Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
19 juillet 2009 7 19 /07 /juillet /2009 05:14
Lacasuri Ortodoxe: despre Icoane

   Icoana „Kaluga", în care Maica Domnului nostru, călugăriţă de taină, ţine în mână o carte, a fost descoperită în anul 1748, în casa unui latifundiar din satul Tinkova, lângă Kaluga. Două slujnice ale acestuia aveau de verificat obiectele vechi din podul casei lui.

 

   Una dintre ele, pe nume Evdochia, era „rea de gură". Puţin a trebuit să se înfurie şi să izbucnească cearta. Pe când cele două discutau aprins, le-a căzut privirea peste un pachet învelit într-un sac murdar. Curioase, au uitat de toate şi l-au desfăcut.

 

   Li s-a părut că au găsit o pictură veche, cu o călugăriţă. Nu ştiau că e Preasfânta Născătoare de Dumnezeu.

   Slujnica batjocorită a crezut că o va pune la respect pe Evdochia, dacă o va atenţiona în faţa „tabloului". Din contră, Evdochia s-a înfuriat din nou, atât asupra tovarăşei sale, cât şi asupra „picturii", pe care... a scuipat-o.

   Pe loc, cea care a săvârşit impietatea a intrat în convulsii şi a leşinat.

 

   Abia a doua zi, cea aprigă la mânie şi-a revenit, după ce Maica Domnului însăşi s-a milostivit şi s-a arătat noaptea părinţilor fetei, indicându-le motivul celor întâmplate şi felul în care ea poate  scăpa de pedeapsă.

 

   „Fata voastră a făcut o blasfemie, scuipând icoana mea din pod; să se sfinţească agheasmă înaintea Icoanei. Iar ea, dacă o vet stropi, îşi va reveni."

 

   De atunci, Icoana a fost cinstită ca făcătoare de minuni, aflându-se în prezent în catedrala din Kaluga.

 

   Înaintea ei s-au petrecut minuni, tămăduiri de tot felul, salvari ale unor întregi localităţi de epidemii sau de invazii străine.

 

   Icoana este sărbătorită la 18 iulie, 2 septembrie şi 12 octombrie - momente în care s-au petrecut doar câteva din faptele minunate mijlocite de Maica Domnului.

 

   O altă Icoană a Maicii Domnului în care aceasta este reprezentată fără Pruncul tinut în braţe, este „Umilenie" din Diveevo.

 

   Ea este Icoana înaintea căreia s-a rugat ani de-a rândul Sfântul Serafim de Sarov, în chilia sa.

 

   Ascetul aprindea întotdeauna o candelă la Icoana Maicii, iar uleiul de candelă îi vindeca pe cei unşi  cu el.

 

   Era numită de Sfântul Serafim: „Bucuria tuturor Bucuriilor" - iar Maica Domnului aparea cu o linişte negrăită pe faţă, plină de har, prosternându-se în faţa Fiului ei, pe care Îl vedea cu privirea din suflet.

 

   Sfântul insusi aşa a si murit, rugându-se în faţa Icoanei lui iubite, la 2 ianuarie 1833.

 

   Icoana a fost dăruită surorilor de la mânăstirea Diveevo.
   Asa incat, deloc întâmplător, Icoana „Umilenie" este pomenită în ziua de 19 iulie, momentul în care se cinsteste aflarea moaştelor Sfântului Serafim de Sarov, ziua de naştere a Sfântului şi ziua canonizării sale.

 

   Alte doua Icoane ale Maicii Domnului în care apare singură, sunt si cele numite: „Andronikov" şi „Ocrotitoarea holdelor".

 

   Agheazma (din primul caz) şi uleiul de candelă (în al doilea caz), sfinţite în preajma Icoanei... au devenit şi ele, vindecătoare, ca noi să credem cu mai multă uşurinţă, ajutaţi de cele văzute, în cele nevăzute. 


cercetare teolog Mirela Sova / Lacasuri Ortodoxe


© Copyright 2008-2009 - Tous droits réservés    Nu uitati de continuarea acestui "mesaj": CARTEA SFINTILOR - Lacasuri Ortodoxe (click pe banner)

MP3 player VARA Lacasuri Ortodoxe

Partager cet article

Repost 0
Published by KSLCatalin - dans STIRI DE MUTAT
commenter cet article

commentaires