Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
30 juillet 2009 4 30 /07 /juillet /2009 14:14

   Biserica mobilă — un proiect de parteneriat între Calea Ferată din Sahalin şi Eparhia Sahalinului de Sud — se va opri pentru două trei zile la staţiile acelor localităţi în care nu există biserici.

 

   Decizia a fost luată de Administrația căilor ferate din Sahalin, care astăzi va transmite Eparhiei din localitate cheia simbolică a vagonului-biserică.

 

   «Un astfel de vagon-biserică a apărut pentru prima dată în Sahalin.., este mare lucru (...) Datorită proiectului nostru oameniii care n-au avut posibilitatea să frecventeze slujbele Bisericii, vor putea acum să se apropie de Dumnezeu, fără a se mai simţi rupţi de valorile morale ale Bisericii», — a menţionat Episcopul Daniil.

 

   O parte din spaţiul vagonului este ocupată de bucătărie şi cupeu pentru slujitorii acestei biserici, restul spaţiului este al bisericii propriu-zise – pe pereţi sunt puse icoane, există o încăpere pentru oficierea Tainei Sf. Botez, a Sf. Cununii. Primul drum va fi urmat de doi reprezentanţi ai eparhiei Sahalinului de Sud. Vagonul-biserică va circula pe insulă în componența celorlalte trenuri.

 

   "Am reparat unul dintre vagoanele de pasageri după un proiect special. Parte din acesta este ocupată de bucătărie, opt locuri pentru odihna preoților, cealaltă jumătate, este ocupată de altar și de spațiul necesar pentru săvârșirea slujbelor (naos)", informează Administrația Căilor Ferate.

 

   «Calea ferată este acel lucru care-i uneşte pe toţi locuitorii aceste regiuni. Dacă mai înainte această regiune era unită numai fizic, acum va fi realizată şi unirea spirituală a oamenilor din aceste părţi», — a subliniat şeful CF Sahalin, Serghei Tişkin.

   Primele staţii la care se va opri vagonul-biserică sunt Vozimorie din raionul Dolinsk şi staţia Iliinsk din raionul Tomarinsk, după care vagonul se va deplasa în Nordul Sahalinului.

 

   Înainte de a porni la drum, Episcopul Daniil a săvârşit o slujbă de sfinţire a sfântului locaş, informează serviciul de presă al Administrației Căilor Ferate din Sahalin, Serghei Dașinschii.

 

   Potrivit serviciului de Presă al Patriarhiei Ruse majoritatea filialelor Companiei "Căile Ferate ale Rusiei" dispun de astfel de vagoane, în componența trenurilor marfare și de pasageri.

 

   Analiză asupra evenimentului

 

   Apariţia unui astfel de vagon-biserică nu este o noutate în Rusia. Primul vagon-biserică a apărut în Rusia în anul 1896 la dispoziţia ţarului Nicolae al II-lea, fiind fabricat la uzina din Putislovsk, unde a fost creat un vagon special în care a fost montată o biserică. Această biserică «pe roţi» a fost creată în cinstea naşterii primului copil al perechii imperiale – kenaghinei Olga, şi de asemenea şi în cinstea începerii construirii căii ferate din Sibiria (Transsiba) şi era destinat împlinirii necesităţilor spirituale ale creştinilor care lucrau la realizarea acelui proiect şi care erau departe de casele lor.

 

   Cu o sută de ani mai târziu, în Rusia, a apărut un alt vagon-biserică de acest gen. Pe data de 18 octombrie 2000, Patriarhul Alexei al II-lea a sfinţit biserica-vagon cu hramul „Icoanei Maicii Domnului - Smolenskaia”, la Moscova, gara Kievskaia. Mai târziu, în august 2001, un astfel de vagon-biserică apărea pe căile ferate din Novosibirsk.

 

   Din punct de vedere moral şi duhovnicesc este foarte bine ca şi în tren să existe un loc în care omul să aibă posibilitatea să se roage, să discute cu un duhovnic, să se gândească la Împărăţia lui Dumnezeu. Sunt cazuri şi cazuri de oameni care poate ar fi vrut să se boteze sau să se împărtăşească în pragul morţii. Prezenţa preoţilor în tren va stopa şi creşterea numărului de infracţiuni şi de alte nelegiuri specifice acestui tip de transport, feroviar. Este cunoscut faptul că de multe ori mijloacele comune de transport, inclusiv trenurile sunt locuri în care domină mai mult păcatul decât virtutea: fumatul, desfrânarea, vorbirea urâtă, clevetirea, certurile, bătăile ş.a.m.d.

 

   Prin apariţia unor astfel de biserici mobile fiecare creştin va avea posibilitatea să se simtă mai aproape de Dumnezeu şi de slujitorii Săi, fiind un castig în folosul sufletesc al fiecărui creştin, contribuind şi mai mult la mântuirea tuturor pelerinilor sau a călătorilor care vor dori să frecventeze în timpul călătoriei lor slujbele Bisericii Ortodoxe.

Teodor Arktos

 

Surse: partiarhia.ru

sedmitza.ru

http://www.nevskiy.orthodoxy

bam.railways.ru

news.invictory.org/ issue24468.html

Partager cet article

Repost 0
Published by KSLCatalin - dans STIRI DE MUTAT
commenter cet article

commentaires