Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
15 juillet 2009 3 15 /07 /juillet /2009 12:17
Lacasuri Ortodoxe: din IERUSALIM, 15 iulie 2009
Noi ciocniri între evreii ultra-ortodocşi şi ofiţerii de poliţie

   Sute de evrei ultra-ortodocşi au protestat violent ieri seară (marţi, 14 iulie 2009) în Ierusalim, împotriva arestării nejustificate - spun ei - a unui evreu ultra-ortodox şi, totodată, împotriva deschiderii unui loc de parcare în timpul sabbath-ului.

 

   "Sute de demonstranţi evrei ultra-ortodocşi au incendiat mai multe containere de gunoi şi au aruncat cu pietre în maşinile poliţiei, în seara care a trecut", a spus purtătorul de cuvânt al poliţiei Micky Rosenfeld, către AFP.

 

   "Traficul este grav perturbat. (...) Pana acum nu au existat răniţi şi nici nu s-au efectuat arestări, dar protestele sunt în creştere", a adăugat el.

 

   Acesta a precizat că incidentele s-au derulat în special în cartierul Mea Shearim şi în zona Bar-Ilan Street, locuite de evrei ultra-ortodocşi.

 

   Unul dintre manifestanţi, pe numele său Shlomo, citat de ziarul online Y-Net, a declarat că a demonstrat împotriva arestării "nedrepte", zice el, a unei femei, membră a unei familii de evrei ultra-ortodocşi, suspectată de a-l fi înfometat pe copilul său in varsta de 3 ani.

 

   Copilul, cu greutatea de 7 kg a fost spitalizat, iar mama sa suferă, aparent, de tulburări mentale, a spus Y-Net.

 

   În plus, demonstranţii au reclamat, la intervale de timp regulate, timp de câteva săptămâni, o decizie laică a primarulului Ierusalimului, Nir Barkat, prin care s-a deschis în timpul Sabbathului, o parcare, în apropierea oraşului vechi, vizitată în acea zi de către mulţi localnici şi turişti.

 

   Ultra-ortodocşii consideră că decizia profanează Sabathul, zi saptamanala sfanta, de repaus, deoarece încurajează circulaţia autovehiculelor şi deschiderea magazinelor evreieşti.

 

   Tradiţia strictă religioasă (Halakhah) interzice lucrul în timpul Sabbathului, circulaţia banilor, şi tot ceea ce presupune un consum de energie, în particular circulatia cu maşina.

 

MP3 player VARA Lacasuri Ortodoxe

 

Partager cet article

Repost 0
Published by KSLCatalin - dans STIRI DE MUTAT
commenter cet article

commentaires