Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
28 juillet 2009 2 28 /07 /juillet /2009 12:17
Lacasuri Ortodoxe: din Kiev, Ucraina

   Conducătorul Bisericii Ortodoxe Ruse a respins pretenţiile preşedintelui Ucrainei de a crea o biserică ortodoxă independentă de Moscova, precizează un articol al Mariei DANILOVA, citat de "Directii catre Ortodoxie" - USA Asociated Press.

 

   Patriarhul Chiril a sosit în Ucraina într-o vizită prelungită, care - spun observatorii - ar fi menită să reanimeze influenţa religioasă şi politică a Moscovei asupra acestei naţiuni predominant ortodoxe, formată din 46 milioane de oameni, naţiune ce încearcă să se integreze în Uniunea Europeană.

 

   Preşedintele Victor Iuşcenko a dus, în anii 90, o campanie de recunoaştere a unei biserici ortodoxe independentă de Patriarhia Moscovei.

 

   "Principalele aspiraţii ale ucrainenilor sunt de a trăi într-o biserică ortodoxă apostolică unită, autoguvernată", a declarat preşedintele Iuşcenko într-un discurs pe care l-a ţinut în picioare, alături de Patriarhul Chiril.

 

   PF Chiril a ţinut rapid să sublinieze faptul că Biserica Ortodoxă dominantă din Ucraina, care aparţine de Patriarhia Moscovei, este singura biserică legitimă aici:

 

   "Această biserică, domnule preşedinte, există deja", a declarat PF Chiril.

   "Dacă astăzi nu ar exista, atunci nu ar exista nici Ucraina.

   Dar, întrucât s-au deschis răni în această biserică, ele trebuie să fie vindecate", a spus el.

   Cei doi lideri au făcut declaraţii, după ce au depus flori la monumentul destinat victimelor teribilei infometari din perioada 1932-1933, care a ucis milioane de oameni nevinovaţi - foamete, sustin multi, pusă la cale de autorităţile sovietice pentru cedarea către stat a terenurilor aflate în proprietate privată.


   Iuşcenko promovează, de asemenea, o campanie de recunoaştere a acestei infometari ca fiind o actiune de genocid, pe când Moscova atrage atenţia că această strategie nu a fost aplicată în mod special doar populaţiei ucrainene.

 

   Chiril a mai declarat că deplânge tragedia şi se roagă pentru toţi cei care au pierit, dar a subliniat faptul că şi alte grupări etnice, inclusiv ruşii, au avut de suferit.

 

   Biserica Ortodoxă Rusă şi Kremlinul sunt îngrijoraţi insa de pierderea poziţiei dominante în Ucraina.

   Principala biserică, aparţinând de Moscova, este susţinută de circa 28 de milioane de credincioşi, în timp ce Biserica Ortodoxă "separatistă" Ucraineană, Patriarhia de la Kiev, numără 14 de milioane de credincioşi. Sondajele de opinie arată că popularitatea bisericii separatiste este insa în creştere.

 

   Luni dimineaţă, Patriarhul Chiril a săvârşit Sfânta Liturghie pe Dealul Sfântului Vladimir, în centrul Kievului, aproape de statuia Prinţului Vladimir, cel care a adus lumii slave convertirea la creştinism în 988. PF Chiril s-a rugat pentru prietenie, frăţie şi unitate.

 

   Iuşcenko, care urmăreşte ruperea de dominaţia rusă şi integrarea în Uniunea Europeană şi NATO, a apelat la liderul spiritual al lumii Ortodoxe, de care aparţin peste 250 de milioane de credincioşi ortodocşi, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului, pentru recunoaşterea bisericii "separatiste".

   Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I, care a vizitat şi el Kievul, vara trecută, nu a dat încă un răspuns clar.

 

   Întâiul stătător rus şi-a propus să viziteze o serie de oraşe ucrainene pe perioada acestei vizite prelungite, despre care oficialii Bisericii Ruse spun că este un pelerinaj, pe când observatorii văd în aceasta un substrat politic, Biserica Rusă căutând susţinători în oraşul minier Doneţk şi în portul Sevastopol al peninsulei Crimeii.

 

   Înaintea binecuvântării acordate de Patriarhul Chiril la începutul rugăciunilor, un grup de activişti naţionalişti aflaţi lângă statuia Prinţului Vladimir au început să strige "Afară preot moscovit!", scurta intervenţie fiind imediat oprită de poliţie - incheie "Directii catre Ortodoxie" - USA, citand articolul Mariei DANILOVA.

 


MP3 player VARA Lacasuri Ortodoxe

 

Partager cet article

Repost 0
Published by KSLCatalin - dans STIRI DE MUTAT
commenter cet article

commentaires