Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
24 juillet 2009 5 24 /07 /juillet /2009 13:17
   La schiturile de pe muntele Semenic şi Muntele Mic sute de credincioşi au urcat pentru aduce cuvenită cinstire Sfântului Ilie, proorocul.

   În acest an, deşi vremea a fost nefavorabilă, aproximativ 500 de credincioşi au participat la slujba de resfinţire a bisericii schitului de pe muntele Semenic, ce s-a săvârşit de Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian în dimineaţa ajunului praznicului, respectiv duminică, 19 iulie. Altarul bisericii schitului de pe muntele Semenic şi-a primit înnoirea după 63 de ani. Datorită deteriorării sfintei mese şi a altarului bisericii, la iniţiativa sectorului exarhat al eparhiei, s-au efectuat lucrări de renovare, care au trebuit pecetluite prin slujba de resfinţire oficiată de către chiriarh.

 

   Astfel că după înnoirea sfintei mese s-au reaşezat sfintele moaşte în sfântul prestol, precum şi hrisovul cel vechi (din anul 1946), adăugându-se deopotrivă şi o nouă însemnare. După slujba de resfinţire s-a oficiat dumnezeiasca Liturghie arhierească, în finalul căreia credincioşii s-au închinat înaintea sfintei mese. La Sf. Liturghie din ziua hramului au luat parte la Sf. Liturghie 400 de credincioşi, iar din partea Centrului Eparhial a participat P.Cuv. Părinte Arhim. Constantin Timiş, exarhul mănăstirilor din Episcopia Caransebeşului.

 

   Cel mai important pelerinaj al acestui an avut loc insa la mănăstirea Vasiova, unde peste 3000 de credincioşi au trecut pragul sfintei mănăstiri, participând la sfintele slujbe, care s-au oficiat fără întrerupere pe parcursul zilelor de ajun al praznicului şi în ziua praznicului. Slujba de priveghere a fost oficiată de către Întâistătătorul Eparhiei, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian, în cadrul acestei slujbe sfinţindu-se şi pictura care împodobeşte altarul de vară al mănăstirii.

   În ziua praznicului mulţimea de credincioşi a participat la slujba Sf. Liturghii oficiată de Chiriarhul Eparhiei Caransebeşului înconjurat de un sobor de 28 de preoţi şi diaconi. Numeroşi credincioşi s-au împărtăşit cu Sf. Taine, iar toţi cei prezenţi s-au bucurat d cuvântul de învăţătură al Preasfinţiei Sale. În încheiere, Ierarhul urat tuturor credincioşilor care poartă numele Sfântului Ilie sănătate şi ani îndelungaţi întru dragostea lui Dumnezeu şi a aproapelui. Totodată, toţi cei prezenţi au primit din partea mănăstirii un pacheţel cu bucate şi o iconiţă a Sf. Ilie spre aducere aminte de hramul celei mai reprezentativ mănăstiri din Episcopia Caransebeşului.

   Pe muntele Mic, la hramul schitului au participat peste 200 de credincioşi, iar delegatul Preasfinţiei Sale a fost părintele Daniel Alic, consilier cultural al Eparhiei, care a transmis cuvântul de binecuvântare al Ierarhului. La această mănăstire, se organizează pelerinajul la crucea de pe muntele Mic la praznicul Înălţării Sfintei Cruci (14 septembrie), când sute de credincioşi participă la Sf. Liturghie oficiată la 1600 metri altitudine, în faţa crucii de metal de pe munte, a doua ca mărime din ţara noastră.

   Pentru ALBUM FOTO (42 fotografii) click pe banner:

MP3 player VARA Lacasuri Ortodoxe

 

Partager cet article

Repost 0
Published by KSLCatalin - dans STIRI DE MUTAT
commenter cet article

commentaires