Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
18 juillet 2009 6 18 /07 /juillet /2009 06:48
Lacasuri Ortodoxe: despre Sfinti
„Doamne..., de ce ai îngăduit atâta vreme?"  - "Ioane! ca să nu ieşi tu, din peşteră... invins!"

 

   Pătimirea îndelungată din pricina gândurilor desfrânării, prin care a trecut Sfânta Maria Egipteanca, ne este cunoscută tuturor...

   Aflăm o imediată asemănare şi la ascetul Ioan din Lavra Peşterilor - Kiev, trăitor al sec. X-XI, muncit printr-un acelaşi tip de gânduri.

 

   Încă de tânăr, Sfântul purta în sufletul său lupta nevăzută cu această patimă, fără să găsească însă o scăpare. Supus la nevoinţe aspre: înfometare, însetare chiar şi la purtare de lanţuri grele - nu a aflat vreun ajutor.

 

   Aproape deznădăjduind, a alergat Ioan la sfintele moaşte ale Cuviosului Antonie al Peşterilor, unde, după o zi şi-o noapte întregi de rugă, a şi primit răspuns: „...Să te rogi la Sfinţii care-au fost călugări, iar rugăciunea către Domnul, cu zăvorâre, va fi scăparea ta!"

 

   S-a retras imediat într-o peşteră din Lavră, unde a trăit 30 de ani de izolare. Parcursul a fost zbuciumat, cu gânduri de renunţare, cu stări apăsătoare şi arătări de demoni.

 

   Inspre finalul chinurilor sufleteşti, înainte de Postul Mare, Sfântul s-a hotărât să primească Învierea , stand îngropat până la umeri într-o groapă săpată în peştera în care se afla. Dorinţa pătimaşă, însă, nu vroia sa-l paraseasca...

 

   Terorizat de diavoli, înfăţişaţi în şerpi ce scuipă flăcări, era frecvent împins să-si părăsească peştera. Zile întregi de vieţuire... cu şarpele alaturi, ba chiar în noaptea Sfintei Învieri, a cutezat sa ii cuprinda si capul, între dinţi.

   Un strigăt dureros a iesit atunci din adâncurile sufletului sau si, acest strigat, l-a ajutat să isi gaseasca un răpuns:

 

   „- Mântuitorul meu! Tu, Doamne, de ce m-ai părăsit? Miluieşte-mă, Singurul meu Prieten, eliberează-mă de neliniştea diavolilor... Eliberează-mă din gura duşmanului meu! Trimite Tu o rază a Harului, de sus, şi-ndepărtează-l!"

 

   Pe loc, un fulger a apărut prin tavanul peşterii, iar şarpele... a dispărut. Lumină dumnezeiască l-a învăluit atunci pe Ioan, mulţumind că nu a fost el cel care a părăsit peştera...

 

   „- Iată Ioane, ajutorul pentru tine! Veghează de acum.

   Priveghează şi fii treaz, fiindcă rău nu ţi se va mai întâmpla!"

 

   „- Doamne, dar de ce abia acum?... atâta vreme de tulburare în sufletul meu!"

 

  „- Te-am încercat după măsura ta de-a îndura... Am îngăduit lămurirea ta, precum aurul în cuptoare. Tu stii cum slujitorilor, celor cu adevărat tari şi puternici, le încredinţează stăpânul muncile grele, iar sarcinile slabe, le lasă... celor slabi.
   Roaga-te de acum Sfântului Moise, Ungurul cel îngropat aici - şi el, în peşteră. Mai mare l-am gasit ca Dreptul Iosif...!, iar in aceasta lupta chiar te va ajuta. "

 

   A luptat lupta cea bună până la sfârşit, şi s-a mutat la Domnul în 1160... Sfintele moaşte se află în peştera Sfântului Antonie acum, iar creştinii primesc ajutorul în lupta cu desfrânarea - cumplitul demon.

 

   Şi vezi acum: să nu te rogi, tu, Sfinţilor? cei „lămuriţi", cât timp chiar pătimirea lor ajunge la o măsură de inuman si necrezut... Numai că refuzăm mereu să urmărim un drum pe care Dumnezeu, ţinându-ne de mână, ne cere... doar atat: să nu ieşim din peşteră, învinşi!

 

- cercetare teolog Mirela Sova / Lacasuri Ortodoxe

interpretare KSLCatalin


© Copyright 2008-2009 - Tous droits réservés    Nu uitati de continuarea acestui "mesaj": CARTEA SFINTILOR - Lacasuri Ortodoxe (click pe banner)

 

MP3 player VARA Lacasuri Ortodoxe
 

Partager cet article

Repost 0
Published by KSLCatalin - dans STIRI DE MUTAT
commenter cet article

commentaires