Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
29 juillet 2009 3 29 /07 /juillet /2009 15:17

Lacasuri Ortodoxe: despre Sfinti si Icoane

Marea cinste de a participa, rugându-te Sfântului, pe drum!

   Unele sinaxare ortodoxe slave menţionează în ziua de 29 iulie: „Naşterea Sfântului Nicolae al Mirelor Lichiei”, eveniment neîntâlnit în calendarul ortodox românesc.

 

   Cercetând datele strict istorice cu privire la naşterea Sfântului Nicolae, făcătorul de minuni din Mira Lichiei, constatăm precizări diferite: fie anul 270, fie „spre 280”, iar prima menţiune scrisă despre Sfântul Nicolae este cea din „Martirologiul roman”, in care se aminteste una din minunile sale, fără indicarea datei precise a naşterii acestuia.

 

   Cu atât mai puţin este cunoscut în România cel de-al doilea eveniment legat de Sfântul Nicolae, in jurul datei de 29 iulie: „Aducerea în pelerinaj a Icoanei Velikoretski, a Sfântului Ierarh Nicolae de la Viatka la Velikoretski”.

 

   Viatka este un oraş din Rusia, care a luat insa, in 1934, numele de  „Kirov”, aflat pe malurile râului Viatka, numit si el la origini „Klinov”, iar Velikoretsky este un sat aflat la 180 km de Viatka.

 

   Pelerinajul, anual, în cinstea Icoanei făcătoare de minuni „Velikoretski” a devenit traditional inca din sec. XIV. El se datorează unei dorinţe "rostita" de Sfântul Nicolae, prin care se cerea a fi adusă Icoana sa, anual, în satul in care ea fusese descoperita (intr-un pin), de un ţăran.

    Sfântul şi-a exprimat dorinţa foarte simplu: Icoana nu putea fi mutată din loc, aşa incat cei ce doreau să o ducă la Viatka au fost nevoiti sa promita cu voce tare că o vor intoarce anual „acasă”.

 

   Numărul pelerinilor a scăzut, insa, dramatic în perioada comunistă, dar astăzi este în continuă creştere, de la circa 3.000 la 20.000 de credinciosi.

   Lungimea drumului este de 180 de km, prin păduri, câmpuri şi mlaştini, pe un drum de ţară, care se parcurge în cel puţin cinci zile.

   La fiecare 2 ore se face popas, cu rugăciune la Icoană şi aproximativ jumătate de oră de odihnă. Se merge continuu până la 9 seara, iar peste noapte pelerinii de toate vârstele dorm în şcoli şi în casele localnicilor din satele întâlnite in cale. Cei mai mulţi însă rămân sub cerul liber. Pelerinii ruşi poartă în mâini steaguri cu icoane, cruci şi iconite simple atârnate pe piept.

 

   Fiecare creştin ortodox rus îşi doreşte să participe la acest pelerinaj cel puţin o dată în viaţă, fiind considerat atât un eveniment de suflet, cât şi unul de tradiţie profundă. În mulţimea pelerinilor pot fi văzuţi mulţi tineri şi copii.

   Icoana „Velikoretski” este purtată de preoţi şi de diaconi, pe tot parcursul intre Kirov si Velikoretski, unde se săvârşeşte o slujbă în cinstea Sfântului Nicolae.

 

   Icoana, făcătoare de minuni, îl are în centru pe Sfântul Nicolae, cu Evanghelia în mână, binecuvântând. Pe margine sunt reprezentate scene din viaţa Sfântului: trimiterea sa la învăţătură; apariţia Sfântului Nicolae inaintea eparhului Evlavius; salvarea tânărului Demetrius de înec; sfinţirea bisericii Sfântului Simeon; salvarea corăbierilor de la înec; anularea executiei celor trei bărbaţi; întoarcerea minunată a fiului luat prizonier; înmormântarea Sfântului Nicolae.

   O copie a acestei Icoane a fost comandată de ţarul Ivan IV cel Groaznic, pentru Mânăstirea Ipatiev, unde monahii aveau sa se roage pentru sufletul fiului său.

 

teolog Mirela Sova / Lacasuri Ortodoxe


© Copyright 2008-2009 - Tous droits réservés
   Nu uitati de continuarea acestui "mesaj": CARTEA SFINTILOR - Lacasuri Ortodoxe (click pe banner)

MP3 player VARA Lacasuri Ortodoxe 

Partager cet article

Repost 0
Published by KSLCatalin - dans STIRI DE MUTAT
commenter cet article

commentaires