Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
24 juillet 2009 5 24 /07 /juillet /2009 14:20
  În ziua de 20 iulie, când Biserica Ortodoxă îl sărbătoreşte pe Sf. Mare Prooroc Ilie Tesviteanul, Preasfinţitul Părinte Dr. Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a asistat la Sfânta Liturghie săvârşită în biserica Schitului „Acoperământul Maicii Domnului" din com. Izvoarele, jud. Giurgiu, cu prilejul celui de al doilea hram al schitului. Cu această ocazie, Preasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură în care a subliniat importanţa deosebită a Sfântului Mare Prooroc Ilie Tesviteanul.

   Originar din Tesva Galaadului, şi-a desfăşurat activitatea profetică în secolul al IX-lea î.Hr., în vremea domniei regelui Ahab din Samaria. Cinstea deosebită de care s-a bucurat Sfântul Ilie înaintea lui Dumnezeu este demonstrată prin arătarea sa pe Muntele Taborului alături de Moise, atunci când Mântuitorul s-a schimbat la Faţă înaintea ucenicilor Lui.

   Sfântul Maxim Mărturisitorul, în lucrarea sa Questiones et dubia, vorbeşte despre postul Sfântului Ilie şi zelul său manifestat în asceză: „Cât despre acesta (Ilie), reprezentând tipul harismei proorociei, depăşind în totalitate prescripţiile Legii, el posteşte patruzeci de zile, ceea ce înseamnă că harisma profetică prescrie abţinerea de la consimţirea răului". În acest sens, Sfântul Ilie prefigurează abstinenţa monahilor creştini, o abstinenţă a cărei punere în practică înseamnă, în primul rând, refuzul în a săvârşi răul pentru a împlini virtuţile care duc la desăvârşire. Sfântul Ap. Iacov, vorbind despre Sf. Ilie, spune: „Ilie era om asemenea cu noi în slăbiciuni, dar, când s-a rugat ca să nu plouă, n-a plouat trei ani şi şase luni. Apoi, iarăşi s-a rugat şi cerul a dat ploaie şi pământul a rodit roada sa." (Iacov 5, 17-18). Prin aceasta se arată atât puterea rugăciunii, cât şi faptul că Dumnezeu ascultă totdeauna rugăciunea celor bineplăcuţi Lui. La final, Preasfinţitul Părinte Ambrozie a îndemnat sutele de credincioşi prezenţi să urmeze modelul de rugăciune a Sfântului Prooroc Ilie care s-a rugat peste măsură şi glasul rugăciunii sale a ajuns în ceruri, până la Dumnezeu.

MP3 player VARA Lacasuri Ortodoxe

 

Partager cet article

Repost 0
Published by KSLCatalin - dans STIRI DE MUTAT
commenter cet article

commentaires