Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
31 juillet 2009 5 31 /07 /juillet /2009 08:09

Lacasuri Ortodoxe: din Roma, 31 iulie 2009

Pilula avortivă autorizată în Italia, în ciuda presiunilor din partea Bisericii

 

   Agenţia italiană a medicamentelor (AIFA) a dat undă verde, joi, comercializării pilulei avortive RU486 după aproape doi ani de proceduri, în ciuda puternicelor presiuni din partea Bisericii şi a reticenţei guvernului Berlusconi, a raportat Agenţia Ansa.

 

   AIFA a admis astfel cererea laboratorului francez Exelgyn, pe care acesta a depus-o în noiembrie 2007, solicitand introducerea pe piaţa italiană a pilulei avortive, un medicament aprobat în Franţa începând cu anul 1988.

 

   După o întâlnire care a durat aproximativ şase ore, Consiliul Director al Agenţiei AIFA s-a arătat în favoarea introducerii pe piaţa italiană a RU486, numărând 4 voturi "pentru" si 1 "contra".

 

   Pilula avortivă poate fi administrată "în spitale şi, doar înainte de primele 49 de zile de sarcină, adică înainte de cea de-a şaptea săptămână", a spus la întâlnire Bissoni Giovanni, unul dintre membrii Consiliului de Administraţie.

 

   RU486 - a nu fi confundată cu pilula de a doua zi (de dimineaţă) Norlevo, comercializată în Italia încă din anul 2000 - va permite să nu se mai recurgă la avortul chirurgical ci va opri o sarcină nedorită, prin medicamentaţie, la mai puţin de 5 sau maxim 7 săptămâni conform ţărilor unde această pilulă deja se prescrie.

 

   Pe lângă încercarea Bisericii Catolice de a apăra "drepturile" embrionului "de la concepţia sa", conservatorii de dreapta şi mai mulţi membri ai Guvernului Silvio Berlusconi sunt şi ei reticenţi în privinţa comercializării RU486.

 

   Preşedintele emerit al Academiei Pontificale pentru Viaţă, din Vatican, episcopul Elio Sgreccia, a reafirmat ieri, joi 30 iulie 2009, "excomunicarea medicilor, femeilor şi tuturor celor care recomanda folosirea RU486. Această pilulă nu este un medicament, ci o otravă mortală", a declarat el mass-mediei.

 

   "Luăm decizii ca şi cum ar fi un medicament antipiretic şi nu un instrument prin care se elimină o viaţă, chiar dacă este în faza iniţială", a spus la rândul său sub-secretarul de Interne, Alfredo Mantovano.

 

   "Aceasta este cultura morţii, care triumfă", a declarat joi seara un membru al UDC (centru dreapta), Luca Volonté.

 

   În legea italiană din 1978 care autorizează avortul, le este permis medicilor să-şi folosească dreptul de a avea "obiecţii motivate de propria conştiinţă", putând să refuze executarea acestui act, o opţiune utilizată de 70% dintre ginecologii din ţară, conform cifrelor oficiale.

 

   În 2008, in Italia s-au efectuat 121.406 avorturi, în scădere cu 4,1% faţă de anul 2007.

 

   29 de femei au murit în întreaga lume, începând cu anul 1988, după ce au luat pastila RU486, conform datelor raportate în ultimele zile de către guvernul italian.

 

   "Sunt amintite cazuri în care mifepristone-ul (componenta a RU486) nu a fost luat după cum era indicat. Aceasta este o acuzatie ridicolă. Femeile acestea nu au murit din cauza avortului", a răspuns tot ieri, Exelgyn, într-un interviu oferit publicatiei La Repubblica.

 

   În 2005, experimentarea pilulei în trei spitale italianeşti au trezit proteste foarte puternice în mediile religioase şi conservatorii.

 

   Dreptul la avort a fost, de asemenea, punctul central al dezbaterilor legilative din aprilie 2008.

 

Partager cet article

Repost 0
Published by KSLCatalin - dans STIRI DE MUTAT
commenter cet article

commentaires