Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
29 juillet 2009 3 29 /07 /juillet /2009 14:34
    Patriarhia Română, Federaţia Filantropia şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor sunt partenere în Proiectul „Întreprinderi sociale pentru integrarea socială a foştilor deţinuţi“. Acest proiect, care va fi finanţat din fondurile structurale europene, are ca scop facilitarea procesului de tranziţie de la detenţie la viaţa activă şi muncă a deţinuţilor din perioada de pre-eliberare şi a persoanelor eliberate din închisori, în vederea integrării sociale. Traficul de persoane şi reintegrarea pe piaţa muncii a victimelor traficului reprezintă scopul altui proiect, intitulat „Integrare pe piaţa muncii pentru persoanele traficate“. Obiectivele urmărite sunt: îmbunătăţirea nivelului de cunoaştere în domeniul economiei sociale, ca soluţie de integrare pe piaţa muncii a foştilor deţinuţi proaspăt eliberaţi din detenţie, pilotarea programelor şi acţiunilor de facilitare a adaptării beneficiarilor în întreprinderi sociale şi de transfer de abilităţi în găsirea unui loc de muncă şi creşterea capacitaţii practicienilor din sistemul penitenciar din România şi din cadrul echipelor partenerilor sociali de a dezvolta proiecte integrate în cadrul unor parteneriate public/privat pentru facilitarea angajării beneficiarilor.

   Activităţile prevăzute vor fi desfăşurate cu asistenţă transnaţională din partea Ministerului de Justiţie italian şi a organizaţiilor: Obiettivo Lavoro; IReR; OESSE şi Unione degli Assessorati. Un alt proiect ce va fi finanţat din fondurile europene cu 500.000 de euro este intitulat „Filantropie şi incluziune prin economie socială“ şi va fi dezvoltat de Federaţia Filantropia, în parteneriat cu Fundaţia NESsT (filiala Ungaria) şi Patriarhia Română. Scopul urmărit este construirea capacităţii ONG-urilor membre ale Federaţiei şi a structurilor eparhiale partenere de a dezvolta şi administra întreprinderi sociale ca instrument de auto-susţinere financiară şi atingere a misiunii lor sociale, iar obiectivele sunt: transferul de expertiză (know-how) naţională şi internaţională în domeniul întreprinderilor sociale către reprezentanţii organizaţiilor membre ale Federaţiei; creşterea capacităţii ONG-urilor membre ale Federaţiei şi a eparhiilor partenere de a identifica şi atrage resursele necesare iniţierii unei întreprinderi sociale; testarea procesului de iniţiere şi administrare de întreprinderi sociale la nivelul ONG-urilor şi comunităţilor locale; crearea în cadrul Federaţiei a unui mecanism intern de documentare, diseminare şi replicare a experienţei şi expertizei în domeniul iniţierii şi managementului întreprinderilor sociale. Traficul de persoane şi reintegrarea pe piaţa muncii a victimelor traficului reprezintă scopul proiectului intitulat „Integrare pe piaţa muncii pentru persoanele traficate“.

   Acest proiect finanţat din fondurile europene va fi implementat de Federaţia Filantropia, în parteneriat cu Organizaţia „Centrul Parteneriat pentru Egalitate“, şi îşi propune să dezvolte capacitatea actorilor-cheie în domeniul prevenirii şi combaterii traficului de persoane şi al integrării persoanelor traficate pe piaţa muncii de a obţine o perspectivă integratoare asupra fenomenului traficului de persoane şi a problemelor sociale asociate, de a gestiona eficient situaţiile de trafic de persoane la nivel local, regional, naţional şi transnaţional, acţionând în colaborare şi parteneriat, inclusiv la nivel transnaţional, acţionând inovativ pentru prevenirea şi combaterea traficului şi pentru integrarea persoanelor traficate sau cu risc crescut de a fi traficate pe piaţa muncii. Şi în acest proiect vor fi implicaţi parteneri transnaţionali din Italia, ţară cu intensă experienţă în acest domeniu. Tot din fonduri europene va fi finanţat şi proiectul intitulat „Creşterea capacităţii organizaţionale a BOR ca partener pentru incluziune socială“. 1.200.000 de euro vor fi folosiţi pentru dezvoltarea capacităţii organizaţionale a Sectorului Social-Filantropic al Patriarhiei Române şi a sectoarelor de la 3 centre eparhiale (Bucureşti, Iaşi şi Craiova), ca o primă fază a unui plan pe 7 ani de dezvoltare a capacităţii sale de a fi un partener puternic în domeniul incluziunii sociale, la nivel naţional. Obiectivele principale ale acestui proiect sunt: evaluarea sistematică, obiectivă şi profesională a capacităţii organizaţionale şi de livrare de servicii sociale a instituţiei, generarea unei strategii instituţionale în domeniul incluziunii sociale, la nivel central şi regional, precum şi îmbunătăţirea competenţelor angajaţilor din cadrul structurilor instituţionale naţionale, regionale şi locale, astfel încât instituţia să acţioneze ca un partener eficient în domeniul incluziunii sociale. Proiectul este dezvoltat de către Organizaţia Internaţională pentru Caritate Creştin-Ortodoxă (IOCC), în parteneriat cu Patriarhia Română şi Federaţia Filantropia.

Partager cet article

Repost 0
Published by KSLCatalin - dans STIRI DE MUTAT
commenter cet article

commentaires