Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
4 août 2009 2 04 /08 /août /2009 09:15

Lacasuri Ortodoxe: despre Sfinti

Cine se mai poate îndoi astăzi de Învierea morţilor? Dumnezeu anticipează răspunsul la problemele unei epoci...

   În toate icoanele, aceşti şapte Sfinţi sunt reprezentaţi dormind într-o peşteră. Acest lucru este adeverit de povestirea vieţii lor, prin care Dumnezeu a dorit să întărească credinţa creştinilor în învierea morţilor.

 

 

  Viaţa celor şapte tineri (în unele icoane apar drept şapte copilandri) s-a desfăşurat în sec. III, în timpul persecuţiei lui Deciu, după cum istorisesc Mineiele şi Sinaxarele ortodoxe româneşti şi străine. Înainte de a primi martiriul, cei şapte s-au refugiat într-o grotă din Efes, pentru a se ruga neştiuţi de lume nu numai pentru ei, ci şi pentru întărirea credinţei tuturor celor ce aveau sa mărturiseasca înaintea păgânilor pe Domnul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Iar Dumnezeu aşa a binevoit, că ei au adormit, toţi şapte, pe când se rugau cu lacrimi. Mai mult, în somnul acesta fiind, cu toţii au murit.

   Împăratul Deciu îi căuta, pentru a-i tortura pentru credinţa lor. Când a auzit că se află în peşteră, nu a cercetat starea lor, convins că ei sunt vii. A ordonat doar astuparea intrării peşterii, ca Sfinţii să moară înăuntru, asfixiaţi. Lucru care s-a înfăptuit; dar mai înainte, cei care au primit sarcina, au gravat pe plăcuţe de plumb povestirea şi numele celor şapte Sfinţi, iar plăcuţele le-au lăsat în peşteră. Şi aceasta tot prin purtarea de grijă dumnezeiască s-a înfăptuit.

 

   Cu circa 200 ani mai târziu, spre 446, când circula între creştini o erezie contrară credinţei în învierea morţilor, împăratul Teodosie cel tânăr se ruga lui Dumnezeu să fie trimis un semn ceresc, prin care să se pună capăt ereziei. În preştiinţa Sa, Dumnezeu anticipase rugăciunea împăratului şi soluţia potrivită la tulburarea acelui timp.

 

   Aşadar, proprietarul terenului unde se afla grota a vrut să o transforme pe aceasta în adăpost pentru turmele sale de oi. Degajând intrarea în peşteră, deodată cei şapte Sfinţi au înviat, ca şi cum doar s-ar fi trezit din somn, fără să sesizeze cât timp a trecut de când se află închişi acolo. Erau convinşi că împăratul Deciu „îi aşteaptă” spre a-i martiriza şi se simţeau pregătiţi să se prezinte în faţa lui. Cu greu s-au dezmeticit cei şapte, şi mai greu le-a venit locuitorilor Efesului să creadă că aceia vieţuiseră... spre anul 250. Dovezile însă erau clare: tăbliţele de plumb, banii vechi pe care Sfinţii îi aveau la ei, şi mărturiile Sfinţilor despre secolul din care ... veniseră.

   Oraşul a aflat despre minune, împăratul Teodosie a fost înştiinţat, sosind la faţa locului şi vorbind îndelung cu Sfinţii. După împlinirea desăvârşită a misiunii lor, Sfinţii s-au culcat la pământ şi şi-au dat sufletul, de data aceasta până la învierea morţilor. Ultimele lor cuvinte au fost: „Să credeţi că am trăit în peştera aceasta precum pruncul în pântecele maicii lui, nicio grijă având şi nimic ştiind. Ca să nu vă îndoiţi că Dumnezeu poate învia morţii, cum l-a înviat odinioară pe Lazăr”. Împăratul le-a pregătit şapte racle de aur, ei fiind sărbătoriţi de toată cetatea. Dar Sfinţii s-au arătat împăratului în vis, poruncindu-i să-i lase cu trupul în peştera lor.

 

   În acest fel, peştera din Efes a devenit un loc de pelerinaj pentru creştinii din toată lumea, chiar şi pentru musulmani.

 

   Conform Tradiţiei, este vorba de aceeaşi peşteră unde şi-a sfârşit zilele şi Sfânta Maria Magdalena.

   Sfinţii şapte tineri din Efes: Maximilian, Exacustodian (Constantin), Iamblic, Martinian, Dionisie, Antonin şi Ioan sunt pomeniţi de asemenea la data de 22 octombrie.

 

teolog Mirela Sova / Lacasuri Ortodoxe


© Copyright 2008-2009 - Tous droits réservés    Nu uitati de continuarea acestui "mesaj": CARTEA SFINTILOR - Lacasuri Ortodoxe (click pe banner)

Partager cet article

Repost 0
Published by KSLCatalin - dans STIRI DE MUTAT
commenter cet article

commentaires