Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
22 juillet 2009 3 22 /07 /juillet /2009 19:42
Lacasuri Ortodoxe: din Varşovia, 22 iulie 2009
O şcoală de Studii iudaice, privată, se deschide în Polonia

   O şcoală de studii ebraice, privată, sponsorizată de Ordinul franciscan, cu sprijinul şefului rabin din Polonia, se va deschide în octombrie în Torun (nord-vest), a anunţat în urmă cu o zi, marţi 21 iulie 2009, rectorul acesteia, rev. Maksimin Tandek.

 

   "Înscrierea este deja posibilă şi prezintă un mare interes. Credem că vom înscrie pentru început doar 45 de elevi", a spus rev. Tandek către AFP.

 

   "Eu personal am studiat în Israel, unde am descoperit istoria acestuia în toate bogăţia şi frumuseţea sa. Evreii trăiesc în Polonia de peste o mie de ani. Visul meu este să conserv aici bogăţia şi frumuseţea civilizaţiei acestora", a spus el.

 

   Studiile durează o perioadă de trei ani, fiind urmate de o licenţă în unul dintre cele trei domenii: literatură, lingvistică şi cunoaşterea practică a limbii.

 

   Şcoala va preda în special istoria Israelului şi a evreilor în Polonia, ebraică modernă, studiu biblic şi rabbinic, aramaică şi siriană.

 

   "Există o enormă bogăţie a credinţei iudaice; exista o seama de documente păstrate în arhivele şi in bibliotecile din Polonia, pe care insa nimeni nu o exploatează.

 

   Aveam nevoie de specialiştii care să le descopere şi să le prezinte publicului", a spus Tandek .

 

   Şcoala sa, cu finanţare 50% UE, este deschisă absolvenţilor. Costurile unui semestru de studii se ridică la 2000 zloţi (470 euro), a spus acesta.

 

   Printre promotorii acesteia figurează Michael Schudrich, şeful rabin din Polonia şi Arhiepiscopul Stanislaw Dziwisz, Arhiepiscop de Cracovia, fost secretar al Papei Ioan Paul al II-lea.

 

   Torun este o aşezare universitară de 200.000 de locuitori, dar totodată un bastion al Radio Maryja, staţie fundamentalistă catolică a pr. Tadeusz Rydzyk, cunoscut pentru poziţiile sale anti-semite şi naţionaliste.

 

 

 

MP3 player VARA Lacasuri Ortodoxe

Partager cet article

Repost 0
Published by KSLCatalin - dans STIRI DE MUTAT
commenter cet article

commentaires