Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
22 juillet 2009 3 22 /07 /juillet /2009 18:59
Lacasuri Ortodoxe: din Ankara, 22 iulie 2009 - Turcia
Erdogan salută reforma favorabilă studenţilor religioşi

   Primul-ministru turc, Recep Tayyip Erdoğan, care conduce un guvern conservator-islamic, a salutat astăzi o reformă care permite accesul la Universitate al elevilor din liceele religioase.

 

   Consiliul Superior al Educaţiei din Turcia (YÖK) a decis marţi că permite accesul la învăţământul superior, al elevilor din aceste şcoli care formează imami (refuzat pana in prezent de autorităţile pro-laice).

 

   YÖK, o instituţie altădată bastion al laicizării, interzicea accesul acestor liceeni şi elevi în universităţi, cu excepţia facultăţilor teologice.

 

   "YÖK încheie astfel o nedreptate privind dreptul la educaţie", a declarat Erdogan presei.

 

   Erdogan, al cărui partid al Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, apărut ca rezultat al mişcării islamiste) se află la putere din 2002, a declarat că nu a fost o decizie politică, aşa cum încearcă să afirme mediile pro-laice.

 

   YÖK, o instituţie fondată de armată, după lovitura din 1980, care se află în conflict cu partidul lui Erdogan, a fost reformata de AKP şi majoritatea membrilor săi, rectori universitari, au fost numiţi de Preşedintele Abdullah Gül foste cadre AKP.

 

   Membrii care mai pledează pentru respectarea strictă a secularismului sunt acum o minoritate.

 

   AKP a adoptat anul trecut un amendament constituţional care autoriza purtarea voalului musulman în universităţi, dar a fost anulată de Curtea Constituţională, care nu a reuşit insa interzicerea partidului pentru "activităţi anti-laice".

 

   Purtarea voalului islamic este strict interzisă în funcţiile publice şi în universităţile din Turcia, ţară musulmană cu regim laic, şi este percepută în mediile pro-laice ca semn vizibil de sprijinire a islamului politic.

 

 

 

MP3 player VARA Lacasuri Ortodoxe

Partager cet article

Repost 0
Published by KSLCatalin - dans STIRI DE MUTAT
commenter cet article

commentaires