Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
16 juillet 2009 4 16 /07 /juillet /2009 13:29
   Sâmbătă, 18 iulie, începând cu ora 8.30 Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie Arhierească la mănăstirea Dumbrăveni unde este sărbătorit Sfântul Emilian de la Durostorum, cu prilejul hramului paraclisului.

   Mănăstirea este construită în imediata vecinătate a bisericuţelor rupestre de la Dumbrăveni, bisericuţe asemănătoare celor de la Basarabi, singura diferenţă fiind faptul că cele de la Basarabi sunt construite pe şapte nivele, în timp ce bisericuţele de la Dumbrăveni sunt dispuse pe două nivele.

   Mănăstirea Dumbrăveni a fost înfiinţată la data de 1 mai 2004, iar aici şi-au găsit liniştea trei vieţuitori. Aşezământul monahal adăposteşte moaştele Sfinţilor Constantin şi Elena, aduse de la mănăstirea Kikos din Cipru, ale Sfântului Arsenie Capadocianul, ale Sfântului Antonie de la Verias şi ale Sfintei Paraschevi.

   Luni, 20 iulie, mănăstirea Histria îşi serbează hramul, Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul. Părintele Ioil, stareţul mănăstirii, ne-a comunicat următorul program:

 

   - Duminică, 19 iulie,
ora 18.00 - Priveghere (Vecernie mare cu Litie, slujba de sfinţire a apei, Utrenie);

 

   - Luni, 20 iulie,
   Ora 9.00 - Acatistul Sfântului Prooroc Ilie;
   Ora 10.00 - Sfânta Liturghie (cu slujba pentru pomenire pentru cei adormiţi), oficiată în altarul de vară;
   Ora 15.00 - Taina Sfântului Maslu;
   Ora 16.00 - Vecernie;
   Ora 17.00 - Slujba de tundere în monahism a tânărului Ionul Szabo, oficiată de Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

   Credincioşii veniţi la slujba de hram se vor putea închina în faţa raclei ce conţine un veşmânt al Sfântului Ierarh Nicolae şi mirul izvorât din moaştele Sfântului Ierarh, ce va fi adusă de la biserica „Sfântul Nicolae" din Năvodari, precum şi o raclă cu aproximativ 50 de părticele de sfinte moaşte (Sfântul Ioan Gură de Aur, Sfântul Grigorie Teologul, Sfântul Mina ş.a.) care se află în permanenţă la mănăstire.

 

   Mănăstirea a fost construită în vecinătatea cetăţii Histria deoarece, conform părintelui stareţ Ioil „istoricul este legat de această cetate care a fost un centru creştin foarte dezvoltat, cu scaun episcopal, centru monahal, şi şapte basilici paleocreştine. Am considerat că suntem datori să ridicăm un aşezământ monahal în memoria înaintaşilor noştri".

   Mănăstirea Histria a luat fiinţă pe 20 iulie 2004, piatra de temelie a bisericii mari fiind pusă trei ani mai târziu. De atunci au fost construite un corp de chilii şi altarul de vară, se lucrează la construcţia bisericii mari a mănăstirii, urmând să fie înălţat şi un paraclis în cinstea Maicii Domnului.

   Obştea mănăstirii numără, în prezent, cinci vieţuitori.

 

   Viaţa Sfântului Proroc Ilie
   Originar din cetatea Tesva, fiu al unui preot evreu, Sfântul Ilie este cunoscut în special datorită unei minuni legate de lipsa ploii. Cu 800 de ani înainte de Hristos, în Israel trăia regele Ahab care se închina zeilor. Izabela, soţia sa, l-a adus în Israel pe Baal, zeul căruia se închinau cananeeni. Ilie l-a avertizat pe Ahab de idolatria în care căzuse poporul şi, văzând împietrirea regelui, i-a dat sentinţa: „în aceşti ani nu va mai fi nici rouă, nici ploaie, decât când voi zice eu!". Între timp, Sfântul Ilie a stat la pârâul Cherit, unde a fost hrănit de corbi şi, apoi, în casa unei văduve din Sarepta unde a săvârşit minunea înmulţirii făinii şi a uleiului şi l-a înviat pe fiul gazdei sale. După trei ani a mers la regele Ahab şi l-a îndemnat să-i adune pe preoţii idolilor Baal şi Astertei, pe muntele Carmel. Aici, Ilie a dovedit poporului, printr-o minune, neputinţa zeilor şi atotputernicia lui Dumnezeu. Preoţii lui Baal nu au putut aduce jertfă idolului lor, pe când la rugăciunea lui Ilie, Dumnezeu a pogorât din cer foc ce a mistuit jertfelnicul. La porunca lui Ilie preoţii lui Baal au fost ucişi şi a plouat.

 

   La Horeb, Dumnezeu i se descoperă lui Ilie „într-o adiere de vânt lin" (III Reg. 19, 11-12), precedată de manifestări ale puterii dumnezeieşti: vârtej nimicitor, cutremur, foc.

 

   Înainte de sfârşitul misiunii sale profetice, Sfântul Ilie l-a lăsat urmaş pe Elisei, apoi Ilie s-a înălţat la cer într-un „car cu cai de foc". În Noul Testament, Sfântul Ilie este prezent la Schimbarea la Faţă a Mântuitorului, pe muntele Tabor. Sfântul Ilie va veni la sfârşitul veacurilor, va propovădui credinţa şi va fi ucis de către Antihrist, alături de Dreptul Enoh, un alt drept al Vechiului Testament care nu a cunoscut moartea, asemenea Sfântului Ilie.

 

MP3 player VARA Lacasuri Ortodoxe

 

Partager cet article

Repost 0
Published by KSLCatalin - dans STIRI DE MUTAT
commenter cet article

commentaires