Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
STIRI ORTODOXE - LACASURI ORTODOXE - NOUTATI - INFORMATII - JURNAL - biserici - manastiri sfinti rugaciuni traditii si obiceiuri, icoane - duhovnici

KSLCatalin: Roumanie – Orthodoxie. La joie d'être orthodoxe. La religion apostolique, de ceux qui aiment Dieu. Par le Christ, par les Apôtres (André), par l’évêques, par les prêtres… c'est le baptême traditionnel de la vraie croyance. C'est l'Orthodoxie de Roumanie.

Stiri Lacasuri Ortodoxe 21 august (gustar) 2008

>>> Cu cât ni se întâmplă necazuri mai grele şi ni se dă şi timp în cale, cu atât să avem convingerea că Dumnezeu e cu noi şi ne poartă de grijă de mântuire. Ca atare nu avem nicidecum dreptul să dăm vina pe nimeni de ce ni se întâmplă ce ni se întâmplă. Dimpotrivă, ştiind rostul necazurilor putem să ne rugăm pentru cei ce ne blestemă, putem face bine celor ce ne fac rău, căci în realitate ne fac bine. Totul este să ştim şi să credem acestea că din mâna lui Dumnezeu ne vine bătaia şi nu întrece măsura de trebuinţă, Tatăl nostru fiind drept şi iubitor de oameni. Luând lucrurile cum trebuie în puţină vreme poţi câştiga ani îndelungaţi.
Pr. Arsenie Boca



Sfinţii zilei - calendar ortodox, astăzi prăznuim:

 

Sfântul Apostol Tadeu, numit şi Levi.


Sfânta Muceniţă Vasa, împreună cu copiii ei: Teognie, Agapie şi Pistos.


Sfânta Teoclita, făcătoarea de minuni.

 

 

 

 
* SUNETUL de fond se corecteaza din player-ul aflat in partea cea mai de jos a paginii.
Ştire din "bătrâni" rămasă ... pentru noi povaţă

    Avva Longinus l-a întrebat pe avva Lucius despre trei gânduri: „Vreau să fiu ca un străin“. Bătrânul îi zice: „Dacă nu-ţi stăpâneşti limba, nu vei fi străin, oriunde te vei duce. Aşadar, stăpâneşte-ţi limba şi vei fi străin“. Apoi îi zice: „Vreau să postesc“.
   Bătrânul i-a răspuns: „Profetul Isaia spune: «Chiar dacă-ţi vei îndoi gâtul ca un cârlig sau ca un inel, tot nu se va numi că postul va fi primit». Mai degrabă stăpâneşte-ţi gândurile rele“. I-l spune şi pe-al treilea: „Vreau să fug de oameni“. Bătrânul i-a răspuns: „Dacă n-o vei scoate la capăt împreună cu oamenii, nu vei putea s-o scoţi la capăt nici de unul singur“. (Pateric, ediţia Polirom, 2005 -
rubrica de Tryanna)
  


LINK:

Târnosirea bisericii din Soceni
   Praznicul "Adormirii Maicii Domnului" din acest an a constituit un moment de trăire intensă pentru credincioşii din parohia Soceni, prin participarea la slujba de târnosire a bisericii parohiale.
   Construită în anul 1964 pe locul unei vechi biserici construite în anul 1700 şi pictată în anul 1977, biserica din Soceni nu a fost târnosită datorită vitregirilor regimului totalitar. În acest an prin osteneala credincioşilor şi a părintelui paroh biserica a fost primenită şi pregătită pentru sfinţire.
   Ţinând seama de daptul că biserica parohială poartă şi hramul "Adormirea Maicii Domnului", mulţime de credincioşi au luat parte la slujba de sfinţire oficiată de Ierarhul locului. La sfârşitul slujbei Prea Sfinţia Sa a ţinut un cuvânt de învăţătură, apreciind strădania şi râvna credincioşilor care multă dragoste şi-au înfrumuseţat locaşul de închinare.
   Totodată părintele paroh Constantin Şodâncă a mulţumit Chiriarhului său şi bunilor credincioşi pentru sprijinul acordat parohiei, în istoria căreia s-a scris cu litere de aur încă o filă. Mai apoi toţi credincioşii au fost invitaţi să treacă prin sfântul altar şi să se închine sf. jertfelnic devenit o piatră a ungerii prin aşezarea sfintelor moaşte şi prin ungerea cu Sf. şi Marele Mir.
   În încheierea sărbătorii toţi credincioşii prezenţi au fost invitaţi la căminul cultural pentru a lua parte la agapa frăţească oferită de parohie cu prilejul sfinţirii bisericii.


Reamintim: Hirotonirea intru arhiereu a Preacuviosului Parinte Arhimandrit Andrei Nicolae Moldovan

 

   Ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca epicop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, Preacuviosul Părinte Arhimandrit Andrei Nicolae Moldovan a fost hirotonit întru arhiereu vineri, 15 august, cu ocazia praznicului Adormirii Maicii Domnului, la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus.



Consiliul Judeţean Mehedinţi se întruneşte mâine în şedinţa ordinară

   Consiliul Judeţean Mehedinţi se întruneşte mâine în şedinţă ordinară în sala mare a Palatului administrativ al judeţului.
Ordinea de zi a şedinţei de mâine cuprinde 6 puncte şi anume:
 1.     proiect de hotărâre privind stabilirea componenţei comisiilor pe domenii de specialitate ale Consiliului Judeţean Mehedinţi.

2.     proiect de hotărâre privind aprobarea rectificării programului de pietruire, reabilitare, asfaltare a drumurilor de interes local şi a rectificării bugetului propriu al judeţului şi a listei de investiţii pentru anul 2008.

3.     proiect de hotărâre privind aprobarea rectificării programului pentru alimentarea cu apă a satelor şi repartizarea pe unităţi administrativ teritoriale a subvenţiilor primite pentru acest program pe anul 2008.

4.     proiect de hotărâre privind rectificarea veniturilor şi cheltuielilor evidenţiate în afara bugetului propriu al judeţului pe anul 2008.

5.     proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului Muzeului Regiunii Porţilor de Fier din venituri proprii pentru anul 2008

6.     puncte diverse. 


LINK:

Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a vizitat Biserica Toma Cozma din Iaşi   

   Duminică, 17 august a.c., începând cu ora 16.00, s-a oficiat la Biserica Toma Cozma din Iaşi, Slujba Paraclisului Maicii Domnului, acest moment de rugăciune prilejuind o emoţionantă întâlnire: prima vizită a Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei la acest important monument istoric al cetăţii Iaşului. Prezenţa Înaltpreasfinţiei Sale în mijlocul comunităţii a adus un plus de lumină, prin binecuvântarea şi cuvântul de învăţătură, o încurajare pentru membrii Consiliului şi Comitetului parohial, pentru enoriaşi şi pentru toţi cei care se ostenesc alături de preoţii slujitori de la această biserică, atât pentru lucrările de consolidare cât şi pentru celelalte activităţi ce se desfăşoară la acest sfânt lăcaş. Vizita Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan la Biserica Toma Cozma a cuprins şi un moment solemn: încredinţarea pentru comunitatea parohială a unui nou Sfânt Antimis cu pecetea şi semnătura Înaltpreasfinţiei Sale, pe care se va oficia Sfânta Liturghie în perioada următoare.


LINK:

Comisia de pictură bisericească, în şedinţă de lucru
   Comisia de pictură bisericească din cadrul Administraţiei Patriarhale se va întruni pe 25 august la Patriarhie. În cadrul şedinţei lunare de lucru a comisiei, care va fi condusă de Preasfinţitul Vincenţiu Ploieşteanul, Episcop-Vicar Patriarhal, se vor analiza şi propune spre aprobare mai multe lucrări ce aparţin picturii bisericeşti. Astfel, se vor emite devize pentru proiecte de pictură în tehnica fresco sau tempera, precum şi pentru lucrări de restaurare a picturii bisericeşti; se vor adjudeca lucrările de pictură prin licitaţie şi se vor încredinţa pictorului cu cea mai avantajoasă ofertă; se vor atesta, de asemenea, pictori iconari, care în prealabil au parcurs o perioadă de pregătire pe şantierele unui pictor bisericesc de categoria I sau a II-a; se va atesta pictura restaurată la biserici-monument de către cei care au parcurs perioada de pregătire pe şantierele unui pictor restaurator şi au susţinut examenul intermediar de pictură care constă în desenul unei compoziţii cu tematică biblică. „În cadrul şedinţei se va face şi verificarea avizelor Ministerului Culturii şi Cultelor - Direcţia Patrimoniu Cultural Naţional, a dosarelor cu acte ale tinerilor care solicită înscrierea pe şantierele de pictură şi verificarea proceselor verbale de recepţie definitivă sau parţială a lucrărilor de pictură“, după cum ne-a declarat pr. Emilian Stănescu, consilier administrativ patriarhal.

Pelerinaj în Grecia organizat de Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia 
 
   Centrul de Misiune şi Tineret al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia organizează în perioada 24 august – 1 septembrie 2008 un nou pelerinaj în Grecia. Cei 45 de pelerini vor vizita cele mai importante mănăstiri şi locuri încărcate de istorie şi cultură din Elada. Primul punct al pelerinajului va fi oraşul Tesalonic unde se află moaştele Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir şi ale Sfântului Grigorie Palama. Va urma apoi o croazieră în jurul Sfântului Munte Athos şi vizitarea Mănăstirii de la Souroti, unde se află mormântul Părintelui Paisie Aghioritul. În drumul lor spre Atena pelerinii vor vizita Complexul monastic de la Meteora
   În capitala elenă se vor vizita cele mai vechi biserici, vestigiile istorice – Acropole, Stadionul Olimpic, şi instituţiile moderne, după care pelerinii vor ajunge pe insula Eghina unde se află mănăstirea şi moaştele Sfântului Ierarh Nectarie, făcătorul de minuni. Ultimele puncte atinse în acest pelerinaj vor fi Patrasul, unde se află moaştele Sfântului Apostol Andrei şi Delphi.
   Acesta este cel de-al doilea pelerinaj în Grecia organizat de Arhiepiscopia Ortodoxa de Alba Iulia în acest an.

 

   Biblioteca Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a editat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel lucrarea “Manuscrise din biblioteca Sfântului Sinod al BOR”. Volumul a apărut la Editura Basilica, coordonator al proiectului fiind PC Arhimandrit Policarp Chiţulescu, directorul bibliotecii Sfântului Sinod.
   Lucrarea se bucură de un cuvânt înainte al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Manuscrisele prezentate în acest volum sunt aşezate în ordine cronologică, ele nefiind decât o parte din cele peste 450 de manuscrise datând din secolele al XIV-lea – al XX-lea. Lansarea oficială a acestui volum se va face la praznicul Sf. Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, pe data de 27 octombrie.
   Biblioteca Sfântului Sinod a luat fiinţă în 1958 la o iniţiativă a vrednicului de pomenire patriarh Justinian, sediul aflându-se în curtea mănăstirii Antim din bucureşti. Printre proiectele acestei instituţii a Bisericii Ortodoxe Române se numără organizarea în toamnă a unei expoziţii de carte veche precum şi editarea unui album al bibliotecii care să conţină valori bibliofile.

La Bucerdea Vinoasă se va desfăşura duminică o nouă ediţie a manifestării cultural – religioase: „Cununa grâului”
   Duminică, 24 august 2008, la Bucerdea Vinoasă se va desfăşura cea de-a 5-a ediţie a sărbătorii „Cununa grâului”, manifestare ce va cuprinde alaiuri de secerători, şezători, expoziţii, şi spectacole de folclor şi folk.
   Manifestarea „Cununa grâului” de la Bucerdea Vinoasă face parte din proiectul „Trăind cu tradiţiile”, proiect al Asociaţiei Tradition Group, care are ca parteneri parohia Ortodoxă din sat, primăria comunei Ighiu şi Consiliul Judeţean Alba.
Părintele Nicolae Bolea, parohul din Bucerdea Vinoasă ne-a oferit mai multe amănunte: Proiectul cultural Sărbătoarea „CUNUNA GRÂULUI” 2008, a ajuns la cea de-a V-a ediţie, fiind organizat de Asociaţia TRADITION GROUP în comunitatea din Bucerdea Vinoasă, judeţ Alba. Continuare aici.
 


TOOLBAR LACASURI ORTODOXE ©Conduit 2008



   Buletinele de ştiri şi alte mesaje continuă să fie trimise prin e-mail. Email-ul devine insa, din ce în ce mai puţin fiabil iar metodele noi sunt mai puţin deranjante şi mai uşor de utilizat incepand astfel sa fie cele mai folosite. "Lacasuri Ortodoxe" a dezvoltat bara de instrumente (toolbar) prezentata mai sus, pentru a avertiza utilizatorii de publicarea stirilor si informatiilor zilnice. În plus, bara de instrumente elimina costurile (in timp sau memorie de stocare, spam) trimiterii si primirii unui mesaj de tip newsletter sau de grup. Atunci cand un material nou va fi publicat, o steluta aurie va puncta rubrica de noutati, instantaneu. Cu fiecare intrare in Mozzila sau Internet Explorer, bara se va incarca si dezvolta, in conformitate cu alegerile facute de administrator, tinand cont si de sugestiile Dvs. In timp vor fi adaugate noi surpize. 
Vom afisa Sfintii praznuiti zilnic, dupa calendarul crestin-ortodox.
  
Bara de instrumente poate fi descarcata de aici, in mod gratuit! Ea va ramane cat timp doriti afisata in paginile Dvs, in top, si este dotata cu multe unelte folositoare, prezentate mai sus (vor mai fi adaugate pe parcurs si altele). Intenţia este de a ajuta utilizatorii să castige timp, prin informarea permanenta si prin atentionari de tip alerta etc. valoroase, imediat dupa informarea redactiei de stiri. Astfel, veti fi primii informati. Nu este nevoie de nicio reactualizare sau reinstalare, aceasta actualizandu-se la fiecare iesire sau intrare pe net. 
   Creatorul barei de instrumente oferă soluţii de sindicalizare pentru editorii de web, deschizand astfel, noi canale de comunicare în timp real. Mai mult de 140.000 de editori (admin.) de site au aderat la reţeaua aceasta, in întreaga lume, inclusiv marcile mari: Fox News, Lufthansa, Major League Baseball, Greenpeace, TechCrunch, Softonic şi organizaţii din peste 180 de ţări de pe glob. Web editorii care devin parte a reţelei au posibilitatea de a sindicaliza continutul site-ului lor. In timp, vom adauga si alte avantaje acestei bare (toolbar) astfel incat, Dvs sa fiti pe deplin multumiti. Exista posibilitatea de a trimite mesaje intre noi, de a introduce serviciul de chat etc, faptul ca suntem astazi peste 5500 in grupul Lacasuri Ortodoxe incepe sa se concretizeze in diferite avantaje pe care nu pregetam sa vi le punem la dispozitie. Cu speranta ca, prin ajutorul Lui Dumnezeu, reusim sa facem, cu fiecare zi, mai frumoase activitatea si modul de prezentare al grupului nostru, vreau sa multumesc tuturor. Doamne ajuta!
KSLCatalin, admin Platforma Lacasuri Ortodoxe 


LINK: 

Hramul vechii catedrale din Reşiţa 

   Constituinde-se în timp ca un simbol al municipiului Reşiţa, vechea catedrală îşi prăznuieşte hramul la praznicul "Adormirea Maicii Domnului". În acest an această sărbătoare a căpătat o dublă semnificaţie prin aniversarea a 70 de la punerea pietrei de temelie a "bisericii din muncitoresc", aşa cum credincioşii o numesc.
   Sf. Liturghie oficiată cu prilejul hramului a fost săvârşită de către Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului, înconjurat de un sobor preoţesc. În cadrul Sf. Liturghii s-au împărtăşit mulţi credincioşi cu Sf. Taine şi s-au bucurat de cuvântul de învăţătură rostit de Întâistătătorul Eparhiei Caransebeşului.Totodată s-a săvârşit o slujbă de pomenire pentru ctitorii catedralei trecuţi la Domnul.
   A mai luat cuvântul părintele paroh Borislav Tasici care a mulţumit Chiriarhului pentru dragostea şi bunăvoinţa de a sluji cu prilejul hramului la vechea catedrală reşiţeană, făgăduind deopotrivă că în cel mai scurt timp biserica parohială din cartierul muncitoresc va avea o nouă înfăţişarea odată cu finalizarea lucrărilor de renovare a acesteia.
   În încheiere toţi credincioşii prezenţi au primit binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Lucian, invitaţii luând parte la recepţia ofcială oferită de parohie cu acest prilej.

Hramul Mănăstirii Teiuş
   Având ca început de zidire anul 1999, mănăstirea Teiuş de lângă municipiul Caransebeş, este un loc de linişte şi confort duhovnicesc pentru credincioşii care vin şi se roagă, petrecând deopotrivă în meditaţie, admirând natura înfloritoare ce înmiresmează aşezământul monahal.
   În fiecare an, la praznicul "Adormirii Maicii Domnului" preoţi şi crdincioşi îşi îndreaptă paşii spre sfânta mănăstire, unde cu toţii înalţă rugăciuni Atotputernicului Dumnezeu şi Maicii Domnului. Şi în acest an mănăstirea Teiuş a constituit un loc de pelerinaj pentru toţi credincioşii prezenţi la slujbele ce s-au oficiat.
   În ajunul praznicului slujba Vecerniei şi a Litiei a fost oficiată de către Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului, dimpreună cu un sobor de preoţi. În cadrul acestei slujbe Preasfinţia Sa a hirotesit întru duhovnic pe Ieromonahul Atanasie Alboni, vieţuitor şi slujitor al acestei mănăstiri. În încheiere părintele stareţ, protosinghelul Justinian a mulţumit Ierarhului pentru bunăvoinţa de a lua parte la hramul mănăstirii şi pentru dragostea de care dă dovadă faţă de obştea monahală, răspunzând de fiecare dată cu dragoste invitaţiei acestora. Mai apoi Ierarhul a rostit un cuvânt de înăţătură credincioşilor prezenţi.
   În a II-a zi a hramului slujba Sf. Liturghii a fost oficiată de către un sobor de preoţi având în frunte pe Arhim. Constantin Timiş, exarhul mănăstirilor din Eparhie, delegatul Chiriarhului. La sfârşitul Sf. Liturghii sfinţia sa a transmis cuvântul de binecuvântare din partea Preasfinţitului Părinte Episcop Lucian şi a rostit cuvântul de învăţătură.
   În încheiere toţi credincioşii au putut gusta din bucatele pregătite de obştea monahală pentru pelerini.


Binecuvântarea bisericii parohiale din Băuţarul de Jos
   Biserica parohială din Băuţarul de jos este una dintre cele mai mari biserici din Valea Bistrei. Mai mult decât atât, parohia Băuţarul de Jos a dat bisericii naţionale şi neamului românesc slujitor şi personalităţi de seamă care fac cinste acestei localităţi.
   Slujba de binecuvântare a lucrările exterioare a bisericii a constituit pentru credincioşi un moment de referinţă în viaţa spirituală a parohiei. Numărul mare de credincioşi prezenţi la Sf. Liturghie şi la slujba de sfinţire a împodibit sărbătoare parohiei.
   Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului a fost întâmpinat cu multă dragoste de către preoţi şi credincioşi, cu pâine şi sare şi înveşmântaţi în straie populare. După oficierea sfinţirii bisericii Ierarhul a oficiat Sf. Liturghie în cadrul căreia a hirotesit întru iconom pe evlaviosul preot paroh Dorel Popescu.
   În încheierea Sf. Liturghii Întâistătătorul Eparhiei a acordat acte de cinstire consiliului parohial şi binefăcătorilor bisericii care s-a sfinţit. În acelaşi timp părintele paroh a mulţumit Chiriarhului şi credincioşilor pentru sprijinul şi dragostea cu care le-a stat alături în momentele dificile din procesul de renovare a bisericii.
   Cuvântul de învăţătură i-a aparţinut Preasfinţiei Sale, care a vorbit despre necesitatea păstrării credinţei strămoşeşti neştirbite pentru a nu ne afunda în marea păcatelor aceseti vieţi, ca şi Petru în marea Galileii, atunci când s-a îndoit de Mântuitorul Iisus Hristos.
   Sărbătoarea parohiei Băuţarul de Jos s-a încheiat la căminul cultural din localitate unde toţi credincioşii au luat parte la agapafrăţească oferită de parohie cu prilejul sfinţirii bisericii.


LINK:

100 de ani de la construirea Palatului Patriarhiei, prima structură de beton armat din ţară 

   Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la terminarea lucrărilor la Palatul Patriarhiei din Capitală. Clădirea a fost înălţată între anii 1907-1908, pe locul imobilului destinat Adunării Deputaţilor de pe Dealul Mitropoliei din Bucureşti. În prezent, la Palatul Patriarhiei se desfăşoară lucrări de restaurare a cupolei şi se reface sistemul de iluminat al acesteia.
   Restaurarea cupolei a devenit critică, existând pericolul ca fragmentele de sticlă sparte de intemperii să provoace accidente. La refacerea cupolei va fi folosită sticlă stratificată, care elimină riscurile de acest tip.
   Monumentalul edificiu al actualului Palat al Patriarhiei a fost construit după planurile unor arhitecţi celebri din epocă, fiind prima structură de beton armat din ţară. În anul 1996, imobilul care găzduia Camera Deputaţilor a fost redat Patriarhiei Române, găzduind, de atunci, numeroase congrese internaţionale şi naţionale.

Colectă în Episcopia Buzăului şi Vrancei
    Cu binecuvântarea Preasfinţitului Epifanie, Episcopul Buzăului şi Vrancei, în protopopiatul Buzău II a continuat strângerea de ajutoare pentru cei afectaţi de recentele inundaţii.
    Credincioşi din toate parohiile protopopiatului au contribuit cu produse şi bani pentru ajutorarea familiilor care au suferit în urma inundaţiilor. În acest scop au fost strânşi aproximativ 32.000 lei, ce au fost trimişi centrului eparhial, care îi va direcţiona către Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor. De asemenea, s-au colectat 20 de tone de cereale, care vor ajunge în zona Moldovei, însoţite de o delegaţie de preoţi din cadrul protoieriei şi care le vor distribui acolo unde este nevoie.

Permanenţa Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor din 19 August 2008
   Palatul Patriarhiei din Capitală a găzduit, ieri, 19 august, permanenţa Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor. În cadrul şedinţei desfăşurate sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel au fost prezenţi conducătorii celor 10 sectoare ale Arhiepiscopiei, iar pe ordinea de zi s-au aflat problemele administrative ale acestei eparhii.
   Şedinţa s-a axat pe trei probleme principale, prima dintre acestea fiind înfiinţarea unui fond de solidaritate pentru preoţii de caritate, care va strânge donaţii pentru susţinerea activităţii preoţilor din spitale. Permanenţa Consiliului Eparhial a hotărât şi prelungirea colectei pentru persoanele sinistrare în urma inundaţiilor, răspunzând astfel solicitărilor preoţilor din Bucureşti şi judeţul Prahova. De asemenea, s-a subliniat necesitatea acualizării inventarelor bisericilor şi mănăstirilor, pentru o gestionare mai eficientă şi mai transparentă a proprietăţilor mobile şi imobile ale acestora.
   Următoarea şedinţă a Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor va avea loc marţi, 26 august.

A doua întrunire a comisiei care va alcătui Enciclopedia Ortodoxiei Româneşti
   La Curtea de Argeş a avut loc ieri, 19 august, cea de-a doua întrunire a membrilor comisiei care lucrează la întocmirea articolelor care vor alcătui Enciclopedia Ortodoxiei Româneşti. În cadrul şedintei prezidate de Preasfinţitul Calinic, episcopul Argeşului şi Muscelului, s-a discutat despre repartizarea materialului pe zone, perioade şi specific tematic. De asemenea, s-a repartizat fiecărui membru al comisiei partea corespunzătoare specializării, în vederea cercetării zonei din care provine.
   Enciclopedia Ortodoxiei Româneşti va cuprinde printre altele prezentarea clericilor reprezentativi din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, monumentele istorice cele mai importante, sfinţi români, mari duhovnici, centre eparhiale, instituţii şi şcoli bisericeşti.
   Proiectul alcătuirii unei Enciclopedii a Ortodoxiei Româneşti a fost aprobat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în data de 26 mai a acestui an, în urma primei întâlniri desfăşurate la Palatul Patriarhiei din Bucureşti. Lucrarea va fi publicată în două limbi: română şi engleză.

La sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou vor fi aduse la Bucureşti moaştele Sfântului Apostol Pavel
   Anul acesta, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou vor fi aduse la Bucureşti părticele din moaştele Sfântului Apostol Pavel. Păstrate în prezent la mănăstirea grecească „Panaghia Soumela”, sfintele moaşte vor fi aşezate spre închinare pelerinilor care vor participa, în perioada 23-29 octombrie, la hramul Catedralei Patriarhale.
   Evenimentul a fost anunţat de Preafericitul Părinte Daniel, întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, în cuvântul de învăţătură pe care l-a ţinut la Reşedinţa Patriarhală, în ziua de 22 iulie.
   Moaştele Sf. Ap. Pavel ajung în Romania în contextul în care anul acesta este închinat, pe plan internaţional, „apostolului neamurilor”. Moaştele Sf. Ap. Pavel s-au aflat pentru prima dată în ţara noastră la Iaşi, în anul 2005, la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva.

Examene la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti
   
Începand cu data de 9 septembrie 2008, cei care doresc să facă studii aprofundate în Teologie se pot înscrie la cursurile de master din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă “Patriarhul Justinian” din Bucureşti. Înscrierile au loc până pe 13 septembrie, urmând ca pe 17 respectiv 19 septembrie să se susţină examenele de admitere la master. Se poate înscrie orice abosolvent al unei instituţii de învăţământ superior acreditate, indiferent de specializare sau de anul absolvirii.
   De asemenea, înscrierile la cursurile de doctorat de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti au loc în perioada 1-2 septembrie 2008 .
   Mâine, 21 august, va fi susţinută prima probă pentru obţinerea definitivatului la disciplina Religie Ortodoxă. La examen sunt înscrise 95 de cadre didactice din judeţele din sudul ţării şi vor sustine examenul scris la specializare şi Metodologia Predării Religiei, urmând ca pe 23 august să susţină proba orală.

Parte din Stirile Lacasuri Ortodoxe, pot fi preluate de alte site-uri, doar cu specificatia vizibila: 
www.LacasuriOrtodoxe.com , drept link.
Pentru reviste, ziare si alte publicatii, sursa de specificat este:
"Lacasuri Ortodoxe" @KSLCatalin
- multumim tuturor -
 

Link-uri: Noutati pe Platforma 1 "Lacasuri Ortodoxe
*DOSARE - Documente 
* Schitul Cetatuia "Schimbarea la Fata" - Magura (Buzau)
*CATEGORIA FILM:
* Manastirea Antim, Bucuresti
* Ortodoxie - catolicism, parintele Staret al Manastirii Antim Bucuresti
* Efectul televiunii asupra copilului - "Agresiunea virtuala" 
Recomandari: RUSALCA (un desen, video animat)
* Un film KSLCatalin: Sfintii Mucenici Epictet (preotul) si Astion(diaconul) - Aici este Casa lor... si se vor intoarce pentru totdeauna, in Casa lor...

* Un film KSLCatalin: Sfantul Ierarh Grigorie Dascalul - Caldarusani (Vecernia Mare, Hram)

* Un film KSLCatalin: "Rugaciune catre Sfantul Nectarie - Filotei Zervakos"
*Un film KSLCatalin: "Despre frumusetea normalitatii", dati click aici.

*CATEGORIA ARTICOLE:
* Parintele Rafail - Schitul Lacu - transcrieri in "taina"(5)
* Sfanta Nina, luminatoarea Georgiei
*Prohodul Adormirii maicii Domnului
*Acatistul Adormirii Maicii Domnului

*Sa stim despre ce vorbim... - Lourdes (Franta): 150 de ani.
* E-uri, gunoaie...si copii
* Parintele Rafail - Schitul Lacu - transcrieri in "taina"(4)
* Pe Stapanul si Arhiereul nostru..."
* Sfanta Manastire Petru Voda - Parintele Iustin Parvu: "Sa fim buni si cuminti..."
* Gradul de incredere in Biserica - interesul cui?
* „Trasul de sireturi" sau... Parintele Iustin, ca scuza a „Bisericii antiecumenice, a inimii"- limite demult depasite

* Biserica Anti-Corneana Romana(click aici)

*CATEGORIA TEHNIC:
- Chestionare pentru examenul auto (scoala de soferi), simulator si informatii utile.
- Detector de "prieteni" invizibili pe messenger (click aici)
 

Pentru: NOUTATI ORTODOXE - ANUNTURI ORTODOXE - NOUTATI DIN BISERICA - INFORMATII  click aici: ARHIVA

Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article