Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
5 août 2009 3 05 /08 /août /2009 12:02

Lacasuri Ortodoxe: din ATENA, 5 august 2009

Muzeul Acropolis răspunde la acuzaţia de cenzurare a animaţiei lui Costa-Gavras


   Directorul Muzeului Acropolis a răspuns ieri, marţi 4 august 2009, acuzaţiei de cenzurare a unei porţiuni dintr-o animaţie a regizorului greco-francez Costa-Gavras, care arăta cum creştinii distrugeau Parthenonul.

 

   Responsabilii Muzeului, deschis în iunie, au decis luna trecută să înlăture o scenă de 12 secunde, realizată de Costa-Gavras, dintr-o animaţie de 13 minute, montată de Muzeu, ca urmare a plângerilor "unor oameni deranjaţi de scenă".

 

   Supărătoarea scenă arăta cum primii creştini, în veşminte preotesti (reverende), urcau pe scările Parthenonului pentru a-l distruge (insistând pe o friză dorică) şi spărgând statui.

 

   "Această cenzură este inacceptabilă", a spus realizatorul, aducând în discuţie în mod provocator puterea pe care ar avea-o Biserica Ortodoxă Grecească în Grecia, care nu este separată de Stat.

 

   Profesorul Dimitris Pantermalis, director al muzeului, a discutat la telefon, în ziua de luni 3 august 2009, cu cineastul, pentru a pune capăt acestei acuzaţii, care a născut polemici în ţară.

 

   "Gavras a declarat că nu erau scene sensibile şi nu se referea la distrugeri efectuate de prelaţi ai acelor vremuri, ci de către bărbaţi ai acelui moment", a spus Pantermalis într-un comunicat.

 

   În consecinţă, după această clarificare a domnului Gavras, muzeul este de acord ca prezentarea să fie proiectată integral", a adăugat acesta.

 

Partager cet article

Repost 0
Published by KSLCatalin - dans STIRI DE MUTAT
commenter cet article

commentaires