Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
16 juillet 2009 4 16 /07 /juillet /2009 20:02
   Protoiereul Serafim Munteanu este Parohul Bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil" din satul Nimoreni, Ialoveni - Republica Moldova.

   Părintele are o pasiune care ar putea părea neobişnuită pentru slujitorii altarului - fotbalul, el fiind preşedintele Clubului veteranilor „Avântul - Nimoreni".

   Site-ul Mitropoliei Republicii Moldova, a prezentat pe aceasta tema un interviu cu Sfinţia Sa:

 

   - Părinte Serafim, cum a început totul?

   - Mie mi-a plăcut sportul dintotdeauna, în special fotbalul. În sat a activat o echipă de fotbal a clubului între anii 88-90, care era în Divizia B, iar prin 95-96, când venisem la Nimoreni, această echipă era în Divizia A. Când aveam timp, veneam şi susţineam băieţii, veneau ei la biserică, îi stropeam cu agheasmă, mă rugam pentru ei, iar mai târziu m-am alipit şi eu lor. Şi astfel jucând zi de zi, între noi s-au creat relaţii foarte bune. Mai târziu, însă din cauza problemelor financiare, echipa de fotbal a satului şi-a încetat activitatea. Cu trei ani în urmă, luând iniţiativa am refăcut echipa, şi de atunci, în fiecare zi de vineri, avem meciuri în diferite raioane ale ţării.

 

   - Cum se îmbină practicarea fotbalului cu slujirea altarului?

   - Fotbalul şi slujirea altarului se îmbină bine, deoarece Biserica nu interzice practicarea sportului. Cunosc foarte mulţi preoţi din Moldova, din Ucraina şi din Rusia care joacă fotbal.

 

   - Cum privesc acest hobby al dumneavoastră enoriaşii?

   - Eu cred că au o atitudine pozitivă. Important este ca prezenţa mea pe terenul de joc să nu împiedice oficierea serviciilor divine, practicarea fotbalului rămânând pentru timpul liber.

 

   - Aveţi o rugăciune specială înainte de a începe un meci?

   - Nu este o rugăciune specială pentru meci, dar ne rugăm Domnului pentru izbândă.

 

   - Ce le uraţi sportivilor creştini?

   - Le doresc tuturor sportivilor creştini, bineînţeles şi confraţilor mei - preoţii, să practice ceea ce este frumos, ce este lăsat de Dumnezeu. Le urez succese în ceea ce fac, fie că este vorba de preoţi sau mireni, munca pe care o fac să o facă cu dragoste, cu răbdare şi cu plăcere.

 

   - Cum vedeţi perspectiva colaborării între Biserică şi instituţiile sportive?

   - Ne-am gândit să venim cu un demers către Mitropolitul Vladimir pentru binecuvântarea unui departament care s-ar preocupa de sănătatea trupească şi lăuntrică a tinerilor. In paralel cu asistenţa religioasă în diverse cluburi sportive ar putea fi organizate pelerinaje la locurile sfinte pentru cunoaşterea credinţei noastre strămoşeşti. 


MP3 player VARA Lacasuri Ortodoxe

 

Partager cet article

Repost 0
Published by KSLCatalin - dans STIRI DE MUTAT
commenter cet article

commentaires