Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
24 juillet 2009 5 24 /07 /juillet /2009 16:41
   In aceasta seara, la Manastirea Sf. Ana din Orsova, va fi oficiata slujba Privegherii pentru sarbatoarea Adormirii sfintei Ana. La slujba va participa Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit dr. Irineu Popa, Mitropolitul Olteniei, alaturi de Prea Sfinţitul părinte Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei.

 

   Maine, Sambata 25 iulie,cand Biserica Ortodoxa praznuieste Adormirea Sf.Ana,mama Maicii Domnului, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit dr. Irineu Popa si PS. Nicodim, vor participa la Sfanta Liturghie la Manastirea Sf. Ana din Orsova, care isi serbeaza hramul.

 

   Sfantul locas a fost ctitorit de ziaristul interbelic Pamfil Seicaru, care a luptat in zona Orsovei in calitate de tanar sublocotenent al Regimentului 17 Infanterie in primul Razboi Mondial. Seicaru avea sa fie distins cu titlul de Cavaler al Ordinului "Mihai Viteazul" de catre regele Ferdinand I al Romaniei. In toamna lui 1916, chiar pe "Dealul Mosului", ziaristul a fost ingropat, alaturi de camaradul sau de arme, Petre Gavanescu, de explozia unui obuz. Amandoi au scapat cu viata, iar Seicaru s-a legat sa ridice in acest loc, atunci cand va avea posibilitati materiale, o manastire, in semn de multumire lui Dumnezeu, dar si "in memoria tuturor eroilor care au cazut pentru o Romanie Mare", dupa cum nota el insusi in actul de donatie a manastirii catre Mitropolia Olteniei, document notificat la München la 24 martie 1975.

 

   Pamfil Seicaru este si ctitorul Monumentului Eroilor de la Marasesti, precum si a doua alte monumente inchinate victimelor razboiului, in Franta si Ucraina. Asezamantul monahal a fost construit intre 1936 si 1939, perioada in care Seicaru era director al ziarului "Curentul" si deputat in Parlamentul Romaniei. In timpul comunistilor, chiliile au fost transformate in locuri de cazare, in biserica functionand o discoteca si un restaurant. Abia la 2 decembrie 1990, Manastirea Sf. Ana a fost sfintita de PS Parinte Episcop Damaschin Severineanul, vicar al Mitropoliei Olteniei. Hramul manastirii se praznuieste la 25 iulie, ziua Adormirii Sfintei Ana. Cu aceasta ocazie, maica stareta Iustina Popovici ii invita pe toti credinciosii sa ia parte la aceste momente de sarbatoare.

 

 

MP3 player VARA Lacasuri Ortodoxe

 

Partager cet article

Repost 0
Published by KSLCatalin - dans STIRI DE MUTAT
commenter cet article

commentaires