Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
16 juillet 2009 4 16 /07 /juillet /2009 12:27
   Parohia „Sfântul Nicolae", înfiinţată în anul 2003, este cea mai tânără parohie a oraşului Urziceni. În anul 2005 a fost sfinţit locul şi pusă piatra de temelie pentru a patra biserică din Urziceni, ce va purta hramul „Sfânta Mironosiţă Maria Magdalena".

   Pe lângă activitatea administrativ-gospodărească, aici se desfăşoară şi activităţi sociale şi catehetice.

Biserica este situată în partea de nord a oraşului, corespunzând zonei industriale a urbei ialomiţene. În această zonă a oraşului nu a existat multă vreme o biserică, dar pentru numărul crescând al credincioşilor care vieţuiesc în această parte a oraşului, existenţa unui lăcaş de închinare a devenit o necesitate.

 

   Pe lângă creşterea numărului de credincioşi în această parte a oraşului, un alt motiv care a determinat începerea demersurilor pentru ridicarea unei biserici situată în mijlocul credincioşilor de aici a fost şi distanţa considerabilă faţă de biserica în jurul căreia credincioşii se adunau euharistic.

 

   În anul 2003, la iniţiativa vrednicului de pomenire protoiereu părintele Stelian Băducu, mutat de curând la Domnul, şi cu ajutorul părintelui Panfil Dorinel s-au făcut demersurile pentru ridicarea unei biserici în acest cartier numit „Ceramica". După ce Consiliul Local a pus la dispoziţia noii parohii un teren necesar pentru clădirea sfântului lăcaş, a fost adusă, din zona Sucevei, o bisericuţă din lemn care va constitui locul sfânt de adunare şi rugăciune al credincioşilor din această parte a oraşului, până când se vor termina lucrările începute pentru construirea bisericii de zid.

 

   În anul 2005 a fost sfinţit locul şi pusă piatra de temelie pentru a patra biserică din Urziceni, ce va purta hramul „Sfânta Mironosiţă Maria Magdalena".

 

   După ce a văzut dorinţa oamenilor de a avea un lăcaş al lor de închinare şi după ce a primit un ajutor important din partea consiliului local şi o subvenţie de la Secretariatul de Stat pentru Culte, părintele Ovidiu Dincă, actualul paroh al bisericii, numit aici în anul 2007, a demarat lucrările la temelia şi pardoseala noii biserici, fiind apoi achiziţionată şi o cantitate semnificativă de material de construcţie.

 

   La nivel social, parohia „Sfântul Nicolae" colaborează foarte bine cu Protoieria Urziceni şi cu Fundaţia „Sfânta Treime", ceea ce intensifică şi activitatea social-misionară în această mică parohie. „Dificultatea unei mai rodnice activităţi, bazată în mod deosebit pe socializare şi comuniune, constă în faptul că parohia este destul de eterogenă şi tânără, neexistând o unitate de principii, tradiţii, manifestări. Rolul de coeziune socială îi revine în mod deosebit Bisericii, înţeleasă ca Trup mistic al Domnului Hristos, membrilor comitetului parohial. Însă credem că, unde lucrarea este luată de jos, se pot imprima direcţiile activităţilor dintru început, fără alte adaosuri nefolositoare", ne-a declarat părintele Dincă.

 

   Pe lângă obişnuitele slujbe religioase săvârşite în timpul duminicilor şi sărbătorilor religioase şi cele legate de ierurgii, în fiecare vineri are loc o întâlnire catehetică, fiind precedată de slujba acatistului sau de Taina Sfântului Maslu. O temă centrală, din care derivă multe subiecte de discuţie în cadrul catehezei, o constituie tocmai neuniformitatea tradiţiilor, enoria fiind formată din credincioşi din diverse zone ale Bărăganului şi chiar din alte provincii ale ţării. În perioada vacanţei şcolare, participarea la cateheza parohială constituie un prilej de comunicare şi comuniune cu şi între tineri.

 

   „Biserica reprezintă extensia împărăţiei lui Dumnezeu în lume, pridvorul împărăţiei cerurilor. Ea se află întotdeauna lângă om, pentru om şi pentru a-l ridica de pe pământ la cer. Respectând această învăţătură soteriologică a teologiei creştine, deşi tânără ca moment al naşterii şi redusă ca întindere, Biserica "Sfântul Nicolae" din Urziceni, privită ca o comuniune în Hristos, cheamă omul să-l privească pe celălalt om şi împreună să-L privească şi să-L dorească pe Dumnezeu", ne-a mai spus părintele Ovidiu Dincă.

 

MP3 player VARA Lacasuri Ortodoxe

 

Partager cet article

Repost 0
Published by KSLCatalin - dans STIRI DE MUTAT
commenter cet article

commentaires