Turnu-Severin Sud.

În luna august 2007, s-au început lucrările de săpare a fundaţiei pentru două corpuri de chilii, precum şi pentru trapeză şi bucătărie.

   Actualmente, mănăstirea este de maici, având două vieţuitoare, stareţă fiind monahia Murgilă Grigoria.  

    A doua întrunire a comisiei care va alcătui Enciclopedia Ortodoxiei Româneşti
 
 

    La Curtea de Argeş a avut loc pe 19 august, cea de-a doua întrunire a membrilor comisiei care lucrează la întocmirea articolelor care vor alcătui Enciclopedia Ortodoxiei Româneşti. În cadrul şedintei prezidate de Preasfinţitul Calinic, episcopul Argeşului şi Muscelului, s-a discutat despre repartizarea materialului pe zone, perioade şi specific tematic. De asemenea, s-a repartizat fiecărui membru al comisiei partea corespunzătoare specializării, în vederea cercetării zonei din care provine.

   Enciclopedia Ortodoxiei Româneşti va cuprinde printre altele prezentarea clericilor reprezentativi din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, monumentele istorice cele mai importante, sfinţi români, mari duhovnici, centre eparhiale, instituţii şi şcoli bisericeşti.

   Proiectul alcătuirii unei Enciclopedii a Ortodoxiei Româneşti a fost aprobat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în data de 26 mai a acestui an, în urma primei întâlniri desfăşurate la Palatul Patriarhiei din Bucureşti. Lucrarea va fi publicată în două limbi: română şi engleză.

Parte din Stirile Lacasuri Ortodoxe, pot fi preluate de alte site-uri, doar cu specificatia vizibila: 
www.LacasuriOrtodoxe.com , drept link.
Pentru reviste, ziare si alte publicatii, sursa de specificat este:
"Lacasuri Ortodoxe" @KSLCatalin
- multumim tuturor -
  

Link-uri: Noutati pe Platforma 1 "Lacasuri Ortodoxe
*DOSARE - Documente 
* Schitul Cetatuia "Schimbarea la Fata" - Magura (Buzau)
*CATEGORIA FILM:
*VIDEO: “Unitatea Duhului” - Urzeala, imaginatie sau plan in numele altora
* Manastirea Antim, Bucuresti
* Ortodoxie - catolicism, parintele Staret al Manastirii Antim Bucuresti
* Efectul televiunii asupra copilului - "Agresiunea virtuala" 
Recomandari: RUSALCA (un desen, video animat)
* Un film KSLCatalin: Sfintii Mucenici Epictet (preotul) si Astion(diaconul) - Aici este Casa lor... si se vor intoarce pentru totdeauna, in Casa lor...

* Un film KSLCatalin: Sfantul Ierarh Grigorie Dascalul - Caldarusani (Vecernia Mare, Hram)

* Un film KSLCatalin: "Rugaciune catre Sfantul Nectarie - Filotei Zervakos"
*Un film KSLCatalin: "Despre frumusetea normalitatii", dati click aici.

*CATEGORIA ARTICOLE:
*VIDEO: “Unitatea Duhului” - Urzeala, imaginatie sau plan in numele altora
* Sfanta Nina, luminatoarea Georgiei
*Prohodul Adormirii maicii Domnului
*Acatistul Adormirii Maicii Domnului

*Sa stim despre ce vorbim... - Lourdes (Franta): 150 de ani.
* E-uri, gunoaie...si copii
* Parintele Rafail - Schitul Lacu - transcrieri in "taina"(4)
* Pe Stapanul si Arhiereul nostru..."
* Sfanta Manastire Petru Voda - Parintele Iustin Parvu: "Sa fim buni si cuminti..."
* Gradul de incredere in Biserica - interesul cui?
* „Trasul de sireturi" sau... Parintele Iustin, ca scuza a „Bisericii antiecumenice, a inimii"- limite demult depasite

* Biserica Anti-Corneana Romana(click aici)

*CATEGORIA TEHNIC:
- Chestionare pentru examenul auto (scoala de soferi), simulator si informatii utile.
- Detector de "prieteni" invizibili pe messenger (click aici)
 

Pentru: NOUTATI ORTODOXE - ANUNTURI ORTODOXE - NOUTATI DIN BISERICA - INFORMATII  click aici: ARHIVA

Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article
G
Va propun : http://www.sansabuzoiana.ro/evenimente.html?aid=21352<br /> <br /> Exista in Biserica dintr-o piatra din Alunis semene cu onduleuri de litera , semene nedescifrate , pe langa cele chirilice , sau semene – desen , ca la Fundu Pesterii – Nucu : sabii akinakes.<br /> Se stie despre aceasta piatra de cand ma stiu , cineva a redescoperit-o din intamplare si a lasat putin usa deschisa. Savanti din Iasi şi din Bucuresti , oameni priceputi in semne , au facut apropieri , comparatii, alfabetul runic, Wulfila , scriere pelasgica, alfabet local, etc. nimic sigur.<br /> Semnele din rupestrele de la Nucu ar trebui turnate in plumb : sunt in pericol si mai sunt tot atat de valoroase. Cel putin piatra este acoperita cu frunze … adica ne miscam greu !<br /> M-am nascut in com Colti si am copilarit si am trait acolo cei dintai 32 de ani ai vietii mele : toponimul Brotari ( B + rotari) nu exista , piatra se afla in alt loc , departe de rupestre . Misterul ( inca unul !) este ca semne ale pietrei se afla, se pare , si pe una din Stancile lui Leonardo si, in mod sigur ,la Nucu.<br /> Am gasit pe NET alfabetul lui Wuilfila : semnele pietrei aduc a raboj , te fac sa te gandesti la abac.<br /> Ar trebui cercetata Culmea Spatarului fir cu fir : oamenii se urca in a.t.v.-uri., ajung la Dionisie , se urca pe scara si se intorc la oras unde scriu articole , sau se lauda sau dau indicatii pe vreun forum.<br /> Grotele cer sa fie studiate de o echipa complexa ( nu am nimic cu ziaristii – chiar mi se pare incitant felul cum manuiesc senzatia) ; in orice caz ceva trebuie sa se urneasca ! <br /> Cu ipotezele trebuie mers pana in panzele albe : aceasta retinere o da surplusul de bun-simt specific si romanului , insa cateodata este necesar sa treci peste , altfel templele din Egipt ar fi si astazi mute . Iarasi sunt de acord : unde nu cunosti , unde nu esti sigur , cel putin trebuie sa taci , inventezi nume de locuri ( satul Brotari !?). La Pestera lui Agaton exista un – desen- o harta , cu alte semne si litere alaturi : ar trebui catalogate , poate cei de maine nu au chef sa taca. Plictiseala se poate instala : dati pe net - Strasihastrii capella – si o sa aflati mai multe despre zona aceasta mirifica.<br /> Pentru subiectul – rupestre – trebuie luat in seama Odobescu : le-a vizitat in 1871, a fost insotit de cineva talentat in a face desene , aeste desene exista; de exemplu : spune Odobescu ca la acel an nu mai exista schitul de maici de la Coltii de Sus si ca a ramas numai satul care de atunci si pana mai acum 10 ani s-a numit Calugarite ( subsemnastul a invatat carte cu 7 copii din Calugarite !) . Au ramas casele , unele acareturi si curtile ingradite. La fel si satul Lupoaia. In aceasta zona exista piatra cu pricina; tot acolo Pestera Tartarului. Acele locuri au acelasi fel de piatra ca la Alunis sau Nucu , insa distantele sunt mari.<br /> Ce se arata prin poze este Bisericuta lui Iosif; cine scrie aceste randuri nu este specialist nici cel putin in vreun domeniu apropiat , totusi se poate observa ca semnele de pe piatra ( simple de altfel : drepte si semidrepte – cu sageti ) nu sunt litere, cate un conglomerat de semne este prea complicat sa fie litera.<br /> Cele patru axe de simetrie ale unui dreptunghi – toate in acelasi desen – dau o litera complicata.<br /> Faptul ca acelasi conglomerat se repeta – te face sa taci. <br /> In zona sunt cruci din piatra de Ciuta care contin texte nedescifrate. Se cuvine a fi luate unele masuri de protectie demne de secolul acesta : aceste vestigii ar trebui acoperite in cupole de sticla incasabila si nu ingopate, iar pana la ele ar trebui drum de platina si nu de asfalt. <br /> Propozitia care spune ca au fost ingropate ca sa nu le strice vreun om – mi se pare incredibila.<br /> Aceste vestigii sunt multimilenare, le-a deteriorat timpul , pe unele, si turistii – pe altele.<br /> Ar trebui indreptata confuzia de locuri : Agatonul si Fundu Pesterii sunt la Nucu, com Bozioru, Alunis este un sat din com Colti , rupestre sunt si colo si colo , chihlimbar si Scorpionul de Camboru ( carpaticus) numai la Colti, Brotari nu exista. A trecut luna septembrie !<br /> La adresa : http://www.octogonul.myforum.ro/5-vt67.html?postdays=0&postorder=asc&start=120 gasiti fotografii si in alte locuri de pe Net. Ce parere aveti ? Am citit ce scrie aici tot si am gasit o apropiere de situatii : cel putin piatra este originala si nu o copie ! Sa fie bine !
Répondre