Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
27 juillet 2009 1 27 /07 /juillet /2009 14:14
Lacasuri Ortodoxe: despre Sfinti
Nu aveau curaj, până când au întâlnit un Mucenic

   Creştinii din sudul Spaniei au cunoscut în sec. X o perioadă de persecuţii, fiind nevoiţi să se supună autorităţilor şi obiceiurilor musulmane sau să dea socoteală pentru nesupunere. Mulţi dintre ei au făcut compromisuri, păstrându-şi credinţa în secret.

 

   Sfânta Evloghia (...859) a descris martiriul a cinci creştini din Cordoba: două familii şi un călugăr.

 

   Tânăra familie, Aurel şi Natalia, se integrase noilor condiţii de viaţă, specific musulmane. Creştini, fără ştirea oficialităţilor, acestia şi-au schimbat însă optica, după ce Aurel a asistat la martirizarea lui Ioan, credincios purtat pe un măgar, biciuit, batjocorit de mauri, dar ferm până la capăt în mărturisirea lui Hristos.

 

   Aurel şi-a convins soţia şi rudele Felix şi Lilioza - creştini şi ei, în taină - să se statornicească pe calea lui Dumnezeu, fără laşitate.

 

   Ca urmare, Natalia şi Lilioza s-au arătat în societate fără... voalul obişnuit la musulmani. Pentru această impietate, membrii familiilor au fost chemaţi în faţa cadiului.

 

   Odată cu ei, s-a prezentat şi călugărul George din Palestina, sub acuzaţia că nu se spală. Acesta practica o nevoinţă specială şi nu se spălase pe corp de 30 de ani. Văzând că autorităţile vor să-l scoată de sub acuzaţie, pentru că era străin, călugărul a izbucnit în acuze la adresa lui Mahomed, numindu-l, printre altele, „credincios al diavolului", ceea ce a fost suficient ca să fie executat şi el, alături de ceilalţi patru, mărturisind toţi că sunt creştini.

 

   Cei cinci au primit martiriul pe 27 iulie 852.

 

   O altă sursă care îi menţionează pe doi dintre Mucenici, şi anume pe Aurel şi Natalia, este „Martirologiul lui Usuard", în care acesta aminteşte mutarea moaştelor lor, la Saint Germain des Pres, pomenită la 20 octombrie.

 

   Sfinţii spanioli care au neglijat regulile religiei musulmane sunt pomeniţi şi în sinaxarul ortodox rus.

 

 

teolog Mirela Sova / Lacasuri Ortodoxe


© Copyright 2008-2009 - Tous droits réservés    Nu uitati de continuarea acestui "mesaj": CARTEA SFINTILOR - Lacasuri Ortodoxe (click pe banner)

MP3 player VARA Lacasuri Ortodoxe
 

Partager cet article

Repost 0
Published by KSLCatalin - dans STIRI DE MUTAT
commenter cet article

commentaires