Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
27 juillet 2009 1 27 /07 /juillet /2009 11:36
Lacasuri Ortodoxe: despre Sfinti
Moravia nu l-a primit, dar bulgarii l-au onorat ca Apostol!
    Cunoscut ca „Sfântul Clement de Ohrida", acest Sfânt a fost de fapt episcop de Veliţa, dar a rămas cunoscut ca fiind „de Ohrida", după mânăstirea pe care a fondat-o la Ohrida, unde se află sfintele sale moaşte.

 

   Initial, Apostol în Moravia (azi parte din Cehia), Sfântul Clement a întâmpinat, ca preot misionar, opoziţia altor misionari din Occident, germani de rit latin care aveau o mare influenţă la curtea prinţului Sviatopolk al Moraviei cu susţinerea papei Ştefan VI.

 

   Discuţiile între misionarii slavi şi cei occidentali s-au concentrat în jurul problemei săvârşirii slujbelor religioase în limba naţională şi a adaosului la Crez, „Filioque" - „şi de la Fiul". Sfântul Clement, împreună cu alţi ucenici ai Sfântului Metodie, luminătorul slavilor: Gorazd, Naum, Sava şi Anghelarie, susţineau introducerea slujbelor în limba vorbită de slavi. Dar papa Ştefan VI a interzis acest lucru, susţinând cultul divin în limba latină. De asemenea, în privinţa adaosului la Crez nu exista împăcare, occidentalii fiind convinşi că este o greşeală lipsa lui, în pofida oricărui argument.

 

   Urmare acestor contraziceri, Sfântul Clement şi ceilalţi misionari răsăriteni au fost închişi de prinţul Moraviei şi torturaţi.

 

   Dumnezeu a arătat voinţa Sa prin minune: de două ori, la interval de trei zile, câte un cutremur puternic a eliberat din închisoare pe cei aflaţi aici pe nedrept. Mâniat, prinţul nu a acceptat aceste semne, ci a dispus alte chinuri pentru ei.

 

   Văzând însă că este în zadar, el a hotărât ca pe cei tineri dintre ei să-i vândă ca sclavi, pe o piaţă veneţiană, iar pe cei mai în vârstă i-a exilat - interzicându-le orice revenire pe teritoriul Moraviei.

 

   Sfântul Clement, exilat, a ajuns pe teritoriul bulgar, stăpânit de prinţul creştin Boris. Acesta l-a primit în anul 886, ca şi pe însoţitorii săi, cu mare bucurie, cu onoruri, ca pe Apostoli şi Mărturisitori. După ce s-a interesat de misiunea lor, prinţul a încredinţat Sfântului Clement misiunea propovăduirii Evangheliei în Kutmiţevica, Ohrida şi Glaviniţa. Şi nu numai atât. Dornic de a împlini dorinţa Sfinţilor Chiril şi Metodie, Sfântul Clement a adaptat alfabetul glagolitic inventat de Sfântul Chiril, alcătuind alfabetul chirilic.

 

   Odată cu evanghelizarea populaţiei, el înfăptuia şi alfabetizarea ei, organizând şcoli în limba poporului, cu susţinerea autorităţilor locale şi, bineînţeles, a prinţului Boris.

 

   Pentru a apropia scrierile duhovniceşti de masele largi, Sfântul Clement a tradus multe opere bizantine în slavonă, a compus predici - care au circulat apoi până în Rusia, a tradus şi compus slujbe în slavonă, în cinstea Sfinţilor. El acorda cea mai mare atenţie cultului divin, care trebuie înţeles de popor, motiv pentru care trebuie să se săvârşească în limba poporului.

 

   Urmaşul prinţului Boris, ţarul Simeon (893-927) a avut aceeaşi dorinţă de răspândire a Evangheliei în poporul său, prin intermediul Apostolilor slavi. El l-a numit pe Clement episcop de Veliţa (Demniţa) - în vestul Macedoniei.

 

   Despre viaţa Sfântului Clement ne furnizează informaţii Sfântul Teofilact al Ohridei, care a consemnat că acesta era atât de devotat predicării cuvântului lui Dumnezeu şi instruirii populaţiei din zona unde a fost trimis, încât uita să mai mănânce. Ziua propovăduia şi scria, iar noaptea se ruga. Primind darul facerii de minuni, a vindecat doi orbi şi alti paralizaţi, cu rugăciunea.

 

   El a fondat mânăstirea Sfântului Pantelimon din Ohrida, unde s-a retras spre sfârşitul vieţii. S-a mutat la Domnul în ziua de hram, la 27 iulie 916, după cum fusese anunţat în vedenie de catre Sfinţii Chiril şi Metodie, înaintaşii săi.

 

   Îndată a fost cinstit ca Apostol al bulgarilor, unde a propovăduit, s-a ocupat de organizarea bisericească şi de fundamentarea unei civilizaţii care avea să se transmită şi altor popoare slave, influenţând chiar şi poporul român.

 

   Sfântul Clement de Ohrida e sărbătorit şi la 22 noiembrie.

   Moravia nu l-a primit pe Sfânt şi pe ceilalţi Apostoli slavi, dar în 907, regatul morav a căzut sub unguri şi cei care-i exilaseră pe Sfinţi au urmat aceeaşi cale a surghiunului.

 

 

teolog Mirela Sova / Lacasuri Ortodoxe


© Copyright 2008-2009 - Tous droits réservés    Nu uitati de continuarea acestui "mesaj": CARTEA SFINTILOR - Lacasuri Ortodoxe (click pe banner)

MP3 player VARA Lacasuri Ortodoxe
 

Partager cet article

Repost 0
Published by KSLCatalin - dans STIRI DE MUTAT
commenter cet article

commentaires