Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
29 juillet 2009 3 29 /07 /juillet /2009 23:38

Lacasuri Ortodoxe: din Toulouse, 29 iulie 2009

Controverse vizavi de sexul unor ingeri reprezentati pe fatada Catedralei Montauban

   O operă a pictorului Ernest Pignon, expusă pe faţada unei catedrale din Montauban a fost cenzurată in aceasta duminica: trei tineri catolici practicanti au acoperit cu ziare doi îngeri pentru a ascunde „reprezentarea lor sexuală” de ochii mulţimii, au anunţat miercuri 29 iulie, surse din poliţie.

 

   Şocaţi de reprezentarea sexului feminin pe faţada unei clădiri religioase, un credincios şi cele două surori ale sale, având vârste cuprinse între 23 şi 28 de ani, echipaţi cu un mop şi adeziv pentru hârtie, au fost surprinşi de camerele de supraveghere lipind foi de ziar pe aceste reprezentari, la orele 4:00, duminică dimineaţa - în conformitate cu aceeaşi sursă.

 

   Ei au fost imediat arestaţi şi duşi la secţia de poliţie, pentru anchetare, după care au fost eliberaţi.

 

   "Mă întreb despre fanteziile acestor tineri. Cum puteau fi ei deranjaţi de astfel de reprezentări? Este un refuz faţă de corpul omenesc, care mă surprinde la nişte tineri. În plus, catolicismul vehiculează imaginea unui bărbat pe jumătate gol, crucificat, care este mult mai violentă", a răspuns Ernest Pignon într-un interviu acordat catre „La Depeche du Midi”.

 

   Reprezentările lui Ernest-Pignon, după "Jurământul lui Louis XIII" de Ingres, fac parte dintr-o expoziţie "Ingres şi modernismul" (3 iulie - 3 octombrie), care a adunat la Montauban lucrările unor artişti diversi, printre care Picasso, Dali şi Francis Bacon, inspirate din lucrările lui Ingres.

 

    Imaginea sexuală a îngerilor a constituit subiectul unor controverse în rândul creştinilor din evul mediu, cu toate că Sinodul din Nicea II (787) a negat clar acest atribut, ţinând cont de faptul că aceste creaturi cereşti nu au parte de un organism precum cel uman.

Partager cet article

Repost 0
Published by KSLCatalin - dans STIRI DE MUTAT
commenter cet article

commentaires