Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
15 juillet 2009 3 15 /07 /juillet /2009 18:41
Lacasuri Ortodoxe: din Vilnius, 15 iulie 2009 / Lituania
Guvernul lituanian a aprobat compensaţii pentru proprietăţile evreieşti confiscate

   Guvernul lituanian a aprobat astăzi, miercuri 15 iulie, un plan de compensare pentru bunurile evreieşti confiscate de nazişti şi de regimul sovietic, cu un total de 128 de milioane litas (37 milioane euro - 52 milioane dolari).

 

   Şeful comunităţii evreieşti, Simonas Gurevicius, a apreciat ca insuficientă această sumă, reprezentând doar o treime din valorea toatală confiscată, dar a salutat "importanta" iniţiativă, având în vedere mai ales criza economică din Lituania.

 

   Guvernul ar trebui să precizeze "că ne acordă o compensare parţială", a spus acesta către AFP.

 

   Dar, "Statul, măcar, şi-a dat seama că această problemă trebuia să fie rezolvată", a adăugat el.

 

   Sinagogile au fost deja returnate comunităţii evreieşti, cu mai mulţi ani în urmă. Zeci de alte bunuri imobiliare colective care au aparţinut comunităţii evreieşti, cum ar fi şcolile, nu au făcut obiectului vreunui acord, şi Lituania a trecut în ultimele luni prin presiuni venite din partea organizaţiilor internaţionale evreieşti şi din partea parlamentarilor americani.

 

   În martie 2009, Statul lituanian a promis 113 milioane litas (33 milioane euro), ca şi compensaţie pentru proprietatea evreiască ce fusese confiscată.

 

   Luni, 13 iulie 2009, guvernul a decis să mărească volumul despăgubirii de la 113 la 130 de milioane litas (37 milioane euro).

 

   El a decis să adauge la suma iniţială, de 113 de milioane litas, valoarea a două clădiri din Vilnius, Muzeul evreiesc şi o veche bibliotecă, valorând în plus 17 milioane litas.

 

   Gurevicius a subliniat că, totodată, comunitatea evreiască nu are libertatea cheltuirii banilor după bunul plac. Guvernul vrea ca sumele să fie destinate supravieţuitorilor Holocaustului, în activităţile comunitare şi de educaţie.

 

   Ministrul Justiţiei, Remigijus Simasius, a respins astfel de critici, asigurând că cea mai mare parte a comunităţii evreieşti din Lituania şi din străinătate a susţinut acest plan, deşi încă mai există "puncte de dezacord."

 

   Planul de compensaţii mai trebuie însă să fie aprobat de către parlament.

   Înainte de cel de-al doilea război mondial, oraşul Vilnius era numit "Ierusalimul de Nord", pentru intensitatea vieţii culturale evreieşti.

 

   Nouăzeci la sută din populaţia evreiască lituaniană (220.000 de persoane), a fost exterminată de către nazişti.

 

   Comunitatea evreiască din Lituania numără astăzi aproximativ 5.000 de persoane.

 

 

MP3 player VARA Lacasuri Ortodoxe

 

Partager cet article

Repost 0
Published by KSLCatalin - dans STIRI DE MUTAT
commenter cet article

commentaires