Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
16 juillet 2009 4 16 /07 /juillet /2009 14:00
  „Dunarea si Dobrogea crestina" - este titulatura taberei de creatie contemporana initiata in cadrul Manastirii Dervent, judetul Constanta, prin dragostea si staruinta speciala a parintelui staret Andrei; un om ce pare sa fi inteles demult semnificatia drumurilor si agitatiei lumii in pofida varstei sale tinere, un om ce iese din tiparele de carton ale unei societati marcata de idealuri jalnice si comportamente reprobabile.

 

   Demarata in 2006 si aflata acum la cea de-a IV-a editie, tabara de creatie de la Dervent si-a cautat propria identitate in acest loc special oferit cu multa dragoste pentru o perioada determinata in timpul verii, creatorilor romani contemporani si chiar invitatilor din strainatate; este interesant de remarcat aspectul perceptiei locului („dervent" = loc de trecere) , transformarea sa in simbol si semnificatie, astfel incat munca de creatie aici, culoare sau volum, devine un dialog cu propriul sine, un drum al tau catre tine, un „loc de trecere" in care ai sansa de a te regasi; si in acelasi timp poate fi o „regasire" a creatiei romanesti generata de aceasta conexistenta a celor doua spatii: geneza plastica si rugaciunea.

 

   In lumea noastra, bolnava de imagini si reguli necesare construirii lor, spatiul special pe care Manastirea Dervent il ofera isi spune cuvantul inclusiv prin orientarea sa catre o structura cu problematici aparte, existentiale si spirituale, aceea a creatorilor de arta.

 

   Editiile acestei tabere de arta contemporana creioneaza deja profilul unei colectii ce are capacitatea de a deveni in timp un reper patrimonial.

 

   Coexistenta anuala seriala a plasticienilor si monahilor a condus la crearea unui spatiu intermediar in favoarea caruia, ambele bresle s-au straduit a intelege, a accepta, a respecta. Drumul catre reinstalarea adevarului continut este extrem de dificil; poate ca acest loc de trecere va fi purgatoriul atat de necesar regasirii identitatii astfel incat, simpla traducere a numelui transformat in metafora sa capete puterea unei remodelari spirituale.

 

   Dobrogea - pamant apostolic, Dobrogea - realitate, tema si interventie formatoare pentru scoala romaneasca de arta, Dobrogea - iata ca se releva a fi, acum la inceput de sec.XXI, acelasi initiator de drum si treceri catre o stare superioara a intelegerii.

 

Alice Dinculescu / critic de arta / 

 

MP3 player VARA Lacasuri Ortodoxe

 

Partager cet article

Repost 0
Published by KSLCatalin - dans STIRI DE MUTAT
commenter cet article

commentaires