Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
3 août 2009 1 03 /08 /août /2009 14:49

Lacasuri Ortodoxe: din Karachi (Pakistan), 3 august 2009

Greva şcolilor, după asasinarea a 7 creştini

   Şcolile creştine au anuntat o grevă, astăzi luni 3 august în Pakistan, pentru a protesta in legatură cu moartea a şapte membri din comunitatea lor, ucişi sâmbătă, în partea de est, de un grup de musulmani „nervoşi”, care i-au acuzat că  nu respecta Coranul, au anunţat responsabilii locali.

 

   "Noi plângem moartea nevinovaţilor ucişi în Gojra şi, prin urmare, închidem şcolile din Karachi, pentru o perioadă de trei zile", a declarat către AFP Saleem Michael, unul dintre oficialii Comitetului de Educaţie Catolică din Karachi (sud), care a antrenat in miscare 62 de şcoli şi 50.000 de elevi.

 

   "Noi credem în pace şi, astfel, protestul de faţă are loc într-o manieră pacifistă", a explicat acesta.

 

   În centru, la Mutan, 13 şcoli misionare care trebuiau să se deschidă după vacanţă vor rămâne închise pe o perioadă de trei zile, pentru a plânge victimele şi a protesta împotriva acestor asasinate, în conformitate cu un lider creştin local, Sajid Ayub.

 

   În provincia de frontieră din nord-vest, liderii creştini au "anulat toate mitingurile şi demonstraţiile prevăzute în Peshawar şi în alte cartiere", a declarat către AFP un ales al provinciei, Prc. Javed.

   "Îi vom plânge pe cei morţi, timp de trei zile", a adăugat el.

 

   Şapte creştini au murit arşi şi alţi 15 au fost răniţi sâmbătă în oraşul Gojra, la 160 km vest de Lahore, când un grup de musulmani au incendiat furioşi 40 de case din comunitatea acestora . Musulmanii îi acuzau pe creştini de profanarea Coranului.

 

   Doi copii, frate şi soră, cu vârste cuprinse între 6 şi 13 ani, părinţii şi bunicul de 75 de ani au murit după ce a fost incendiată casa acestora, în care fuseseră închişi de către atacatori, a declarat către AFP un preot al comunităţii, pr. Shabbir Bashir, prin telefon, din Gojra.

 

   "5 membri ai unei familii au fost arşi de vii, inclusiv copiii lor nevinovaţi. Cum putem să ne simţim în siguranţă în această ţară?", a spus preotul, adăugând: "Ei i-au ucis, ne-au ars casele. Cum să mai fim siguri?"

 

   Armata a înconjurat satul şi 12 suspecţi au fost arestaţi, a declarat duminică Tahir Hussain, un responsabil al administraţiei publice locale.

 

   Un conflict între creştini şi musulmani a erupt la sfârşitul lui iulie, în acest sat, pe tema Coranului şi, ulterior, situatia părea să se fi rezolvat, conform datelor poliţiei. Tensiunile au ieşit însă la suprafaţă, odată cu atacul de sâmbătă.

 

   Profanarea Coranului se pedepseşte cu moartea în Pakistan, acolo unde islamul este religia dominantă. Creştinii, care reprezintă mai puţin de 3% din populaţie, susţin că legile anti-blasfemie sunt folosite în scopul unor represalii îndreptate împotriva comunităţii lor.

 

   "Legea blasfemiei este în continuare instrumentalizată împotriva minorităţilor... Astăzi, niciuna dintre ele nu se mai simte în siguranţă în Pakistan", a spus Tahir Naveed Chaudhry, un creştin membru al ansamblului provincial Punjab.

 

   "Suntem pakistanezi. Noi nu suntem refugiaţi. Aceasta este ţara noastră. Suntem pakistanezi din naştere, de ce ne atacă?", a spus Prc. Javed.

 

   Primul-ministru Yousuf Raza Gilani a ordonat o anchetă vizavi de violenţele de sâmbătă.

 

 

Partager cet article

Repost 0
Published by KSLCatalin - dans STIRI DE MUTAT
commenter cet article

commentaires