Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
27 juillet 2009 1 27 /07 /juillet /2009 09:49
Lacasuri Ortodoxe: despre Sfinti.
   La data de 27 iulie, crestinii-ortodocsi il salbatoresc pe Sfantul Pantelion ("intru tot milostiv") la manastirea ce-i poarta hramul, situata in Statiunea balneo-climaterica Lacu-Sarat, la 5,5 kilomentri de orasul Braila.

   Intr-o adevărată oază de verdeaţă, eforturile medicilor ce încearcă să vindece neputinţele celor aflaţi la tratament sunt întărite de rugăciunile înalţate în frumoasa biserică din lemn, ridicată în stil maramureşean.

   An de an, începând din 1998, credincioşii vin în pelerinaj, pentru a afla alinare, pentru a înălţa rugăciune şi pentru a mulţumi lui Dumnezeu pentru binefacerile primite, mărturisind că încrederea le este în Hristos Domnul, Doctorul sufletelor şi al trupurilor noastre, Care prin rugăciunile Sfântului Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon ajută, vindecă şi întăreşte pe cei ce i se închină.

   Finalizata in 2001, manastirea reprezinta un spatiu de cugetare spirituala si un loc de pelerinaj pentru multi crestini. Sufletul manastirii il reprezinta grupul de zece maicute aflate sub indrumarea cuvioasei Pantelimona Corjos. Micuta manastire din lemn devine neincapatoare in ziua hramului.

   In Braila, Sfantul Pantelimon vegheaza si asupra spitalului ce-i poarta numele, Spitalul de Psihiatrie, unde multi bolnavi au nevoie de linistea sufleteasca si trupeasca a sfantului mucenic.

   Pe vremea imparatiei paganului Maximilian, cumplitul asupritor al crestinilor, toata lumea era acoperita cu intunericul inchinarii la idoli. Multi marturisitori ai preasfantului nume al lui Isus Hristos au fost ucisi. Printre acestia se afla si Sfantul Pantelimon, din cetatea Nicomidiei. Tatal sau era de credinta pagana, sarguindu-se cu caldura la inchinarea idolilor, iar mama sa era crestina. Ea a invatat de la stramosii sai sfanta credinta, slujind cu osardie lui Hristos.

   Pantelimon era foarte milostiv, tamaduia pe cei bolnavi fara plata, iar pe cei saraci ii miluia, impartind averile parintesti celor ce aveau trebuinta.

   Mama sa il crestea in credinta crestina, invatandu-l sa-L cunoasca pe Unul si adevaratul Dumnezeu.Dupa moartea mamei, copilul a mers in urma ratacirii tatalui sau, fiind dus adeseori de dansul la idoli si invatand paganitatea lor. Fiind istet la minte, a invatat toate tainele gramaticii si i-a intrecut pe cei de aceeasi varsta. Era bine graitor, frumos la fata, iubit de toti si cunoscut imparatului Maximilian. El, la praznicul Nasterii lui Hristos a ars douazeci de mii de sfinti mucenici. Imparatul decide ca Pantelimon sa fie invatat tot mestesugul doctoricesc, vrand ca intotdeauna sa-l aiba pe langa dansul.

   In vremea aceea era in Nicomidia un preot batran cu numele Ermolae. Acesta, vazandu-l pe tanar trecand pe langa locuinta sa, a remarcat ca va fi alesul lui Dumnezeu. La rugamintile preotului, Pantelimon intra in casa acestuia, fiind intrebat de neam, de parinti, de credinta si de-ntreaga lui viata.

   Tanarul ii povesti de maicuta sa.Atunci Ermolae l-a intrebat : »Dar tu, fiule, de ce parte si ce credinta voiesti sa fii ?De credinta tatalui tau sau a mamei tale ? Tanarul a raspuns : « Maica mea, pe cand traia, ma invata credinta sa si eu am iubit credinta ei. Insa tatal meu, ca cel mai mare, ma sileste la legile elinesti si doreste sa ma randuiasca in palatele imparatesti, adica in randul ostasilor imparatului »

   « Ce fel de invatatura te invata pe tine, dascalul tau ? » Tanarul a raspuns : « Invatatura lui Asclipie, a lui Hipocrate si a lui Galen, pentru ca asa voieste tatal meu.Iar dascalul meu zice ca de voi sti acele invataturi, voi putea cu inlesnire sa tamaduiesc toate bolile oamenilor ».

   Sfantul Ermolae i-a zis : « Crede-ma pe mine, bunule tanar, ca invataturile si mestesugurile lui Asclipie, Hipocrate si Galen sunt mici si putin pot sa ajute celor ce le intrebuinteaza pe ele. Asemenea sunt si zeii pe care imparatul Maximilian, tatal tau si ceilalti elini ii cinstesc. Sunt deserti si de nimic.Deci, Unul este Iisus Hristos, adevarat si Atotputernic Dumnezeu, in care, de vei crede vei putea tamadui toate bolile.

   Precum nu este cu putinta a numara stelele cerului, nisipul marii si picaturile de ploaie, tot asa nu putem numara minunile si maririle Lui. El este si acum ajutator robilor sai, mangaie pe cei mahniti, tamaduieste pe cei bolnavi, izbaveste de primejdii si scoate din toate rautatile potrivnice, neasteptand sa fie rugat de cineva. Celor ce-L iubesc pe El, faceri de minuni le daruieste si le da lor desavarsit viata fara de sfarsit, intru slava cea vesnica si imparatia cerurilor'.
Pantelimon a dat crezare cuvintelor rostite. « Eu pe acestea de multe ori le-am auzit de la maica mea si am vazut-o adeseori rugandu-se si chemand pe acel Dumnezeu, de care tu vorbesti'. Din acea zi, Pantelimon trecea pe la batran si se indulcea de la vorbele lui cele insuflate de Dumnezeu si se povatuia spre cunostinta adevaratului Dumnezeu.Cand se intorcea de la dascalul Eufrosin, nu se mai ducea la casa sa, pana nu-l vizita pe batranul Ermolae, de la care primea cuvinte folositoare pentru suflet.

   Odata, tanarul a gasit pe drum un copil mort, muscat de o vipera. »Acum mi se cade mie sa stiu daca sunt adevarate cele graite de Ermolae », gandi el. Si cautand spre cer a zis : « Doamne, Isuse Hristoase, macar ca nu sunt vrednic de a Te chema, insa de voiesti ca sa fiu robul Tau, pruncul acesta sa invieze, iar vipera sa moara. » Atunci indata, pruncul, desteptandu-se ca din somn, s-a sculat, iar vipera a crapat in doua. Pantelimon, vazand aceasta minune, a crezut desavarsit in Domnul Hristos, si-a ridicat ochii sai trupesti si sufletesti sper cer pentru a-i multumi lui Dumnezeu cu bucurie si cu lacrimi. Apoi, alergand la Sfantul Ermolae, a cazut la picioarele sale, cerand Sfantul Botez.. Dupa ce a fost trecut in randul crestinilor, Pantelimon a petrecut langa batranul Ermolae sapte zile, ascultand dumnezeiestile cuvinte care i se graiau prin gura batranului si adapandu-se ca dintr-un izvor viu, si-a facut sufletul sau spre imbelsugarea roadelor duhovnicesti, cu darul lui Hristos. A opta zi tatal sau l-a intrebat : »Fiule, unde ai zabovit atatea zile, ca eu in grija mare am fost pentru tine ».Sfantul a raspuns : »Am fost cu dascalul in palatele imparatesti, de am tamaduit pe un bolnav iubit imparatului si nu ne-am departat de la dansul 7 zile pana nu l-am facut sanatos ».

   A doua zi, mergand la dascalul Eufrosin, a fost intrebat : » Unde ai stat atatea zile ? » El i-a raspuns : « Tatal meu, cumparand o mosie, m-a trimis acolo, fiind cumparata cu mare pret.

   Fericitul Pantelimon era plin de darul lui Dumnezeu, purtand inlauntrul sau comoara sfintei credinte. Se ingrijea foarte mult de tatal sau, incercand sa-l scoata din intunericul inchinarii idolesti si sa-l aduca la lumina cunostintei lui Hristos.. Tatal inceteaza a mai cinsti pe idoli.

   Pantelimon a vindecat orbii si pe cei din inchisori. Auzind de aceste minuni, imparatul Maximilian a cerut explicatii celor vindecati si a descoperit ca sfantul ii mantuia plin slava lui Hristos. « Eu am poruncit dascalului tau sa te invete mestesugul doctoricesc iar tu, defaimand toate astea, te-ai abatul la cele potrivnice », a declarat imparatul, hotarand sa fie spanzurat in chinuri groaznice. Prin minunile Domnului, mucenicul a scapat de spanzuratoare, de fiarele salbatice, dar nu si de temnita.

   Sfantul a murit prin decapitare, la umbra unui maslin ; insa in loc de sange a curs lapte, iar maslinul s-a umplut de roade.

 

   Localizare exacta:

   Este situata pe soseaua Braila-Viziru-Constanta la km 7 ramificatie pe dreapta spre statiunea Lacul Sarat.

   Din orasul Braila cu orice tramvai pana la parc sau la cap de linie in suburbia Radu Negru, dupa care se ia tramvaiul 24 care merge la combinatul chimic Chiscani.

   Din apropierea garii (la 300 m) se ia tramvaiul de Dorobanti sau din gara autobuzul nr. 9 care merge in satul Chiscani si are statie la km 7 pentru Lacul Sarat, de unde se ramifica si soseaua care dupa 300 m duce in statiune.

   Manastirea este construita chiar in parcul statiunii Lacul Sarat in apropierea serelor primariei orasului Braila.
Manastirea Sfantul Pantelimon - Lacu-Sarat Braila


MP3 player VARA Lacasuri Ortodoxe

 

Partager cet article

Repost 0
Published by KSLCatalin - dans STIRI DE MUTAT
commenter cet article

commentaires