Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
31 juillet 2009 5 31 /07 /juillet /2009 17:16

Lacasuri Ortodoxe: din Budapesta, 31 iulie 2009

Undă verde primului Centru islamic în capitala Ungariei

   Consiliul Municipal al sectorului nr. 11 din Budapesta a dat undă verde construirii primului centru islamic în capitala maghiară, a raportat astăzi un ziar local.

 

   Proiectul a fost aprobat de către autoritatea locală, în ciuda numeroaselor proteste din partea populaţiei, a declarat Népszabadság, primul ziar maghiar.

 

   Musulmanii - al căror număr este estimat a fi undeva între 30.000 şi 50.000 în Ungaria, dintr-o populaţie de zece milioane de locuitori - sunt obligaţi, în prezent (spun ei), să-si folosească apartamentele ca locuri de rugăciune sau de organizare a unor evenimente religioase.

 

   În anul 2005, organizaţia non-guvernamentală Caritate şi Pace, legată de Congregaţia Islamică, a achiziţionat de la primărie o suprafaţă mare de teren, unde urma să fie construit "un mare centru cultural - religios, cu o bibliotecă numărând 50.000 de volume".

 

   A fost nevoie de o schimbare în legislaţia locală şi aceasta a fost adoptată de majoritatea socialistă a sectorului, opoziţia de dreapta neparticipând la vot.

 

   Construirea minaretelor a fost refuzată, pe motiv că toate construcţiile noi din Budapesta sunt limitate la o înălţime de 30 de metri.

 

   Cererea de autorizaţie pentru Centrul Islamic a fost depusă la adresa Guvernului Conservator al lui Viktor Orbán (1998-2002), care a refuzat proiectul, fără vreo justificare.

 

   Potrivit presei din Ungaria, guvernul a vrut să evite - la scurt timp după atacurile din 11 septembrie 2001 din Statele Unite - ca Budapesta să găzduiască un important centru islamic în regiune.

 

Partager cet article

Repost 0
Published by KSLCatalin - dans STIRI DE MUTAT
commenter cet article

commentaires