Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
17 juillet 2009 5 17 /07 /juillet /2009 05:03
Lacasuri Ortodoxe: despre Sfinti

Intrarea Icoanei Maicii Domnului în mânăstire... pe maini de Sfinti

   Mânăstirea Ust-Neduma din Lujk Permta s-a ridicat pe un teren mlăştinos şi sălbatic, de fapt, într-un loc al nimănui, unde nu-i putea trece cuiva prin minte că se poate construi ceva.

  Totul a pornit de la un vis.
  Era ţăran, din Poşekonsk (Vologda, NV Rusiei), iar Maica Domnului i s-a arătat, Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, îndemnându-l să meargă la Mânăstirea de pe râul Dvina. Acolo se afla Icoana Sa, Hodighitria.  Asa incat: "îndreapta-te spre muntele Turin, in lungul râului Luz, şi să ridici o mânăstire, inchinata Icoanei Mele!"

   Avea 50 de ani. S-a socotit nevrednic de o asemenea misiune şi a refuzat să creadă visul. Numai ca ceva în inima lui s-a mişcat şi, în scurt timp, s-a si călugărit la mânăstirea de langa lacul Koja, mergand apoi la Soloveţ.

 

   Trecuseră trei ani cand... visul i s-a repetat întocmai. Nedumerit - acum călugăr - Leonid a cerut sfat şi a primit: aceea era misiunea sa de la Dumnezeu!

 

   Nu a mai stat pe gânduri. A mers să ceară binecuvântare de la mânăstirea unde era Icoana. Un staret, numit   Cornelius, care nu si-a permis sa se impotriveasca voii lui Dumnezeu, i-a si promis Icoana pentru noua Manastire, atunci cand aceasta va fi gata, ridicată.

 

   A căutat un loc si l-a aflat, dar nu asa cum se aşteptase. Leonid si-ar fi dorit sa fie loc prielnic, aproape de Ustiug, numai ca localnicii orasului l-au izgonit, speriati sa nu le ceara lor, cumva pamânt, pentru viitoarea lui mânăstire.

 

  Monahul a trecut râul Luz, în zonă mlăştinoasă.

  Singur a început asanarea mlaştinii - proces anevoios, într-un ţinut cu şerpii cei mai veninoşi.  In  timp, 6 km  avea lungime sistemul de canale construit de sfant.

 

   „Doamne, facă-se voia Ta!", fara prea multe ganduri si, astfel, efectul muşcăturilor mortale de şerpi disparea.

   Iar mânăstirea se ridica!

   A botezat-o Ust-Neduma („Gura râului neaşteptat") si, hramul "Intrării Maicii Domnului în templu" avea sa fie ,de acum aici, cinstit.

 

   O Biserica poruncită prin vis, in care, dupa sfintirea sa, a intrat si Icoana Hodighitria, a Maicii Domnului,  intocmai asa cum si-a dorit Aceasta.

 

   Până la sfârşitul vieţii, Leonid a mai format o insula si pe alt lac - "Negru" numit, aflat in apropierea acestei manastiri, si, intre timp sfintit ieromonah,  a ridicat inca o Biserică.

 

   S-a mutat la Domnul, pe 17 iulie (1654), fiind îngropat în biserica primei mânăstiri construite de el. Este considerat „luminătorul" (apostolul) zonei Lujk Permta, având un cult local extrem de dezvoltat, cu o cinstire aparte... de Sfant.

 

   Cate locuri oare nu există si astăzi, chiar la noi în ţară,  unde se vede cum cineva, poate impins de lume, singur... incearca sa ridice manastiri. Locuri pe care e imposibil de construit, dar...  "Fie voia Ta!",  cu ocrotirea  Maicii Tale şi tot asa: cu maini de Sfinţi...

 

teolog Mirela Sova / Lacasuri Ortodoxe


© Copyright 2008-2009 - Tous droits réservés    Nu uitati de continuarea acestui "mesaj": CARTEA SFINTILOR - Lacasuri Ortodoxe (click pe banner)

 

MP3 player VARA Lacasuri Ortodoxe

 

Partager cet article

Repost 0
Published by KSLCatalin - dans STIRI DE MUTAT
commenter cet article

commentaires