Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
31 juillet 2009 5 31 /07 /juillet /2009 14:53

Lacasuri Ortodoxe: din Lagos, 31 iulie 2009 / Nigeria

Un ONG denunţă "execuţia sumară" a liderului islamist

 

   O organizaţie nigeriană ce militează pentru Apărarea Drepturilor Omului a condamnat astăzi, vineri 31 iulie 2009, "execuţia sumară" a liderului radical islamist, Mohamed Yusuf, la scurt timp după arestarea lui la sfârşitul luptelor sângeroase dintre insurgenţi şi forţele de securitate.

 

   "La ce-ţi poate folosi uciderea cuiva care abia a fost arestat? Ar trebui să aibă dreptul la interogatorii pentru a se evita repetarea greşelii de către cei rămaşi în viaţă", a spus şeful Ligii pentru Drepturile Omului, Shamaki Gad Peter.

 

   "Întreaga comunitate de apărare a drepturilor omului, condamnă vehement orice formă de execuţie sumară", a continuat el.

 

   Cel puţin 600 de persoane au murit în conflictele înregistrate în perioada 26 – 30 iulie 2009 între membrii islamişti radicali ai sectei Boko Haram, conduşi de Mohamed Yusuf şi forţele guvernamentale, în 4 state din nordul Nigeriei.

 

   ONG-ul nigerian a condamnat folosirea forţei de către guvern pentru zdrobirea rezistenţei islamiste, subliniind faptul că astfel sunt expuşi civilii.

 

   "Este imposibil ca militarii să îi identifice doar pe activiştii adevăraţi. Acest lucru a făcut în mod clar ca unii oameni să moară nevinovaţi", a spus Peter.

 

   "Am auzit, spre exemplu, că oameni care mergeau spre fermele lor au fost ucişi de soldaţii care i-au luat drept militanţi. Ar trebui sa se renunte la acest obicei de a apela la armată, mai degrabă decât la poliţie, in reprimarea dezordinii civile", a mai spus el.

 

   Mohamed Yusuf, în vârstă de 39 de ani, a fost ucis când încerca, conform poliţiei, să evadeze la scurt timp după ce armata îl capturase la Maiduguri (în nord-est), unde luptele au avut ca rezultat sute de morţi.

 

 

Partager cet article

Repost 0
Published by KSLCatalin - dans STIRI DE MUTAT
commenter cet article

commentaires