Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
26 juillet 2009 7 26 /07 /juillet /2009 18:15
Lacasuri Ortodoxe: din Vicennes

   Centrul Monumentelor Naţionale şi Galeria Naţională de Arte Frumoase din Bulgaria prezintă la Sfânta Capelă din Vincennes, o colecţie de icoane bulgaresti, din perioada secolelor IV-XIX.

   Prin cele 100 de lucrări (icoane, manuscrise, sculpturi), expoziţia descoperă bogăţia şi diversitatea acestei arte care demonstrează triumful creştinismului în perioade străvechi.

   Centrul Monumentelor Naţionale a avut frumoasa şi impresionanta idee de a marca redeschiderea Sfintei Capele de Vincennes, acest "mic templu perfect" al Occidentului catolic, prin expunerea de comori ale Ortodoxiei Răsăritene.

   Astfel, Roma găzduieşte Bizanţul în Capela regilor Franţei, prin "galeria de icoane" pe care designerii Gerald Gribi şi Stéphane Vérité au organizat-o astfel încât să le confere vizitatorilor o mai bună înţelegere a celor 80 de icoane, 7 manuscrise şi 4 sculpturi atent selectate de către Boris Danailov, Directorul Galeriei Naţionale de Arte Frumoase din Bulgaria, Sofia, din cripta Catedralei memoriale "Alexander Nevski" din Sofia şi din alte prestigioase colecţii.

 

   Acest culoar al expoziţiei îl plimbă pe vizitator din secolul IV spre secolul XIX, în trei mari etape: din secolul IV până în secolul XIV, "Logos şi imagini", începuturile creştinismului, perioada de înflorire artistică ce a însoţit varsta de "aur a celor doi mari regi bulgari, din Evul Mediu", apoi din secolul XV spre secolul XVII, "Apărarea identităţii creştine în timpul perioadei otomane" şi, în final, din secolul XVIII spre secolul XIX, "Rolul icoanei în reafirmarea identităţii naţionale bulgare".

 

   Parcursul scoate în evidenţă coerenţa spiritualităţii ortodoxe şi exprimarea sa în acestă Europă Răsăriteană, care a fost mult timp un dramatic câmp de luptă al Imperiilor rivale şi al civilizaţiilor concurente ...

 

 

INFORMATII SUPLIMENTARE:

   Catalogul expoziţiei "Comorile iconografiei bulgare", este publicat in Editiile de patrimoniu.


    Program de vizitare: până în data de 30 august 2009: zilnic, orele 10 - 18
    Intrarea:  Gratuită pentru cei sub 18 ani

                     Gratuită pentru resortisanţii din partea uneia dintre cele 27 de ţări ale UE, până la vârsta de 26 de ani

 

                     Preţul unui bilet de intrare în Sfânta Capelă: 8 €
                     Pentru grupuri şi profesioniştii adulţi (mai mult de 20 de persoane), preţ redus: 5€

 

    În plus, există aici şi ateliere publice de pictură.

 

MP3 player VARA Lacasuri Ortodoxe

 

Partager cet article

Repost 0
Published by KSLCatalin - dans STIRI DE MUTAT
commenter cet article

commentaires